On yıldır hız kesmeyen başarı

Serdar Kolay: Başaran İnşaat olarak misyonumuz “kente kimlik katan yaşam alanları kazandırmak”

İnşaat sektörüne 1998 yılında bir inşaat firmasında gelir ve gider sorumlusu olarak başladı. 2002 yılında çalıştığı firmadan ayrılarak “Başaran Emlak ve İnşaat Taahhüt Ticaret Şirketi”ni kurdu.

Item fulltext

2003 yılında yapımına başladığı ilk kat karşılığı projesi olan Güven Apartmanı’nı 7 ay gibi kısa bir sürede teslim etti.  Bölgede yaptığı projelerle kısa sürede adından söz ettirdi.

İzmir’in başarılı müteahhitlerinden, Başaran İnşaat’ın sahibi Serdar Kolay’dan söz ediyoruz. Firma misyonunun “Kente kimlik katan yaşam alanları kazandırmak” olduğunu söyleyen Serdar Bey’e başka sorular da sorduk.

Başarınızın sırrı nedir?

Bana göre gereken şey; işini seven bir lider, doğru bir takım, konumlandırma, temiz ve titiz bir çalışma. Sözünüze, tarih, zaman

ve ödevinize uyduğunuz takdirde başarı kaçınılmaz oluyor.

Her şeyden önce işinizi severek ve isteyerek yapmanız gerekir. İnşaat sektörünün ilerlemesi için yapmamız gereken ve yapılması gerekenler var. Öncelikle dikkat etmemiz gereken hususlar; kıyaslama ve kriter belirlerken konut alan kişilere doğru yönlendirme yapmak çok önemlidir. Bizim yaptığımız şey, konut sektöründe “günü veya haftayı veyahut seneyi kurtaralım” olmadı. Marka haline gelip, kalıcı olmayı hedefledik. Bunu yaparken birçok fedakârlıkta bulunduk. Örneğin; kaliteden ödün vermeden uygun fiyatlı konut yapmak istiyorsanız kazancınızı sınırlandırmanız gerekiyor.

Proje satışlarınızda zorlanmıyor, hızlı sonuçlar alıyorsunuz, bunu neye bağlarsınız?

Yenilikleri takip etmek zorundasınız. Yenilikleri ve teknolojiyi görmezden gelirseniz yok olursunuz. Biz projelerimiz üzerinde çalışırken, her birine başka güzellikler katıp, cazip ve rantabl hale getirerek, kendi pazarımızı oluşturduk. Ekonominin kötü olduğu, piyasanın sıkışıp kaldığı durumlarda dahi kâr marjımızdan fedakârlık edip ürün satışımızda istediğimiz sonuçlara ulaştık. Kriz dönemlerini aştık.

Sektörün sıkıntıları nelerdir?

2013 yılı itibarıyla üretilen konutların satışında uygulanacak %18 kdv oranı, yeni projelere olan talebi azaltacaktır.

Arsa arzının, talebi karşılayamamasından kaynaklanan fiyat artışları, satış bedellerine yansımakta, dolayısı ile alıcı profilini daraltarak, ciroları olumsuz yönde etkilemektedir.

Ayrıca bürokratik işlemlerin yoğunluğu, imalat süreçlerini yavaşlatmakta ve maliyetleri arttırmaktadır. Bu işlemlerin pratikleştirilmesi ve daha esnek hale getirilmesi motivasyonumuzu arttıracaktır.

Hobileriniz nelerdir?

Arabalar vazgeçilmezimdir. 10 yılda kendi adıma 38 arabam oldu. Hayatta insanın sevdiği, oyalandığı bir şeyler olmalı. Hani derler ya; “Yahudi kazandığının 3’te birini reklama verir.”  Ben de reklamı önemsiyorum, ama 10’da birini de hobilerime harcıyorum. Üç tane hobi bahçem var, burada zaman geçirmeyi çok seviyorum.

Doğayla aranız nasıl?

Bağ, bahçe, orman, ağaç ve çiçeklere bayılıyorum. Üç tane hobi bahçem var, burada zaman geçirmeyi çok seviyorum.

Yoğun bir iş temponuz olduğunu biliyoruz. İşten vakit bulabildiğiniz zamanlarda neler yapıyorsunuz?

Bu aralar daha çok spor yapıyorum ve kitap okuyorum.

Peki futbol?

Galatasaraylıyım, takım iyi gidiyor. Fanatik değilim, futbolseverim.

Vazgeçemediğiniz üç şey nedir?

Ailem, dostlarım ve akrabalarım.

Kullanmayı sevdiğiniz aksesuarlarınız var mı?

Ayakkabılarım ve parfüm setlerim çok önemlidir benim için.

Sosyal sorumluluklar konusundaki düşünceleriniz nelerdir?

Çevremdeki bazı eğitim kurumlarına ve sosyal sorumluluk projelerine destek verdiğim oluyor. Bence çevresine duyarlı olan herkesin bunu yapması gerekir.

Siyasete girmeyi düşünür müsünüz?

Siyaset çok düşünülmesi gereken bir konu…  Bence biraz herkes siyasetin içinde olmalı. Toplumu ilgilendiren ve toplumsal olaylara kayıtsız kalamıyorum. Evet, önümüzdeki dönem siyasetin içinde olmayı planlıyorum.

ara_basaran

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like