İftarda hafif ve sağlıklı beslenmenin sırrı: Balık

Balık iftar sofralarının da vazgeçilmezi

Ramazan’ın gelmesiyle iftar sofralarının değişmez konularının başında sağlıklı ve hafif beslenme geliyor. Diyetisyen ve yemek uzmanları ise sağlıklı iftar sofralarının değişmezi olarak balığı öneriyor.

İftarda sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Gizem Selen İnalöz, oruç tutarken gün boyu aç kalındığı için iftarda hem hafif hem de protein açısından zengin beslenilmesi gerektiğini belirtti.

İftar sofraların vazgeçilmezi

Bu nedenle balığın iftar sofralarının vazgeçilmesi olması gerektiğine işaret eden İnalöz, “Balık, vitamin ve mineral yönünden zengin bir besin kaynağıdır. Özellikle büyüme çağındaki çocuklar, hamileler ve yaşlılar için çok faydalı olan omega-3 yönünden de bulunmaz bir besindir. B grubu vitaminlerinden tiamin (B1), riboflavin (B2), niasin (B3), B6 vitamini (pridoksin) ve B12 vitamininin ve yağda eriyen vitaminlerden A ve D vitaminlerinin en yoğun bulunduğu besin kaynağı olarak balık kabul edilir. 100 gram balık (ortalama) tüketimi özellikle A vitamini (retinol) gereksiniminin yüzde 10- 15’ini karşılar” diye konuştu.

Haftada üç kez tüketilmeli

Balık ve diğer deniz ürünlerinde iyot, selenyum, fosfor gibi önemli mineraller bulunmasının da önemine dikkat çeken diyetisyen İnalöz, C vitamini için de bol yeşillikli limonlu bir salata ile hem bedenimiz hem de lezzet yönünden zengin iftar sofraları için balığın haftada en az 3 gün tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Kızartma hariç her şekilde pişirilir

Yemek uzmanları ise balığın iftar sofrasına çok farklı şekillerde gelebileceğini belirterek, balık çorbası, balık yahnisi, sebzeli balık, otlu balık, ıspanaklı balık, mantarlı balık, patatesli balık, balık haşlaması, kısacası yağda kızartmadan, haşlayarak, yahni yaparak pişirilmiş her tür balığın iftar menüsü için en ideal yemek olduğunu söylüyorlar.

Mideyi yormayan besin

Genelde protein alımında lezzetin arka planda kaldığını belirten uzmanlar, balığın hem lezzet hem de kaliteli protein açısından tercih edilmesi gereken bir besin olduğuna vurgu yapıyorlar. Balıkta alternatif pişirme yöntemlerinin çeşitliliğine dikkat çeken yemek uzmanları, iftardan sonra gün boyu aç kalmış mideyi yormadan, maksimum besin değerini almanın reçetesinin balık olduğu yönünde diyetisyenlerle hem fikirler.

Diyetisyen, Gizem Selen İnalöz

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like