KEDİ VE KÖPEKLERDE HİDROSEFALİ

Hidrosefali terimi, beyin boşluklarında aşırı miktarda beyin-omurilik sıvısının (BOS) birikmesi olayını tanımlar. Ventrikül adını verdiğimiz beyin boşluklarında biriken BOS kafatası içindeki basıncı artırarak, hastalarımızda  önce nörolojik problemler ve ağrıya sebep olur. Tedavi edilmezse de ölümle sonuçlanır.

Beyin ve omurilikte üretilen bu sıvı beyni ve omuriliği dış etkenlerden koruma görevini üstlenir. Buna karşın fazla miktarda üretilmesi ya da atılamaması durumunda fazla miktarda BOS birikimi sinir sisteminde bozulmalara ve hasarlara sebep olabilir. Beyinde fazla BOS birikmesine genellikle BOS atılımına ve drenajına katkı sağlayan kanallardaki bir  tıkanıklık sebep olur. Atılamayan fazla sıvı ventrikül dediğimiz boşlukların hacmini artırarak beyinde merkezden dışa doğru bir basınç oluşturur. Kimi durumlarda ise beyindeki herhangi bir kitle de aşırı sıvı birikimine sebep olacaktır. Hidrosefali genellikle yavru ve genç kedi veya köpeklerde görülse de her yaşta görülme ihtimali vardır.

Hidrosefali teşhisi genellikle MRI ile koyulur. Fiziksel belirtilere değinecek olursak, bulantı kusma, denge kaybı, aşırı agresyon ve iştahsızlıkla seyreden kafatası ve gözlerin yapısının bozulması gibi semptomlar bu hastalıktan şüphelenilmesi için yeterlidir.

Tedavi için en iyi seçenek cerrahidir. Kliniğimizde uyguladığımızcerrahi girişimde, kafatasının içine yerleştirdiğimiz bir katateri, özel basınç ayarlı bir valfe takıyor valfin diğer ucunu da karın boşluğuna uzanan başka bir katatere takıyoruz. Böylece beyinde biriken fazla sıvıyı bu ventriculoperitonealshunt sistemi sayesinde beyinden karın boşluğuna tahliye etmiş oluyoruz ve hastamızın yaşam şansı ve standardını artırıyoruz. Çok özel bir operasyon olan bu ameliyat mutlaka konuda deneyimli veteriner hekimler tarafından uygulanmalıdır.

Yukarıda saydığım belirtileri evcil hayvanınızda görüyorsanız lütfen zaman geçirmeden yavrunuzu deneyimli bir hekime gösteriniz.

Sağlıklı günler dilerim.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like