Rektör Budak, “Dünyanın nadide eserlerine ev sahipliği yapıyoruz”
*Kağıt ve kitap hakkında her konun ele alındığı, 1580’lerden günümüze kadar gelmiş dünyada tek renkli kağıt arşivine sahip butik bir müze özelliği taşıyan Ege Üniversitesi Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi’ni, İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin değişik illerinden bin100’e yakın grup ve 40 bini aşkın kişi ziyaret etti.
* Rektör Budak, “Ege Üniversitesi eğitim-öğretim ve araştırmanın yanı sıra ülkemizin ve dünyanın tarihi, sanatsal ve kültürel değerlerini görünür kılmak için birçok faaliyet gerçekleştiriyor. Bunları özellikle müze ve koleksiyonlarımızla görünür kılmaya çalışıyoruz” dedi.
İZMİR (Ege Ajans)- Türkiye’nin ilk kâğıt ve kitap müzesi niteliğini taşıyan, dünyanın en küçük kitabı ve en hafif kâğıdını içerisinde bulunduran, uluslararası uzmanlar tarafından emsalsiz olarak değerlendirilen Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi, kağıt ve kitabın uzun soluklu yolculuğunu farklı kültürlerden örneklerle ziyaretçilere sunuyor.
Ege Üniversitesi Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi’ni ziyaret eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi eğitim-öğretim ve araştırmanın yanı sıra ülkemizin ve dünyanın tarihi, sanatsal ve kültürel değerlerini görünür kılmak için birçok faaliyet gerçekleştiriyor. Bunları özellikle müze ve koleksiyonlarımızla görünür kılmaya çalışıyoruz. Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzemiz de bunlardan bir tanesi. Müzemizde öğretim elemanlarımız ve çalışanlarımızla kültürel değerlerimizi korumak ve geliştirmek için elimizden gelen her türlü çalışmayı gerçekleştiriyoruz. İlgi duyan herkesin, nadide eserlere ev sahipliği yapan müzemizi ziyaret etmelerini öneriyorum” dedi.
Kağıt ve kitap hakkında her konunun ele alındığı, 1580’lerden günümüze kadar gelmiş dünyada tek renkli kağıt arşivine sahip butik bir müze özelliği taşıyan Ege Üniversitesi Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi’ni, İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin değişik illerinden bin100’e yakın grup ve 40 bini aşkın kişi ziyaret etti.
Kitabın gizini çözmüş yaprak yaprak bir müze. “Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi”nde bine yakın eser sergileniyor. Ege Üniversitesi (EÜ) Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi bugün galerisinde dünyanın en küçük kitabı ve en hafif kâğıdını bulundurarak merakları üzerine topluyor. EÜ Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi, dünya kültür tarihinin son 2000 yılının vazgeçilmez demirbaşları kağıt ve kitabın uzun soluklu yolculuğunu farklı kültürlerden örnekleri ziyaretçilere sunmaya devam ediyor. Türkiye’nin ilk Kâğıt ve Kitap Müzesi niteliğini taşıyan müze, eski Levanten yapısı olan Ballian Köşkü’nde bulunuyor.
Dünyanın en küçük kitabı ve en hafif kâğıdı
Josua Reichters 32 sayfalık Japon ipek kâğıdına basılmış ve elle deriye ciltlenmiş “Bilder-ABC” (Resimli Alfabe Kitabı) dünyanın en küçük kitabı unvanı ile bu müzede yer alıyor. Kaset içindeki bu kitabın ağırlığı 5 miligram. Boyutları 2.4 x 2.9 mm parmakla tutulmayacak kadar küçük olan eser, minyatür kitaplar bölümünde sergileniyor. Metrekaresi iki gram ağırlığında olan dünyanın en hafif kâğıdı da bu müzede yer alıyor.
Pablo Picasso, Marc Chagall, Joan Miro, Salvador Dali, Wassily Kandisky, Henri Matisse ve Andy Warhol gibi ünlü sanatçıların eserleri müzenin “Kitaptaki Ustalar Bölümü”nde orijinal haliyle bulunuyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasına bakarak stilize etmesiyle tanınan ünlü isim Ethem Çalışkan’ın bazı çalışmaları da müzede yer alıyor. 32 ülkeden 42 kağıt sanatçısının oluşturduğu “One World” adlı dünya haritası müzenin en ilgi çeken eserlerden biri.
İki kattan oluşan müzenin giriş katı beyaz haliyle “kâğıdı”’ temsil ederken, ikinci katı ise siyah tasarımı ile “kitabı” temsil ediyor. Müzenin giriş katında 2 bin yıldır insan için önemli olan kâğıdın tarihi, renkli kâğıtlar, eserler ve modern çalışmalar yer alıyor. İkinci katında ise kitap ve kitap baskı teknikleriyle ilgili eserler yer buluyor. Ayrıca müze sahip olduğu bir sanat galerisinin yanı sıra kâğıt ve ebru gibi yaratıcı sanat atölyelerine de bünyesinde yer veriyor.
Her kesim ve yaşa hitap eden müze İzmir’de Ege Üniversitesi’nde Pazar ve Pazartesi günleri hariç, 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.