Buyurun zeybek oynamaya…

Bostanlıspor, Karşıyaka’da zeybek oynamasını bilenlerin çoğalması için “Buyurun zeybek oynamaya…” projesini hayata geçiriyor.

Halk Oyunları Eğitimcileri Önder ve Ayşegül Topçu, 20 Şubattan itibaren Bostanlıspor Gode Cengiz Spor Tesislerinde +18 yaş grubuna zeybek öğretmeye başlayacak. Hafta sonları ve hafta içi akşam saatlerinde yapılacak olan çalışmalarla ilgili açıklama yapan Bostanlıspor Kulübü Başkanı Avni Erboy,  projelerin sonunda Karşıyakalılar’ın kurallarıyla zeybek oynamaya başlayacağını belirterek, “bu konuda 2 eğitimcimiz de işin ustası. En kısa zamanda zeybek öğretecekler. Katılmak isteyenler 0-544-7351912 numaralı telefondan bilgi alabilirler. Karşıyakalılar bu kurslarımızın sonunda ellerini havaya kaldırarak değil, hakkını vererek zeybek oynayabilecekler” dedi.

Erboy, zeybek oyununun Ege’ye has bir oyun olduğunu ve Ege insanının karakterini yansıttığını ifade ederek, “Zeybekle ilgili çeşitli kaynaklardaki bilgilere baktığımızda, Ege bölgesinden söz ederken akla önce efe ve zeybek gelir. Mert, cesur, atılgan, haksızlığa karşı duran kişiler olarak bilinirler. Bölgenin halk oyunları türüne de genel olarak Zeybek adı verilir. Zeybek ezgileri, tartıma göre “ağır” (9/4’lük ve 9/2’lik) ve “yürük” (hızlı, kıvrak) zeybekler olarak iki gruba ayrılır. Zeybek ezgileri “kadın zeybeği”, “kent zeybeği” ve “kır zeybeği” olarak da sınıflandırılır. Ege’nin birçok yerinde oynanan zeybeğin en ağır ve gösterişli olanlarına Aydın, Muğla ve Manisa illeri ile birlikte İzmir’de rastlanır. Oyun figürleri, oyuncunun duygu ve becerilerine göre değişir. Bu nedenle tek zeybeklerde aynı oyunu oynayanların yürüyüş, çöküş ve dönüşlerinde farklar görülür. Oyun içindeki sekmeler, diz vurmalar, yürüyüşler, zeybeğin kendine güvenini, dürüstlüğünü, mertliğini ve çevreye meydan okuyuşunu simgeler.  Biz bu nedenle de her Karşıyakalı’nın zeybek oynaması için bu projeyi başlatıyor ve Karşıyakalıları zeybek öğrenmeye bekliyoruz.”

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like