Girişimlerin batmasına sebep olan 5 soruna, 5 çözüm önerisi

Güzel şeyler başarmak için hepimizin aklına iş fikirleri yada sosyal fikirler gelebiliyor. Bazılarımız bunları hayata geçirebilirken bazılarımız sadece güzel sohbetlerde birer anı olarak yapmak istediklerimizi unutuyoruz. Düşünüp yapamayanlar için söylenecek çok fazla şey olmadığı içinyaparak istediği başarıyı sağlayamayanlar için bazı tespitler yapmak istiyorum. Özellikle girişimler ile ilgili yayınlanan birçok istatistik inceliyorum. Ortalamada girişimlerin %90’nın devam etmediği yönünde gelen çok fazla veri var. Bununla ilgili yapılan araştırmalarda görülen önemine göre sıralanmış temel problemler şu şekilde listelenmiş: 


1- Pazar ihtiyacının doğru belirlenmemesi

2- Nakitsiz kalmak

3- Yanlış takım 

4- Rekabete yenilmek

5- Yanlış fiyatlama/maliyetleme 


5 maddeyi dikkatlice incelerseniz aslında hepsinin ortak olduğu bir olguyu  görebilirsiniz: geleceği doğru tahminleyememek.

Business – meeting in an office, lawyers or attorneys discussing a document or contract agreement

Geleceği yüzde yüz olarak tahmin etmenin mümkün olmadığını çok iyi biliyoruz. Ancak geleceği daha gerçekçi bir şekilde tahminlemek ve belirsizlik ile ilgili riskleri azaltmak olası olabilir. Peki, bu problemler çıkmadan riskleri azaltmak için neler yapabilirsiniz? Gelin bu sıralamayı daha rahat kullanılması için yukarıdaki öncelliklere göre yapalım: 

Sorun: Pazar ihtiyacının doğru belirlenmemesi

Çözüm: Potansiyel müşterilerinizin varsayımını yapın, onların ihtiyaçlarını, yaşam tarzlarını ve problemi nasıl yaşadıklarını belirleyin. Sonra onlarla görüşün, sizin ürününüzü alma olasılığı en düşük olan müşterilerinizle görüşün. Problemlerini sizinürününüz yokken nasıl çözdüklerini tespit edin. Sonra yaptığınız varsayımlar ile potansiyel müşterilerinizin cevaplarını karşılaştırın. Eğer uyumsuzluk varsa ürününüzü değiştirme yoluna gidin. 

Sorun: Nakitsiz kalmak

Çözüm: Var olan bir desteğe nasıl proje uydururum diye düşünmek yerine önce projenin/ürünün pazar ile ne kadar uyumlu olduğuna odaklanın. Özellikle devletin verdiğim maddi desteklerin belli bir yüzde ile olduğunu unutmayın. Finansal planlamanızı yaparken her zaman iyi, kötü ve beklenen senaryo şeklinde yapın. Kendi halledebileceğiniz işleri başkalarına parayla yaptırmayın. Ürününüz hazır ise müşterilerinizin daha hızlı almasını sağlayacak kullanım ve indirim olanakları sunabilirsiniz.

Sorun: Yanlış takım 

Çözüm: Girişim içerisinde herkesin rolünü en baştan yazılı olarak belirleyin. Ekibin bu yazılı metnin üzerinden geçerek düzeltme istenirse geribildirim vermelerini sağlayın.Pay dağılımını verecekleri sermaye ve emeğe göre şirket kurulmadan önce belirleyin. 

Sorun: Aşırı rekabete yenilmek

Çözüm: Müşterilerin gözünde somut olarak farkınızı tanımlayın. Bu farkı nasıl anlattığınıza bakın ve müşteri tarafında nasıl algılandığını tespit edin. Sonra ürününüzü tekrar gözden geçirin ve mümkünse bağlantılı daha uygun bir pazarı hedefleyin. 

Sorun: Yanlış fiyatlama/maliyetleme

Çözüm: Ürününüzün fiyatını maliyetine göre değil, müşterilerin algılarındaki değere göre belirlemeye çalışın. Sizin çözümünüz yokken müşterilerin ne kullandığını veneden kullandığını iyi tespit edin. 

 Sizin de bu yazıya eklemek istediğiniz sorunlar ve çözümler var mı? Aşağıda yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

www.taylandemirkaya.com

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

150 yılın sergisi

İzmir Belediyesi’nin kuruluşundan bugüne geçirdiği tarihsel serüven,  Fuar Atlas Pavyonu’nda hazırlanan 150. yıl sergisiyle İzmirlilerle buluştu. Kültürpark’ın 1930’lu…