Botoks Estetik Uygulamaları ve Merak Edilenler

Günümüzde yaş ortalamasının giderek artmasıyla bireylerin toplumda verimli olarak geçirdiği süre uzamaktadır. Yaşın ilerlemesi ile beraber yüzde kırışıklıklar ve çizgilenmeler oluşur. Görünümün daha da önemli olmaya başladığı günümüzde, sağlıklı ve daha genç görünme isteği, bireyi kırışıklıkların giderilmesi için belli arayışlara yönlendirir. Botoks tam da bu noktada kurtarıcı olarak hayatımıza dahil olur.

Botoks, Clostridium Botulinum adı verilen bir bakteriden elde edilen toksindir. Bu toksin aynı zamanda konserve zehirlenmelerinden sorumlu olan toksindir. Bilinen en güçlü toksinlerden biridir. Botulinum toksininin estetik amaçlı olarak kullanımı tamamen şans eseri olarak keşfedilmiştir. Toksinin tedavi amaçlı kullanımı ilk olarak 1980’li yılların başında şaşılık tedavisinde olmuştur. Şaşılık tedavisi uygulananlarda yüzdeki çizgilerin azaldığı gözlenmiş ve 1980’li yılların sonuna doğru toksin estetik amaçlı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yüz bölgesinde toksin uygulanan hastalarda uygulanan bölgelerde terleme değişiklikleri gözlenmiş bunun sonucunda da toksinin avuç içi, ayak tabanı, koltuk altı terleme tedavisinde kullanımı başlamıştır. Günümüzde gerek estetik amaçlı gerekse tedavi amaçlı olarak çok sayıda bölgede kullanılmaya devam etmektedir.

Bu yazımızda sizler için botoks ile ilgili en çok sorulan soruları ve bilinmesi gerekenleri soru cevap olarak derledik.

 Yüz gençleştirmede cerrahi işlemler mi, botoks mu daha etkilidir?

Cerrahi işlemler; ameliyat izleri, gelişebilecek komplikasyonlar ve iyileşme periyoduna ihtiyaç duyulması nedeniyle bireyler tarafından çekinilen girişimlerdir. Bu nedenle yüz gençleştirmede botoks ilk tercih haline gelmiştir. Ancak botoks ile cerrahi girişim endikasyonlarının farklıdır. Yüz gençleştirmede botoks ile tüm problemler giderilemez. Örneğin göz kanarlarındaki çizgiler botoks ile giderilebilirken alt göz kapağındaki oluklar ancak cerrahi işlem veya dolgular ile yok edilebilir. Dolayısıyla var olan probleme yönelik olarak uzman görüşünün alınması gerektiğidir.

Botoks yüzde oluşmuş kırışıklıkların tümünü yok edermi?

Kabaca yüz bölgesindeki kırışıkları ikiye ayırabiliriz. Dinamik kırışıklıklar yüzümüzdeki mimik kaslarının kullanımı ile oluşan kırışıklıklardır. Bu tip kırışıkların tipik örneği alın ve göz kenarlarında oluşan kırışıklardır. Botoks uygulanması ile bu kırışıklıkların büyük kısmı giderilebilmektedir. Bunun yanında statik kırışıklıklar yüz istirahat halindeyken görülen kırışıklıklardır. Yerleşim yerlerine göre mimik hareketleri ile daha belirgin hale gelebilirler. Ağız çevresindeki gülme çizgileri ve alt göz kapağındaki oluklar statik kırışıklıkların tipik örnekleridir. Botulinum toksin uygulaması ile statik kırışıklarda bir miktar düzelme sağlansada kırışıklıklar tamamen ortadan kaldırılamaz. Statik kırışıkların tedavisinde diğer yüz gençleştirme yöntemlerinden, dermal dolgular, dermabrazyon, peeling, lazerler veya cerrahi uygulanır. Kısaca botoks ile mimik ile oluşan kırışıklıklar yok edilebilirken, istirahat halinde var olan kırışıklar yok edilemez.

Botoks hangi bölgelere uygulanır?

Alın ve her iki kaş arasındaki kırışıklıklarının giderilmesi, kaz ayakları dediğimiz göz kenarlarındaki çizgilerin giderilmesinde, kaşların kaldırılması veya yüksek yerleşimli kaşların indirilmesinde, üst dudak ve boyundaki kırışıklıkların giderilmesinde kullanılabilir.

Botoks felce yol açarmı?

Botoks uygulamasında çok az miktardaki toksin ile sadece çalışmasını istemediğimiz kas fonksiyonu ortadan kaldırılır. Estetik amaçlı kullanılan dozlarda vücutta bilindik adıyla felce yol açmaz.

Botoks nasıl uygulanır?

Botoks tamamen soğuk zincir ile temin edilir. Soğuk zincire dikkat edilmediği durumlarda etki göstermeyebilmektedir. Normalde 2,5 ml serum fizyolojik ile sulandırılır ve çok küçük iğneler ile işaretlenen bölgelere enjekte edilir. Herhangi bir anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Uygulanan lokal anestezilerin botoks etkisini azalttığı tespit edilmiştir. Enjeksiyon sırasında çok az miktarda ağrı olsa da hastalar tarafından çok rahatlıkla tolere edilmektedir.

Botoksun etkisi ne kadar sürede ortaya çıkar?

Botoks enjekte edildikten sonra etkisi 1-2 günde görülmeye başlar ve 7-14 gün içinde tam olarak ortaya çıkar.

Botoksun etkisi ne kadar sürer?

Etki süresi kişinin yapısına bağlı olarak değişmekle beraber genellikle 6 ay kadar sürer. Daha sonra tekrarlamak gerekir.

Botoks yapıldıktan sonra çalışabilir miyim dikkat etmem gereken noktalar nelerdir?

Botoks enjeksiyonu sırasında ve sonrasında en az iki saat süreyle enjeksiyon yapılan bölgeye soğuk uygulamasının yapılması gerekir. Soğuk uygulaması oluşacak ödemi ve ağrıyı azaltır. Enjeksiyon sonrasında masaj yapılmamalıdır. masaj ile beraber toksin komşu bölgelere yayılarak istenmeyen sonuçlara yol açabilmektedir.

Botoks donuk ve ifadesiz yüz görünümüne neden olur mu?

Botoks enjeksiyonunda amaç mimiklerin tamamen ortadan kaldırılması değil kırışıklıkların giderilmesidir. Dolayısıyla tecrübeli kişilerce yapılan uygulamalarda ifadesiz bir görünüm oluşmaz.

Botoksun yan etkileri nelerdir?

Botoksun bilinen yan etkisi yoktur. Ömür boyu kullanılabilir. Ancak uygulama sonrasında gelişebilen bir takım komplikasyonlar mevcuttur. Bunlar arasında en sık görülenleri göz kapağında düşüklük, ağız çevresi uygulamarında fonksiyonel problemlerdir. Göz kapağı düşüklüğü fazla miktardaki enjeksiyona, enjeksiyon sonrası masaj veya sıcak uygulamaya bağlı olarak gelişebilmektedir. Ağız çevresindeki kırışıkların giderilmesinde botoks çok dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Ağzı kapatan kasın tam fonksiyon kaybı durumunda ağız köşesinden sıvı kaçakları görülebilir. Ancak sevindirici olan tüm bu komplikasyonların 6 ay içinde geri dönmesidir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like