Alaçatı zamanı geldi

Ne kadar şanslıyız ki, dünyaca markalaşmış bir belde olan Alaçatı neredeyse sayfiyemiz konumunda. Üstelik otoban sayesinde 30 dakika mesafede. Alaçatı, esen rüzgârıyla, sakız ağaçlarıyla, sokaklarında mis gibi kokan lavantalarıyla, sizleri cumbalı konaklarda Türk kahvesi içmeye davet ediyor.

ekran-resmi-2016-10-25-11-36-27

Alaçatı’da mübadele yıllarından sonra 1980’lere kadar tarıma dayalı bir ekonomi vardı. Kasabanın kaderi 1990’lardan sonra wind surf meraklılarının gelmesiyle değişmeye başladı. Alaçatı, 2000’li yıllarda taş evlerine duyulan ilgi ile adını dünyaya duyurdu.

Alaçatı’yı Türkiye’nin son yıllardaki en gözde tatil beldesi haline getiren unsurların başında dünyaca ünlü wind surf alanı ve kumsallarıdır. Bozulmadan korunmuş, neredeyse en genci 100 yaşında olan taş evler birer birer onarıldı, küçük oteller ve restoranlar açıldı.

ekran-resmi-2016-10-25-11-36-18

Alaçatı kentsel sit alanı ilan edildi. Beldede binalar aynen korunmak zorunda ve geleneksel mimariye uygun olmayan, çok katlı yeni bina yapılması artık mümkün değil.

Çarşıda taş sokaklarda yürürken, antika eşyaların satıldığı tezgâhlarla karşılaşıyorsunuz. Mis gibi lavanta kokan dar sokaklarda akşam saatleri kalabalıklaşan çarşıda yürümek zor olsa da değişik bir tat var… Meydanda kahvehaneleri geçince sağlı sollu dar sokaklar, restoranlar ve çeşitli dükkanlar bulunan sokaklarda gezmek ve o atmosferi hissetmek güzel bir tecrübe olabilir. Alaçatı’da butik otellerde konaklayabilir, restoranlarında yapılan güzel ege yemeklerinden yiyebilirsiniz. Güler yüzlü ve aydın halkıyla, pek çoğunu kadınların işlettiği özenli otel ve kafeleriyle sizleri cumbalı konaklarda Türk kahvesi içmeye davet ediyor.

ekran-resmi-2016-10-25-11-36-40

Alaçatı Pazarı

Alaçatı pazarı yörenin en ünlü pazarı. Tabi pazarda ünlülere de rastlamak mümkün. Malum son zamanlarda Alaçatı tatil için popüler olan beldelerden.

Pazar, Cumartesi günleri kuruluyor. Burası aynı zamanda turistik bir pazar… Özellikle yazın yerli-yabancı turistler ve yazlıkçılar geliyor. Yaz aylarında pazar, 15 bine yakın kişiyi çekiyor. Pazar esnafı Alaçatı’nın bu halinden memnun. Pazar sayesinde Şubat ayının 15’inde sezonun açıldığını söylüyorlar.

Pazarda, tekstil ürünlerinin yansıra; kumaş, perdelik, ayakkabı, plaj gereçleri, aksesuarlar da

bulunuyor. Çok sayıda ihraç fazlası kıyafet satan yer var.

Alaçatı otlarıyla ve yemekleriyle meşhur olunca, pazarda çeşit çeşit otlar, tazecik sebzeler, mis gibi kokan meyveler. Tabii ilkbaharda giderseniz ot çeşitleri daha fazla… Bunların dışında tulum loru, çamur peyniri, köy yumurtası ve ev yapımı pekmez de var.

Pazarın üzerine konan tentelerden, şemsiyelerden sızan güneş ışığının yumuşak aydınlığında bütün sebzeler ve meyveler resim gibi duruyor. Her şey çok taze ve doğal.

ekran-resmi-2016-10-25-11-36-33

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Bir tavsiyem var!

Bir tavsiyem var! Seyahat etmek  hareket etmek demek benim lugatımda… Hareket etmek yer değiştirmek… Görmediğin kasabalar, köyler ile…
Devamını oku...

Bir tavsiyem var

Bu sayıdan itibaren Narlıdere Life Dergisi yazar ailesinin bir üyesiyim… Gezdiğim, gördüğüm, deneyimlediğim yerler ve mekânlar konusunda tecrübelerimi…