Bu kartta “hayat” var

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentte ticari taşımacılık yapan yaklaşık 15 bin şoföre öfke kontrolü, şehir bilgisi, trafikte karşılaşacakları olumsuzluk ve kazaların önlenmesi gibi konularda eğitim veriyor. Eğitimi tamamlayıp psikoloji ve simülatör testlerinden de geçen şoförlere bu durumu belgeleyen birer “tanıtım kartı” veriliyor.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ticari taşımacılık faaliyeti yürüten servis, ticari taksi ve toplu taşım araçlarını kullanan şoförler için “tanıtım kartı” uygulaması başlattı. İl Emniyet Trafik Müdürlüğü ve İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası işbirliğiyle yürütülen bu çalışmadaki hedefin, şoförlüğün bu işi gerçekten meslek edinmiş kişilerce yapılmasını sağlamak ve nitelikli  “şoför” esnafı oluşturmak olduğu açıklandı. Eğitimlerini tamamlayan ve gerekli şartları yerine getiren şoförlere kart dağıtımı başlarken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu kapsamda yaklaşık 15 bin şoföre tanıtım kartı düzenleyeceği açıklandı.

 

Hem beden hem psikoloji

Yeni uygulama ile  ticari araçlarda çalışmak isteyen  şoförler için zorunlu hale getirilen  tanıtım kartlarını  almak isteyenler öncelikle halkla ilişkilerin temel kavramı ve nitelikleri, öfke kontrolü, şehir bilgisi, trafikte karşılaşacakları olumsuzluk  ve kazaların önlenmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar ile uyulması gereken kurallar ve Belediye mevzuatlarını kapsayan eğitime katılmak zorundalar.  Daha sonra psikolog ve simülatör eşliğinde 1 saat süren testte başarılı olanlara verilen bedensel ve psikolojik durumlarının sürücülük yapmaya elverişli olduğunu gösterir “Psikoteknik Değerlendirme Rapor”u almaları gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’ndan biyokimya ruhsatı bulunan bir laboratuvarda, uyuşturucu madde kullanıp kullanmadıklarını belirtir rapor ile adli sicil kaydı da tanıtım kartı çıkartılması için istenen şartlar arasında yer alıyor. Adli sicil kaydında uyuşturucu; silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza ile Türk Ceza Kanunu’nun 102, 103, 104, 109 ve 227. maddelerinden hürriyeti bağlayıcı ceza almış olanlara, tespiti halinde Şoför Tanıtım Kartı düzenlenmiyor. Ayrıca  sürücülerin son beş 5 yıl içerisinde; bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazalarına karışmamış olmaları ve alkollü olarak araç kullanma ile hız kurallarını ihlal nedeniyle, sürücü belgelerinin birden fazla geri alınmamış olması şartı aranıyor. Yine sürücülerin karayolu üzerinde taşımacılık yapan tüm ticari araç şoförlerinin alması gereken Ulaştırma Bakanlığı’nca düzenlenen Mesleki Yeterlilik Belgesi (SRC)’lerinin bulunması da gerekiyor. Eğitim almak isteyen sürücüler için ilgili odalarda İzmir Büyükşehir Belediyesi denetiminde eğitimler gerçekleştiriliyor.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like