Herkes Gayrimenkule Yatırım Yapabilecek

Gayrimenkul Sertifikası sayesinde, parası az olanlar da değer artışı kazancından yararlanabilecek

Yatırım dünyasına yeni giren Gayrimenkul Sertifikası, gayrimenkul projelerinin, herkesin ortak alabileceği küçük paylara bölünmesiyle oluşturulan bir yatırım aracı. Başka bir deyişle, evin tamamı yerine kişilerin bütçesi oranındaki payını satın almasına olanak sağlayan bir sistem. Örneğin 20 bin liralık birikimini konut sektöründe değerlendirmek isteyen bir kişi, 400 bin liralık dairelerden oluşan bir konut projesine Gayrimenkul Sertifikası alarak yatırım yapabiliyor. Böylece gayrimenkulün değer artışı kazancından katılımı oranında yararlanabiliyor.

Diğer yandan projenin üstlenicisi olan firmalar da yatırımcılardan toplanan nakdi projelerinin finansmanında kullanıyorlar. Gayrimenkul sertifikası almak isteyenler, bankaları aracılığı ile talep toplama tarihlerinde doğrudan alım yapabiliyorlar.

Sertifikaların Garantörü ve Çözüm Ortakları Hangi Kurumlar?

Gayrimenkul Sertifikası sistemi, projenin üstlenicisi olan firmanın anlaştığı bir banka tarafından garanti altına alınıyor. İnşaatın taahhüt edilen süre ve kalitede tamamlanması, aksi taktirde bunlardan doğacak cezai şartlar banka tarafından garanti ediliyor. Gayrimenkul sertifikalarının denetimini SPK yapıyor.

Projede alım-satıma konu olan tüm Gayrimenkul Sertifikaları, Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Böylece, gerek ülkemizden gerekse yurt dışından Gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen tüm kişi ve kurumların beklediği güvenli ve şeffaf ortamın sunulması sağlanmış oluyor. Ayrıca Borsa İstanbul, gayrimenkul yatırımcılarının ihtiyaç halinde ve istedikleri anda projenin bitmesini beklemeden nakde dönmelerini de sağlıyor.

Yatırımcılar projelere ilişkin tüm gelişmeleri, Kamu Aydınlatma Platformu’ndan (KAP) edinebiliyorlar.

Proje Bitiminde Daire Teslimi Veya Gelir Paylaşımı

Gayrimenkul sertifikasına sahip olanlar, eğer ellerinde yeterli sayıda sertifika varsa, sertifikada belirlenen tarihte inşa edilen gayrimenkulün bağımsız bir bölümünü alabiliyor. Bu hakkını kullanmak istemeyenler ya da yeterli sayıda sertifikaya sahip olmayanlar, izahname ile ilan edilen oranda faiz veya gayrimenkulün sertifika sahiplerince talep edilmeyen bölümünün banka tarafından açık artırma ile satılması sonucu elde edilen gelirden payları oranında hesaplanan tutarı da talep edebiliyorlar.

Gayrimenkul sertifikası ihraç eden projelere ile Türkiye’nin her bölgesinden yatırım yapılabiliyor.

Bu Yöntemle Nasıl Ev Sahibi Olunuyor?

Projeden ev sahibi olmak isteyen, ancak birikimi yeterli olmayan birisi, mevcut bütçesi kadar gayrimenkul sertifikası alımı yaparak yatırımına başlıyor. Projenin üstlenicisi (ihraçcı) ve SPK tarafından, konumuna ve özelliklerine göre pay tutarı belirlenmiş olan daire tiplerinden beğendiği tip dairenin payını proje teslimine kadar, istediği zaman ve ekonomik gücünün yettiği miktarlarda toplayarak sahibi olabiliyor. Eğer kişi ev sahibi olmaktan vazgeçer de topladığı sertifikaları satmak isterse, dilediği zaman ve dilediği miktarda nakde dönüştürebiliyor.

Her İnşaat Firması Gayrimenkul Sertifikası İhraç Edebiliyor mu?

Gayrimenkul sertifikası ihraç etmek isteyen inşaat firmalarının öncelikle anonim ortaklık olması gerekiyor.

Firmaların gerçekleştirecekleri projeye eşdeğer büyüklükteki en az bir projeyi, sözleşmesi ve teknik şartnamelerine uygun olarak, Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru tarihinden önceki 5 yıl içerisinde tamamlamış olması gerekiyor.

Ayrıca firmalardan, üstlenecekleri gayrimenkul projelerini gerçekleştirebilecek mesleki ve teknik donanıma sahip olduğunu belgelendirmeleri isteniyor.

İlk Gayrimenkul Sertifikası TOKİ Öncülüğünde Halka Arz Edildi

İlk Gayrimenkul Sertifikası, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) öncülüğünde Makro İnşaat’ın İstanbul Başakşehir’deki Park Mavera 3 projesinde uygulandı. 29-31 Mart’ta, sabit fiyatla talep toplama yöntemiyle halka arzı yapıldı. Vakıf Yatırım Menkul Değerler’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan (KAP) verilen bilgiye göre toplam 143 milyon 242 bin 425 lira değerindeki her biri 42,50 lira olan 3 milyon 370 bin 410 adet gayrimenkul sertifikası satışının gerçekleştirildiği belirtildi.

1 milyon 775 bin 842 adet sertifika (yüzde 52,7) kısmının yurtiçi bireysel yatırımcılara, 1 milyon 594 bin 568 adet sertifika (yüzde 47,3) kısmının da yurtiçi kurumsal yatırımcılara yapıldığı bildirildi.

Kaynak: http://www.spk.gov.tr http:  –  //www.yatirimyapiyorum.gov.tr – Anadolu Ajansı

 

Aşkın Yaka

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like