Sonbaharın armağanı balkabağı…

Sonbaharla birlikte marketlerde, pazarlarda görmeye başladığımız bu masalsı sebze, besleyici özelliği ile de çoğumuzun tercih sebebi oluyor. Kimimizin kış boyunca mutfaklarımızdan eksik etmediği kimimizinse hiç denemediği balkabağından çorba tarifini, bilmeyenler için yazalım istedik.

Malzemeler:
5 su bardağı su
1,5 çay kaşığı tuz
4 su bardağı püre haline getirilmiş bal kabağı
1 yemek kaşığı doğranmış taze maydanoz
1 adet orta boy ince kıyılmış kuru soğan
1/2 çay kaşığı kekik
1 dişince kıyılmış sarımsak
1/2 su bardağı krema
5 adet tane karabiber

Yapılışı:
Suyu, tuzu, bal kabağı püresini, doğranmış kuru soğanı, kekiği, tane karabiberi ve ince kıyılmış sarımsağı bir tencereye koyarak yaklaşık yarım saat boyunca kısık ateşte karıştırarak pişirin.
Pişirdiğiniz karışımı ocaktan alın. Blender yardımıyla tüm malzemeyi pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın.
Püre haline gelen çorba karışımını tekrar ocağa alın. Azar azar ilave ettiğiniz krema ile kısık ateşte 5 dakika kadar pişirmeye devam edin.
Servis kâselerine aldığınız sıcak çorbaları, doğranmış taze maydanoz ilavesiyle servis edin.

Mutfakların kurtarıcısı kiş…

O severek yediğimiz, nefis kişler bize Fransız mutfağının armağanı diyebiliriz. Orijinal adı “quiche” olan kişi: çeşitli sebze, peynir ve şarküteri ürünleriyle hazırlamamız mümkün.
Yapımı kolay ama göz doldurucu sunumuyla kişler az zamanlar için kurtarıcı da…

Malzemeler:
2 adet yumurta
75 gr. tereyağı
2 su bardağı un
1/2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı buzlu su
İç harcı için:
200 ml. krema
3 adet yumurta
1/4 demet maydanoz
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1/4 çay kaşığı sarımsak tozu

Yapılışı:
Kiş hamurunu hazırlamak için; soğuk tereyağını küp şeklinde kestikten sonra mutfak robotuna alın.
Yumurta, elenmiş un ve tuz ilave ettiğiniz hamuru, mutfak robotunun hamur karıştırma aparatını kullanarak karıştırın.
Toparlanmaya başlayan hamuru damla damla buzlu su ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene kadar karıştırma işlemini sürdürün.
Hazırladığınız hamuru, streç filmle sardıktan sonra buzdolabında 30 dakika kadar bekletin.
Buzdolabında dinlenen ve soğuk durumda olan hamuru, bir merdane yardımıyla kullanacağınız tart kalıbı boyutundan biraz daha büyük olacak şekilde açın.
Elinizin ısısı ile yağını salmaması için olabildiğince az müdahale ederek açtığınız kiş hamurunu, tart kalıbına yayın. Tart kalıbının büyüklüğüne göre kenarda kalan hamur parçalarını, bir bıçağın sırt kısmını kalıbın kenarlarına sürerek alın.
Kişin eşit ölçüde pişmesi ve kabarması için; dinlenen hamurun üzerini tart kalıbı büyüklüğünde kestiğiniz yağlı kağıt ile kaplayın. Ağırlık yapması için orta kısmına kuru bakliyatlar yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika bu şekilde pişirin.
Kişin iç harcı için; maydanozları incecik kıyın. Yumurtaları, tuz, taze çekilmiş tane karabiber, sarımsak tozu ve kurutulmuş fesleğen ilavesiyle derin bir kâsede çırpın.
Sırasıyla; lor peyniri, rendelenmiş kaşar peyniri, krema ve incecik kıyılmış maydanoz eklediğiniz iç harcı bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.
Fırından aldığınız, 15 dakika kadar pişen kiş hamuru üzerindeki bakliyatları alın. Hazırladığınız iç harcı iç kısmına aktarın.
Peynirli ve otlu kişi, önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 25 dakika daha pişirin. Üzeri kızaran ve iç harcı puf gibi kabaran kişi, fırından çıkardıktan sonra 10 dakika kadar dinlendirin. Dilimledikten sonra servis edin.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like