Hızlı iftar menüleri Refika’nın Mutfağı’ndan.

En Hızlı Domatesli Pilav

Malzemeler:

1 su bardağı baldo pirinç
1 su bardağı kaynar su
7 çorba kaşığı domates püresi
1 küp et suyu
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz

1 su bardağı baldo pirinci sıcak sudan geçirip kabaca yıkayın. Böylece fazla nişastasından arınacak. Tercihen sığ bir düdüklü tencerenin altını açın. Süzdüğünüz pirinçleri ve 7 çorba kaşığı domates püresini tencereye ekleyip, iyice ısınana kadar karıştırın. Ya da 2 iri domatesi rendeleyip 2-3 dakika pişirip ekleyebilirsiniz. Sonra 1 küp et suyunu ve 1 su bardağı suyu tencere ekleyip kapağını kapatın. Tencere sıcak olduğu için düdük hızlı bir şekilde yükselecektir. Disk yükseldikten sonra 7 dakika pişirin. 7 dakikanın sonunda tencerenin basıncını alın ve kapağını açın. 1-2 çorba kaşığı tereyağını da ekleyip 3 dakika demlenmeye bırakın.

 

 

Refika’nın Gavurdağ Salatası

Malzemeler:

4 adet iri domates,
1,5 kuru soğan
2/3 bağ maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
4 dal taze nane
3 diş sarımsak
2 çorba kaşığı nar ekşisi
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 adet limon
2 avuç dövülmüş ceviz
1/3 muskat rendesi

Ben kabuklarını soymuyorum çünkü domatesin en güzel kısmının güneşi en çok gören kısmı olduğunu düşünüyorum. 1,5 soğanı da ince ince kıyın ve bir kaba alın.

Üzerine 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber ekleyin.3 diş sarımsağı ezip, 2 çorba kaşığı nar ekşisi, 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı ve limonu karışıma ekleyin içine ½ adet muskat rendeleyin. Daha sonra ellerinizle güzelce hafif bastırarak yoğurun. Eğer ellerinizi kullanmak istemiyorsanız bir kavanozun içine koyup iyice sallayarakta aynı güzel karışımı elde edebilirisiniz. 2/3 bağ mayonuzu ve 4 dal naneyi ince ince kıyın ve salatanıza bu aşamada ilave edin böylelikle nane ve maydanozlar elinize de yapışmamış olurlar. En son 2 avuç cevizi ellerinizle bastırarak kırın ve karışıma ekleyin, nefis salatanız servise hazır olacak. 10 dakika bekletin, böylece soslar birbirine iyice geçecektir.

 

Muzlu Çikolatalı Lavaş

Çocuklara gönül rahatlığıyla yedirebileceğiniz, sizi de çocukluğunuza götürecek içinde ne olduğunu bildiğiniz lezzetli bir çikolatalı sürmelikle 5 dakikada yapabileceğiniz lavaş üstüne muzlu, fındıklı bir tatlı bu. Kahvaltılarda, ya da canınız çikolata çektiğinde afiyetle tüm aile yiyebilirsiniz.

Malzemeler:

2 dolu çorba kaşığı bal

2 çorba kaşığı tahin

1 çorba kaşığı kakao

1 adet Anamur muz

1 avuç fındık

1 adet lavaş ekmek

 

Üzeri için,

Antep fıstığı

2 adet kumkat

Bir tavaya 1 adet lavaş ekmek koyup altını açın. Lavaş ısınıp biraz çıtırdayana kadar, 2 dolu çorba kaşığı bal, 2 çorba kaşığı tahin ve 1 çorba kaşığı kakaoyu karıştırın. Akıcı koyu renkli bir kıvam alacak. Sürmeliği hazırlarken arada lavaşı da çevirin. Lavaş biraz ısınınca tavadan alıp üzerine ballı karışımı döküp yayın. Zaten lavaşın sıcağıyla daha kolay sürülebilir bir hal alacak. Ardından lavaşı tekrar ocağa alın ve ısıtmaya devam edin. Bu sırada, 1 adet Anamur muzunu ince ince dilimleyip lavaşın üzerine yerleştirin. 1 avuç fındığı da havanda bir kaç darbe ile dövüp üzerine serpin. Tatlığı biraz dengelemek için 2 tane de kumkat dilimleyin üzerine. Kumkat yoksa mandalina kabuğu hatta içini de koyabilirsiniz. Biraz da renk vermesi ve lezzetlendirmesi için Antep fıstığı da çok yakışacaktır.

 

 

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Rengarenk beslenme

Sağlımızı korumak, geliştirmek, yaşam kalitemizi yükseltmek için vücudun gereksinim duyduğu besin ögelerini yeterli ve dengeli bir şekilde almak…
Devamını oku...

Mutlu Yıllar!

Yeni yılı karşılamaya hazırlandığımız bu günlerde, yaşattığımız tüm olumsuzlukları geride bırakıp yeni yıla umut dolu başlamak için, 2022’yi…