“İzmir kadının yanında olmaya devam edecek”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen Kadınlar Koşusu’nu başlattı ve Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Kadınlar Yürüyüşü”ne katıldı.
Tunç Soyer yürüyüşün ardından yaptığı konuşmada “İzmir kadının yanında olmaya devam edecek” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de katıldığı etkinlikler “Kadınlar Koşusu” ile başladı ve “Kadınlar Yürüyüşü” ile devam etti. “Kadınlar Koşusu”nun startını veren Tunç Soyer, tarihi Borsa Binası’ndan başlayıp Kültürpark’ta son bulan yürüyüşün tamamına katıldı. Vatandaşlar yürüyüşe büyük ilgi gösterdi.

Yürüyüşü Tunç Soyer’in yanı sıra eşi Neptün Soyer, İzmir Milletvekili Bedri Serter ve eşi Huriye Serter, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Bayraklı Belediye Başkanı Serdal Sandal ve eşi Aylin Sandal, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar ve eşi Filiz Yılmazlar, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ve eşi Nilüfer İnce, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ve eşi Aslı Kayalar, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, İzmir’deki belediyelerde görevli bürokratlar, İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, kadın muhtarlar, kadın dernekleri ve çeşitli sendikaların üyeleri katıldı. Korteji İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelsiz İzciler e kibi Kültürpark Basmane kapısında karşıladı.

Atatürk vurgusu

Yürüyüşün ardından Kültürpark 2 No’lu holde bir konuşma yapan Tunç Soyer, 8 Mart’ın üreten, direnen kadınların tarihe adlarını yazdırdıkları çok önemli bir gün ve insanlık tarihinde çok önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün Batı’daki örneklerinden çok daha önce kadının hakkını teslim eden yasal düzenlemeler getirdiğinin altını çizen Soyer, Atatürk’ün kadının hakkını veren, kadını eşit kılan ve onun çalışma hakkını özgürlüğünü koruyan yasal düzenlemeler yaptığını belirtti.

Kadınlar öncülük yapacak

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınların büyük sorunlar yaşadığını ama yine de İzmir’in kadın hakları konusunda Türkiye’de öncü konumda olduğunu vurgulayan Soyer, “İzmir kadının yanında olmaya devam edecek. Kadının haklarını, eşitliğini, kadının özgürce varoluşunun garantisi olmaya devam edecek. Bunu sağlamak için İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen her şeyi yapacağız. Kadınların üretmesi için, ürettiklerini daha rahat satabilmesi için, aile ekonomisine katkı yapabilmeleri ve özgürlüklerini sağlamaları için elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz. İzmir bir kadın şehri ve kadınlar topluma öncülük yapacak” dedi.

Tunç Soyer sözlerini, “Dilerim ki 8 Mart sadece bir anı olarak anılacak ve bir kadın günü olarak kutlanmaktan vazgeçilecek, kadınlar tamamen eşit birey olarak bu toplumda hayatını sürdürecek” şeklinde bitirdi.

“8 Mart bizim için dayanışma günü”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise kadınların yaşamın her alanında karşılaştıkları eşitsizliği ve adaletsizliği çalışma hayatında da yaşadıklarını vurguladı. Özellikle çalışma hayatında, kadınların aynı işi yaptığı erkeklerden daha düşük ücretle, daha kötü çalışma koşullarına ve çoğu zaman sendikasız, sigortasız ve kayıt dışı çalıştırılmaya mahkum edildiğini belirten Çerkezoğlu, “8 Mart bir mücadele günü, 8 Mart hayatın her alanında eşitsizliğe ve adaletsizliğe uğrayan biz kadınlar açısından yan yana durma, dayanışmamızı bir adım ileriye taşıma ve mücadelemizi daha büyütme günü” diye konuştu.

Tunç Soyer’e anlamlı teşekkür

Etkinlikte bir konuşma yapan ESHOT kadın otobüs şoförü Fatma Nihal Burukkeleş, sözlerine anne ve babasından dolayı çok şanslı olduğunu belirterek başladı. Bunun nedenini, 13 yaşındayken otobüs şoförü olacağım dediğinde kendisine gülmemeleri ve erkek mesleği diye engel olmamaları olarak açıkladı. Burukkeleş, “Bir meslek bir cinsiyete ait değildir. Başkanımız Tunç Soyer, kadın emek verirse zoru başarır diyen biri. Bizlere bu fırsatı verdi. Başkanım 13 yaşındaki bir kız çocuğunun hayallerini gerçekleştirme fırsatı verdiğiniz için szie çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Kadın Emeği Fuarı’nda 550 stant

Konuşmasının ardından fuar alanını gezen Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal odaklı hizmet üreten birimlerinin yanı sıra ilçe belediyeler, kent konseyleri, sivil toplum kuruluşları, üretici kadın kooperatifleri, tarımsal kooperatifler, kadın yazarlar, mahallerinde el emeği üretimi yapan kadınlar ve 64 kadın muhtarın organize ettiği mahallelere ait stantları ziyaret etti. Fuardaki 550 stantta kadınlar, ürettiği ürünleri satarak gelir elde edebiliyor. Stantlar için katılımcılardan ücret alınmıyor. Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü’nden 2019 yılında eğitim alan ve yarısı kadınlardan oluşan 11 bin kursiyerin ürünleri de fuarda sergileniyor. Fuar’da kadınların becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak atölyelerin yanı sıra tiyatro gösterileri de sergileniyor.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like