Kentin ve gazetecilik mesleğinin izleri İzmir Basın Müzesi’nde

Gazeteciliğin gelişim sürecini anlatan eserleriyle, ziyaretçilerini dünden bu güne basının tozlu sayfaları arasında yolculuğa çıkarıyor.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin Basmane’de Aziz Vukolos Kilisesi müştemilatında oluşturduğu İzmir Basın Müzesi’nde İzmir ve Türk basınının tarihi gün yüzüne çıkıyor. Basın Müzesi, başta İzmir ve Ege basını olmak üzere Türk basın tarihinin bir öyküsü niteliğinde. Müzeyi gezenler basın tarihimizi ve bu bölgenin geçirdiği süreci adeta sayfa sayfa okuyabiliyor. Dünden bu güne basının tozlu sayfaları arasında yolculuğa çıkıyor. Örneğin; Hasan Tahsin Odası’nda Teknolojinin evrelerini gözlemlerken, Atilla İlhan Odası’nda İlk fotoğraf makinesi ve kameraları görebiliyorsunuz.
Türk basının güçlü geleneği de, müzede gün yüzüne çıkıyor. İzmir Basın Müzesi, İzmir’de yazılı basının köklü geçmişini, zaman içinde geçirdiği aşamaları ve çağın gereklerine uyup “İzmir Medyası” olarak yeniden şekillenişini gözler önüne seriyor.
Müzede gazetelerin ve diğer medya organlarının kullandığı çeşitli araçlar, ilk hallerinden en gelişmiş modellerine değin sergileniyor.

İlk Fotoğraf Makinesi ve Kameralar – Atilla İlhan Odası

Montaj odası olarak kurgulanmış bu odada hala çalışır durumda monitör ve kameralar var. Bir yandan da TRT 2’den Atilla İlhanın katıldığı bir TV programından yayın sunuluyor. Odada bulunan 100 yıl öncesine ait fotoğraf makineleri, filmler, VHS kameralar giderek küçülen ve dijital dünyaya uzanan teknolojiyi daha iyi anlamamızı sağlıyor.

Öldürülen Gazeteciler Odası

Türk basın tarihi geçen zaman içinde çok büyük acılar yaşadı. Büyük bedeller ödedi. Birçok isim katledildi ve gerçek faillerine çoğu zaman ulaşılamadı.
Müzede, “Öldürülen Gazeteciler Odası” da yer alıyor. Bu odada, Uğur Mumcu’nun bilgisayarı, Metin Göktepe’nin öldürüldüğü an üzerinde bulunan kazağı, Abdi İpekçi’nin dolma kalemi ve daktilosu, Çetin Emeç’in basın kartı, daktilosu, kravatı mendili ve dolma kalemi yer alıyor. Ayrıca odada, Ahmet Taner Kışlalı’nın genel başkan yardımcısı olduğu Atatürkçü Düşünce Derneği kartviziti, fotoğraf makinesi, kol düğmeleri, gözlüğü, büyüteçi, bilgisayarı ve fotoğrafları bulunuyor. Turan Dursun’un kol saati ve Ümit Kaftanoğlu’nun çantası, Kutlu Adalı’nın ceketi, şapkası, defterleri ve fotoğraf makinesi de müzede sergilenen eşyalar arasında dikkat çekiyor.
Odada, Son 100 yıl içinde Anadolu coğrafyasında görevini yaparken saldırıya uğrayan ve katledilen gazetecilerin listesi de yer alıyor. Odanın girişine konulan “anı defteri’’ne de ziyaretçiler duygularını yazabiliyor.

İzmir Basın Tarihi Köşesi

Bu köşede kentin basın tarihine tanık oluyorsunuz. Dünyada gazeteciliğin başladığı ilk buluntulardan, İzmir’de çıkan ilk gazeteye kadar birçok bilgi de bu köşede sade ve anlaşılır olarak bulunuyor.
İzmir Basın Müzesi, gazetecilerin anılarını, değişim sürecini, katliamları unutturmamayı amaçlıyor. Bir anlamda bellek tazeliyor. Basının geçirdiği evreleri ve toplum için çalışan gazetecilerin bıraktığı değerleri görmek isteyen herkes pazartesi günleri hariç hafta içinde 09.00 – 17.00 saatleri arasında müzeyi gezebilir.

Nasıl gidilir?

Müze, Basmane semtinde, Etiler Mahellesi’nde. Tarihi Basmane Garı ve metro istasyonuna 5 dakikalık yürüyüş mesafesinde.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Kültür & Sanat

NETFLİX ÖNERİLERİ Virgin River / Dizi Oyuncu Kadrosu: Alexandra Breckenridge, Martin Henderson, Tim Matheson ve daha fazlası Tür:…