SOFRANIN BEREKETİ, MERCİMEK !

Soğuk bir kış gününde sımsıcak mercimek çorbasını kim sevmez?

Renk renk, lezzetli bir ürün olan mercimek havanın soğumaya başlamasıyla yeniden sofraların gözdesi oldu. Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da yetiştirilen bir ürün olarak bir çok ülkenin mutfak kültüründe yerini almış.

Özellikle Avrupa, Orta Doğu ülkeleri ve Hindistan’da sıkça tüketilen bu bereketli ürünün farklı renklerini, farklı tekniklerle hazırlayabilirsiniz. En bilinen mercimek çeşitleri hiç şüphesiz kırmızı ve yeşil mercimektir. Fakat bunun dışında siyah mercimek, kahverengi mercimek, sarı mercimek , İspanyol mercimeği veya İtalyan mercimeği olduğunu biliyor muydunuz? Görünüşleriyle farklılık göstermelerinin yanında aynı zamanda tat ve doku olarak ta fark etmekte olan mercimek türleri bulunmaktadır.
Özellikle günümüzde ekonomik koşulların gittikçe zorlaştığı ve pahalı proteinlerin (kırmızı et vb.) el yakmaya başladığı bir dönemde , mercimekli yemekler hiç şüphesiz sofraların vazgeçilmezi olmaya aday.
Protein, B vitamini, demir ve fosfor açısından oldukça zengin olan bu baklagil türü “leguminosea” familyasından olup, Dünya’da bilinen ilk tarım ürünlerinden biri olmuş. Çok küçük yaşlardan itibaren, çorbalardan, etli yemeklere kadar bir çok çeşitte yapılan bu ürün sofralarımızı lezzetlendirmektedir.

İçinde mercimek olan en geleneksel yemeklerimiz hiç şüphesiz mercimek çorbası, mercimek köftesi ve yeşil mercimekten yapılan mercimek yemeğidir. Mercimek yemeği yaparken bir çok ülkede farklı lezzetlendirmeler uygulanmaktadır. Örneğin Almanya’da kemik suyuyla ve erişteyle pişen bir yeşil mercimek çorbası tüketilirken, Hindistanda tarçın, kimyon, zencefil ve zerdeçal gibi başlıca Hint yemeklerinde kullanılan baharatlarla bu yemek pişirilmektedir. Ülkemizde ise dilerseniz etli dilerseniz etsiz, daha çok salça ve soğan bazlı yeşil mercimek yemeğini bulabilirsiniz.

Her ailenin geleneksel tariflerinde bolca bulunan bu ürünü farklı şekilde pişirebilmeniz için bu ay iki tarif hazırladım;

Hint usulü sarı mercimek yemeği (dilerseniz kırmızı mercimek ile de yapabilirsiniz)

Malzemeler:
4 kişilik
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet defne yaprağı
3 adet kakule
1 çay kaşığı kimyon
2 adet tarçın çubuğu
3 adet karanfil
2 adet soğan (ince kıyılmış)
Tuz
3 diş sarımsak
5 gr. zencefil rendesi
150 gr. sarI mercimek (yıkanmış ve 30 dk suda bekletilmiş)
1/2 çay kaşığı zerdeçal
400 gr. basmati pirinci (yıkanmış ve 30 dk. suda bekletilmiş)

Yapılışı:
Döküm tencere veya benzeri bir tencereyi ısıtın. Sırasıyla sıvı yağı, defne yaprağını, kakuleleri, kimyon, tarçın çubuğunu ve karanfili ekleyin. 5 dk. kadar pişirmeye biraktiktan sonra soğanı ekleyin. Soğanlar pişinceye kadar karıştırın. Ardından tuz, sarımsak, zencefil rendesini ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Suda beklettiğiniz mercimekleri süzerek zerdeçal ile beraber tencereye ekleyin. Ardından 50 ml su ekleyin. Ocağın altını kısarak 10 dk. kadar pişirinn. Çok kuru olması durumunda biraz su ekleyebilirsiniz.

Basmati pirincini süzerek tencereye ekleyin. Ardından 850 ml. sıcak su ekleyin. Kaynama noktasına getirin. Suyunu iyice çekip küçük baloncuklar çıkarana kadar pişirin. Ardından ısıyı minimum hale getirin. Tüm sıvı buharlaşana kadar üzeri bir tülbentle kapalı olarak pişirin ve servis edin.

Fırında kinoalı yeşil mercimek köftesi


4 kişilik
Malzemeler:
• 150 gr. haşlanmış yeşil mercimek
• 40 gr. haşlanmış kinoa
• 2 diş sarımsak
• 2 tatlı kaşığı domates salçası
• 50 ml. su
• 20 gr. galeta unu
• 1/3 bağ maydanoz
• 1/3 bağ taze kişniş
• Tuz
• ½ çay kaşığı köri
• 1/3 çay kaşığı kimyon
• 1/3 çay kaşığı zerdeçal
• 2 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Öncelikle haşlanmIş mercimek ve kinoayi rondo yardımıyla karıştırın.
Ardından kişniş ve maydanoz son olacak şekilde malzemeleri ekleyin. Köfte harcı kıvamında bir harç olması gerekiyor. Fırını 190 dereceye kadar ısıtın. Harçtan, top şeklinde 12 eşit parça alıp, yuvarlayarak, yağladığınız fırın kabına dizip 20 dk. kadar pişirin ve servis edin.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Rengarenk beslenme

Sağlımızı korumak, geliştirmek, yaşam kalitemizi yükseltmek için vücudun gereksinim duyduğu besin ögelerini yeterli ve dengeli bir şekilde almak…
Devamını oku...

Moda

Nisan’ın gelişiyle dolaplardaki kışlıklar yerini rengarenk, tiril tiril yazlıklara bırakmaya başlıyor. Baharın tazeliğini, kır çiçeklerinin rahatlatıcılığını ve renk…