Bir yılda nereden nereye!

10 kemanla başladılar, bir yılda 50 kişilik orkestraya dönüştü.

Müzik eğitmeni ve opera sanatçısı Selmin Günöz, 2015 yılında müziğe yeteneği olan fakat maddi durumu yeterli olmayan çocuklara gönüllü eğitim imkânı sağlayarak, uzun zamandır hayali olan “Barış Çocuk Senfoni Orkestrası”nı kurdu.

Selmin Günöz, Güzelbahçe Rotary Kulübünün bir projesi olarak hayata geçen orkestrayı “Bir keman da benden olsun, bir çello da ben vereyim” diyen gönüllülerin katkılarıyla kurduklarını söyleyerek, “10 kemancıyla başladıkları projenin birdenbire 44 çocuğa ulaştığını, hatta bir grubun verdiği konser gelirini kendilerine bağışlamasıyla nefesli saz aldıklarını söylüyor. Şimdi ise orkestra toplamda 50 çocuğa ulaşmış. Yeni başlayacakları eğitim için bir gönüllü hocanın daha aralarına katıldığını, bu projede her şeyin gönüllülük üzerine kurulu olduğunu ekliyor.

10 kemanla başladık, 50 kişilik orkestraya dönüştü.

Selmin Günöz, “Geçen yıl, İzmir’in en yoksul mahallelerinden birinde tamamen gönüllülük ilkesiyle çalışarak bir çocuk senfoni orkestrası kurmayı düşündüm ve üyesi olduğum Güzelbahçe Rotary Kulübü bu konuda bana destek verdi. Bölge olarak, Eşrefpaşa ve Kadifekale civarını seçtim, oradaki TEGV in (Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı) Eğitim Birimi’nden de çalışma mekânı olarak kullanmak üzere izin aldım. İzmir Devlet Senfoni Orkestrasının emekli konsertmaisteri (başkemancısı) Kartal Akıncı da orkestramızı çalıştırmayı kabul etti. Rotary kulübündeki üyeler ve dışardan da dostların bağışlarıyla, önce 10 kemancıyla başladık. Şu an; 39 keman, 4 çello, 2 kontrabas ve 5 adet bakır nefesliler olarak 50 kişilik bir çocuk senfoni orkestramız var. Orkestramızın adını da “Barış” koyduk. En büyük arzumuz bu projenin sürdürülebilir olması. Yıllar içinde, eğitim ilerledikçe, yaşı büyüyen çocuklar, orkestraya yeni katılanlara yardımcı olacak, onların öğrenmelerine katkıda bulunacak, abla-kardeş, ağabey-kardeş ilişkisi içinde, bir aile ortamında yetişmeleri sağlanacaktır.”

Kendimize ait bir çalışma mekânımız olduğu takdirde (bu konuda kaynak arayışlarımız sürmektedir), bu mekânda çocuklara her gün bir öğün yemek de çıkarılacak, bu vesileyle ailelere de çalışma ortamı yaratılarak, söz konusu mahallede bir mikroekonomi yaratılacaktır. Hedeflerimizin en başında bu geliyor.” diyor.

Tüm dünyada “El Sistema” eğitimi modeli olarak bilinen yöntemi uyguluyoruz.

Selmin hanım, El Sistema modelini şöyle açıklıyor: “Bu müzik eğitimi modeli, tüm dünyada “El Sistema” olarak bilinir. İlk kez 1975 yılında Venezuela’da çocuklardaki suç işleme oranının çok yüksek olduğu bir zamanda, yine bir gönüllü tarafından başlatılmıştır. Müziğin barışı sağlamadaki inanılmaz gücü, birleştirici etkisi bizzat yaşanarak görülmüş, çocuk suç oranlarındaki düşüş de saptanınca, tüm ülkeye yayılmış ve ” El Sistema” adıyla geniş kitlelere ulaşmış. Şu an tüm dünyada 10 binlerce çocuk bu sistemden yararlanmaktadır ve aralarından dünya çapında müzisyenler yetişmiştir. Caracas’ta, tüm elemanları bu sistemden yetişmiş bir gençlik senfoni orkestrası vardır. İşte ben de bu “El Sistema” modelini örnek alarak,” İzmir’de neden böyle bir çalışma yapılmasın” diyerek bu projeyi başlattım. 2015-2016 döneminde başkanlığını yaptığım Güzelbahçe Rotary Kulübü’nün desteğiyle, birçok dostumun maddi katkısıyla, dostum olmadığı halde projeyi anlattığımda çok etkilenip bağış yapan duyarlı kişiler sayesinde orkestramızın enstrümanlarını satın aldım. Hala eksiklerimiz var ama ben o eksiklerin de, duyarlı vatandaşlarımızın katkılarıyla giderileceğine inanıyorum. Özellikle kendimize ait bir çalışma mekânımız olduğunda orkestramız daha da hızlı gelişecek, daha çok konserler verecektir.” dedi.

Barış Çocuk Senfoni Orkestrası, Gülsin Onay’a Mozart’ın Türk Marşı adlı eserinde eşlik etti, izleyenler gözyaşlarını tutamadı.

19 Kasım’da Devlet Sanatçısı Gülsin Onay bu proje yararına bir konser gerçekleştirdi. Sanatçının A. A. Saygun Sanat Merkezi’nde verdiği resitalde Barış Çocuk Senfoni Orkestrası da yer aldı ve sanatçıya Mozart’ın Türk Marşı adlı eserinde eşlik etme başarısını gösterdi. Çocuklar, dinleyenlerin tezahüratı üzerine ayrıca İzmir Marşı’nı çaldılar. Bu eserde de Gülsin Onay şeflik çubuğunu eline alarak orkestrayı yönetti. Seyircilerin gözyaşlarını tutamadığı bu konser, 1000 kişinin katılımıyla gerçekleşti.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Reddedilme korkusu

Amerika’da bir üniversitede yapılan geniş çaplı bir araştırmaya göre ‘Reddedilmek’, ölümden bile daha çok korkulan ve baskısını hissettiğimiz…