Corona fobi

Bir salgın hastalık süresince verilen tepkiler şu şekilde karşımıza çıkabilmektedir:

Kişinin kendi sağlık durumu hakkında ve/veya COVID-19 ‘a maruz kalmış olan yakınlarıyla ilgili korku ve endişeye kapılması

Uyku veya yeme düzeninde değişiklikler

Uykuya dalmada veya odaklanmada güçlük

Kronikleşmiş sağlık problemlerinde kötüleşme

Normalden daha fazla alkol, tütün ya da madde kullanımı

Bu gibi kriz durumlarında daha önceden bir ruh sağlığı problemiyle ilgili tanı almış kişilerin tedavilerine devam etmeleri ve ortaya çıkabilecek yeni bir semptom için gözlemlenmeleri gerekmektedir. Bununla ilgili daha fazla bilgiye Madde Kötüye Kullanımı ve Ruh Sağlığı Servis İdaresi’nden ulaşabilirsiniz.

Yukarıdaki gibi etkilerle başa çıkmaya çalışırken ihtiyaç duyduğunuzda yardım almak; size, ailenize, arkadaşlarınıza ve topluma hastalıktan kurtulma sürecinde yardımcı olacaktır. Eğer stres durumu günlük aktivitelerinizi birkaç gün boyunca art arda sekteye uğratıyorsa bu konuyu doktorunuz ya da sağlık danışmanınız ile paylaşmanız sağlıklı olacaktır.

Olumsuz hislerden korunmak ve psikolojik sağlığınızı güçlendirmek için uygulayabileceğiniz bazı önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

COVID-19 ile ilgili medya içeriklerine aşırı düzeyde maruz kalmaktan kaçınmak

Bedeninizle ilgilenmek olumsuz hislerden kaçınmaya yardımcı olan faktörlerden biri olarak görülmektedir. Nefes ve gevşeme egzersizleri uygulamakla beraber meditasyon yapmak, başa çıkmanızda yararlı olabilmektedir. Sağlıklı ve dengeli öğünlerle beslenmeye dikkat etmek, düzenli olarak egzersiz yapmak, düzenli uyku ve alkol/madde kullanımından kaçınmak koruyucu faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gevşemek ve rahatlamak için zaman ayırmak, aynı zamanda bahsedilen tarzda ortaya çıkan yoğun hislerin zamanla geçeceğini kendinize hatırlatmak da yararlı olabilir. Sürekli olarak kriz durumuyla ilgili görüntülere ve haberlere maruz kalmak yıpratıcı olabileceğinden aralıklarla haberleri izlemekten, dinlemekten veya okumaktan uzak durmak sizin için daha sağlıklı olacaktır. Aynı zamanda, sevdiğiniz aktivitelere yönelmek normal hayata dönmenizde ve psikolojik sağlamlığınızı korumakta yardımcı olabilir.

Yakınlarınızla iletişim halinde olmak, nasıl hissettiğinizi ve endişelerinizi aileniz ya da arkadaşlarınızla paylaşmak ve ilişkilerinizi sağlıklı bir biçimde devam ettirmek koruyucu bir faktör olarak düşünülmektedir.

Umutsuzluğa kapılmamak ve olumlu düşünce yapısını sürdürmek yine önerilen davranışlar olarak karşımıza çıkıyor.

Bunlara ek olarak, topluma ve yakınlarınıza yararlı olabilmesi açısından COVID-19 ile ilgili doğru bilgileri ve gerçek riskleri çevrenizdekilerle paylaşmaya ve yaymaya gayret edin. Aynı zamanda, belirtilenlere göre, salgının devam ettiği bölgelerden 14 gün öncesinde dönen ve semptomları göstermeyen kişiler başkalarına karşı tehlike teşkil etmemektedir.


Aynı zamanda Corona hakkında haberlere veya yetişkinlerin konuşmalarına maruz kalan çocuklar korkabilir ayrıca ebeveynlerdeki panik hali çocuklarda aynı olumsuzluklara neden olabilir. Bu sebeple ebeveynlerin çocukların yanında yapacakları konuşmalara dikkat etmeleri gerekmektedir. Buradan konu hakkında tamamen sessiz kalmak anlaşılmamalıdır. Tamamen sessiz kalarak gerçeği yok saymak çocuğun endişelerini arttıracaktır. Çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun olarak Corona virüsü ve diğer tüm hastalıklardan korunma yolları açısından bilgi vermek en doğrusu olacaktır.

Gerekli korku düzeyinin bilinçli hareket etmemizde bize yardımcı olacağını fakat günlük yaşantımızı olumsuz etkilemeye başladığında kontrol altına almamız gerektiğini unutmamalıyız. Böyle durumlarda bir uzmandan yardım almak size fayda sağlayacaktır.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like