Yeni fikirleriniz Embryonix ile iş haline getiriliyor

Yeni bir buluş ya da fikriniz olduğunu düşünüyorsanız ve işler hale getirmek için desteğe ihtiyaç duyuyorsanız, Embryonix  doğru adres olabilir. Embryonix’e, kriterlere uygun projesi olan herkes katılabiliyor.

 

Embryonix yeni fikirlerin geliştirilip işler hale getirilmesi için kurulmuş bir şirket ve programın adıdır. İzmir Ekonomi Üniversitesi öncülüğünde kurulan Embryonix’in diğer ortakları; Ege Genç İş Adamları Derneği, Ege Sanayi İş Adamları Derneği, Ege Bölgesi Sanayi Odası, ve İzmir Ticaret Odası’dır.

Embryonix’in temel amacı, yeni fikirleri iş haline getirmek ve onlara yatırımcı bulmaktır. Ayrıca, program, Ege bölgesi başta olmak üzere, Türkiye’de girişimci farkındalığını arttırmayı da hedeflemektedir.

Kar amacı gütmeyen bir program olan Embryonix’in yeni fikirlerde aradığı üç temel özellik bulunmaktadır. Bu özellikler; tamamıyla yeni bir teknoloji oluşturmak, var olan bir teknolojiye yeni kullanım alanları yaratmak ve var olan bir teknolojiyi geliştirmektir. Eğer buluş ya da fikriniz bu temel özelliklerden birisine uyuyorsa Embryonix programından yararlanabilirsiniz.

Embryonix, programına aldığı yeni fikir sahiplerine, danışmanlık (mentorluk), ofis, finansal destek, eğitim ve kişisel gelişim konularında destek sağlamaktadır.

Embryonix Ltd. Şti. kuruluş amacı doğrultusunda hızla ilerleyerek, ülkemiz genelinde bilinir hale gelmiştir.

Şirkete bu ivmeyi sağlayan isimlerin başında gelen İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Taylan Demirkaya, Embryonix ile ilgili sorularımızı şöyle cevapladı:

Taylan Bey, Embryonix programının bu güne kadar işler hale getirdiği fikirlerden birkaç örnek verebilir misiniz?

Tabi ki; İzmir Ekonomi Üniversitesindeki 4 bilgisayar mühendisliği öğrencisi bir hayal kurdular. Türkiye’nin her yerine üniversite sınavlarına hazırlığı aynı şartlarda ulaştırmak. Bu zor bir hayaldi. Ancak bu proje yani sinavo.com, 30 000’den fazla üyesi olan ve öğrencilere, öğretmenlere ve ailelere ücretsiz olarak sınav değerlendirmeleri, yarışmalar, karşılaştırmalar ve eğitim koçluğu sunan bir web sitesi haline geldi. Yine üniversitemizde henüz öğrenim görmekte olan başka bir öğrencimiz Türkiye’nin en büyük web sitesi ve oyun ağı bulundurma markası olmayı amaçladı. 2 sene sonunda devlet kurumlarından 500 bin TL üzeri destek aldı, 3 şirket kurdu ve 15 kişi istihdam eder duruma geldi. Bunlar 2 yıl içerisinde işe çevirdiğimiz bazı fikirlerin çok küçük bir bölümü. Hepsinin ortak noktasının anlamlı bir hayal ile başladığına dikkat etmenizi isterim.

Yeni bir fikri ya da buluşu olan herkes Embryonix’e başvurabilir mi? Başvurmak isteyenlerde aradığınız özellikler nelerdir?

Herkes bize başvuru yapabilir. Ancak bazı kriterlerimiz var. Birincisi başvuran projenin yenilikçi olmasını bekliyoruz. Tümüyle yeni bir ürün, var olan bir ürüne yeni bir ek ya da yeni bir iş modeli değerlendirmemizin ilk aşaması oluyor. Sadece bununla kalmıyoruz. Bundan sonraki aşamada 3 soru soruyoruz: ürün/hizmetin pazarı var mı?, ürün/hizmet sürdürülebilir mi? Ürün/hizmetin güvenilir bir gelir modeli var mı? İlgili mentorlarımızın yaptığı değerlendirme sonucunda projeyi sunuma çağırıp, girişimciyi yakından tanıyoruz. Burada girişimcinin girişim yaptığı alanda uzman, takım kurabilecek ve adanmışlığını sınıyoruz.

Olgunlaştırdığınız fikirleri yatırımcılarla nasıl buluşturuyorsunuz?

Eğer bir girişim demosu ya da prototipi üretilebilecek ya da gösterilecek hale gelmişse. Öncellikle o projenin potansiyel pazarı ile iletişim kurmasını sağlıyoruz. Bu bağlantılarda olumlu sinyaller alıyorsak öncellikle girişimcimizi Türkiye’nin belli başlı yerlerinde yapılan yatırımcı organizasyonlarına yönlendiriyoruz. Bunun dışında bizim de bağlantıda olduğumuz yatırımcılarla görüşmelerini sağlıyoruz. Şirket kuruna kadar da danışmanlığımızı finansman, hukuk ve pazarlama gibi konularda devam ettiriyoruz.

Farklı illerimizden de yeni fikirler geliyor mu?

Evet kesinlikle. Bugüne kadar İstanbul, Ankara dışında Eskişehir, Samsun, Afyon, Aydın ve Antalya’dan proje fikirleri geldi.

Ülkemizde başka emsal programlar var mı?

Evet var. Tabi doğal olarak önemli bir kısmı İstanbul’da bulunuyor. Ancak Ankara’da da özellikle üniversite tabanlı çok iyi programlar bulunuyor. Anadolu’da henüz kuluçka merkezi fikri çok yeni olarak gözüküyor. Girişimcilerin aslında ilk aşamada en azından fikir almak için gitmesi gereken yerler bence bu tür merkezler olmalı. Yoksa maalesef gereksiz yere zaman harcayıp enerjilerini doğru kullanmadıkları oluyor.

embryonixara

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like