Masif ahşap zanaatının son ustaları

Ülkemizdeki birçok zanaat dalı gibi, masif ahşap zanaatı da yok olmak üzere

İzmir’de kalan sayılı masif ahşap zanaatkârlarından birisi olan, Ali Gül, 1975 yılında, ağabeyinin ısrarı ile Narlıdere’de başladığı mobilya ve masif ahşap zanaatını, Bahçelerarası’ndaki atölyesinde sürdürüyor.

ekran-resmi-2016-10-25-09-28-00

25 yıl, çıraklık-kalfalık yaptıktan sonra, mesleğine usta olarak devam eden Gül, 38 yıldır, masif ürünler imal ediyor. Masif ahşap zanaatkârlığının giderek yok olmaya başladığını belirten Gül, İzmir’de çok az sayıda usta kaldığını, Narlıdere’de ise masif üzerine çalışan, birkaç ustadan birisi olduğunu söylüyor ve  şöyle devam ediyor:

38 yıl önce, ustam Necati Öztürk’ten öğrendiğim, el oyması masif ahşap, torna, boya, cila ve eskitme işçiliğine atölyemizde devam ediyoruz. Annemin hatırası için adını verdiğim, Beyaz Gül Mobilya olarak, mobilya, ahşap ev, cumba, mutfak, ahşap kapı, pencere ve mağaza vitrinleri üretiyoruz.

ekran-resmi-2016-10-25-09-24-22

Fabrikasyon ürünler, zanaatkâr yetişmesini engelliyor

Mesleğimiz, son yıllarda giderek daha da zorlaştı. Son dönemde fabrikasyon üretimin giderek artması, teknolojinin geliştirdiği, ahşap yerine kullanılan ucuz ürünler, masif ahşap işçiliğinin zorluğu ve emeğimizin karşılığını tam olarak alamamamız, sektörümüzde zanaatkâr yetişmesini engelliyor. Ne yazık ki mobilya zanaatkârlığı kaybolmaya başladı. Çırak bulmakta da güçlük çekiyoruz. Dolayısı ile zanaatımızı yeni nesillere aktaramıyoruz. Diğer yandan, sektörümüzde taklitçilik arttı, yeni modeller geliştirmek yerine, işin kolayına kaçarak başkalarının geliştirdiği modelleri taklit edenler çoğaldı. Böylece sektörümüzde yaratıcılığın değeri de düşüyor. Modüler sistem çok yaygınlaştı. Fabrikasyon ürünlerin uygun fiyatlı olması da, masif ahşap sektörünü olumsuz yönde etkileyen başlıca faktörlerden. Fabrikasyon ürünlerde işçilik maliyetleri düşük oluyor, ayrıca imalatta kullanılan, plastik ve kompozit malzemeler de maliyetleri düşüren önemli bir unsur.

Bu arada, montaj işçiliğini tüketiciye bırakan demonte sistemler, montaj ve taşıma maliyetlerini düşürmekte. Böylece fabrikasyon ürünler tüketiciye daha uygun fiyatlarla ulaşıyor.

masif-ara

Masif ahşabın yeri ayrı

El işçiliği gerektiren masif ürünlerin, fabrikasyon ürünlere göre daha maliyetli olması çok doğal. Masif ahşabın diğer malzemelere göre pahalı olması başlıca sebep. Ayrıca el işçiliği ve montaj, seri üretilen modüler ürünlere göre maliyeti oldukça yükseltiyor. Ancak, malum, masif ahşap pahalı olsa da, diğer malzemelere göre son derece sağlıklıdır. Gerek ses ve ısı izolasyonu, gerekse zararlı maddeler içermemesi açısından başka malzemelerle karşılaştırılamaz. Ayrıca dokusu ve rengi, imitasyon ürünlerle sağlanmaya çalışılsa da gerçeği gibi değildir.

İletişim: 0 538 273 21

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Pranayama

Nefes çalışmalarına yogada Pranayama denir. Çeşitli pranayama teknikleri vardır.  Hem ısıtıcı hem de serinletici nefes çalışmaları olarak uyguladığımız…