İzmir fuarcılığının lokomotifi, Türkiye’nin en büyüğü Marble, kapılarını 24. kez açtı.

İzmir’den doğan ve alanında bir dünya markası haline gelen MARBLE – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda 24. buluşma, sektörün dünya çapındaki devlerinin katılımıyla başladı. Sektöründe dünyanın ilk 3 fuarı arasında yer alan MARBLE, dört gün boyunca binlerce doğal taş, katılımcı ve ziyaretçiyi Fuar İzmir’de ağırlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından gerçekleştirilen 24. MARBLE – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın açılış törenine büyük ilgi vardı. 4 gün boyunca doğal taş sektörünün kalbinin attığı fuarın açılışında ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra, AKP Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman G ürün, İzmir Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kızartıcı, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Raif Türk, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya ve ilçe belediye başkanları da katıldı.

Sektör Marble ile büyüdü

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yıllardır devam eden büyüme trendiyle İzmir Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın bu yıl 150 bin metrekare alanda gerçekleştirildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Stant alanımız 54 bin metrekareden 57 bin metrekareye çıktı. Ekonomik getiri anlamında ise birinci sırada bulunan Marble, bugün nereden bakılırsa bakılsın dünyanın ilk iki fuarı arasında. Biz Marble’ı 24 yıl önce 47 katılımcı ile başlatırken, o yıl doğaltaş ihracatımız 40 milyon dolardı. Bugün ihracatımız 2 milyar 100 milyon dolar civarında. Fuara katılanların sayısı ile ihracatımız yaklaşık 18 yıl at başı gitti. Bugün belirli bir yere oturdu. Fuarlarımızı sürekli olarak Büyükşehir Belediyesi bütçesinden finanse ediyoruz. Ciddi anlamda kaynak ayırıyoruz. Ülke sektörlerini dünyaya sunmak, alıcı ve satıcıları burada buluşturmak ve kentimizin kalkınmasına katkıda bulunmak üzere bu etkinlikleri yapıyoruz. Belediye hizmetlerinin dışında yerelde kalkınma şiarıyla 14 yıldır yürüdüğümüz yolda İzmir’de tarımdan hizmet sektörüne ne kadar neler yaptığımız malum. Artık belediyeciliğin yeni bir boyuta çıkması gerekiyor. Belediyelerin kaldıraç olma görevi var. İzmir’in geldiği nokta bu felsefenin sonucudur.”

Türk taşını dünyaya anlatmalıyız

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, dünya doğaltaş rezervinin yüzde 30 ile 40’lık kısmının Türkiye’de bulunduğunu belirterek, “Rezervlerimize baktığımızda 6 -7 milyar dolar düzeylerine ulaşmak zorundayız. Türk taşını tüm dünyaya tanıtmalıyız. Bütün dünyaya bu taşın hikâyesini anlatmalıyız ki, İtalya’ya yaklaşalım” dedi.

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Raif Türk, sektör adına umutlarını koruduklarını belirterek, “Mermer ihracatında son 2-3 yıldır yaşanan gerileme tersine döndü ve yeni gelişmeler kaydediyoruz. Neredeyse 1 milyar 600 milyon dolara düşen ihracat bu sene 2 milyar doların üzerine çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ’ın aldığı önlemler sayesinde sektörün içindeki makineciler de ve hak ettikleri gibi de makinelerini sergileyebilecekler. Bu fuarı bizlere hediye eden İZFAŞ’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Artık şampiyonlar ligindeyiz

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi sayesinde mermer sektörünün dünya çapında güce ulaştığının altını çizerek şunları kaydetti:

“Burada gerçekten bir sürü insanın emeği var ama burayı Türkiye yapan, burayı dünya yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. Hep yanımızda durdu ve bu sayede dünyanın 2. büyük fuarını yapabilme noktasına geldik. Bu noktaya bizi İzmir Büyükşehir Belediyesi getirdi. Kendi ülkemizde sanayici bile görülmezken, dünyada şampiyonlar liginde oynuyoruz.”

İzmir Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz da, “Marble artık alanında kendini ispatlamış, marka olmuş bir fuardır. Ticaret hacmimizi artırıp ülkemizin daha çok kazanmasını sağlamak bu fuarın bir misyonu haline geldi” şeklinde konuştu.

150 bin metrekareye ulaştı

Her yıl büyüyen MARBLE, bu yıl da her alanda gelişme gösterdi. 2017 yılında 139 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuar, bu yıl 150 bin metrekare alanda gerçekleşti. Toplam stant alanı 54 bin metrekareden 57 bin 51 metrekareye yükseldi. Geçen yıla oranla yabancı firma sayısı 213’den 220’ye, yerli firma sayısı 896’dan 923’e çıktı. 23. MARBLE’da bin 109 olan katılımcı sayısı bu yıl toplamda bin 143 oldu. A, B ve C Holü’nde firmalar doğal taş çeşitleri sergilendi, yine C Holü’nün arka bölümü ise Uluslararası Katılım Alanı olacak. Afganistan, Çin, Hindistan, İran ve Brezilya, bu özel alanda milli katılımla yer alacak. D Holü’nde makine sarf malzemeleri, açık alanlarda ise makineler sergilendi.

Yeni doğal taş örneklerinin tanıtımının yapıldığı, en son teknoloji iş ile mermer makineleri ve makine sarf malzemelerinin sektör temsilcileriyle buluşacağı MARBLE Fuarını, sadece profesyonel ziyaretçiler gezebildi.

33 ülkeden katılım

Fuarda Afganistan, Arnavutluk, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Büyük Britanya, Çin, Danimarka, Fransa, Güney Kore, Gürcistan, Hindistan, Hong Kong, Irak, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, İtalya, Japonya, Katar, Mısır, Mauritus, Polonya, Rusya, San Marino, Suudi Arabistan, Ukrayna, Vietnam ile Yunanistan’la birlikte 33 ülkeden 220 yabancı katılımcı yer aldı.

 

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Mimarlık: Sıcak Ev

Konutlarla ilgili yayınlara sıkça bakıyorum son zamanlarda. Proje paftalarına, çizimlere, renderlara, fotoğraflara. Müstakil konutlara, apartman dairelerine, ikiz villalara,…