Prof. Dr. Kamer, “Ergen genç erişkin tümörlerinde son 10 yılda yüzde 25 artış mevcut”

*Prof. Dr. Kamer, “Tüm kanserlerin yüzde beşi ergen ve genç erişkin çağ dediğimiz 16- 26 yaş grubunda ortaya çıkmaktadır. Her yıl ülkemizde 10 bin 500 genç farklı tümör tanılarıyla tedavi olmak durumunda kalmaktadır”

İlklerin üniversitesi olan Ege Üniversitesi, bir ilke daha imza attı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığının destekleri ile Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Serra Kamer tarafından “Senin Kanserin: ‘Ege Üniversiteliler Ergen ve Genç Erişkin Tümörlerini Öğreniyor’ isimli sosyal sorumluluk projesi hayata geçirildi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri ile beraber üniversite öğrencilerine yönelik bir bilgilendirme broşürü hazırladıklarını ifade eden Prof. Dr. Kamer, “Tüm kanserlerin yüzde beşi ergen ve genç erişkin çağ dediğimiz 16- 26 yaş grubunda ortaya çıkmaktadır. Her yıl ülkemizde 10 bin 500 genç farklı tümör tanılarıyla tedavi olmak durumunda kalmaktadır. Özellikle bu konunun önemini bu yaş grubundaki öğrencilerimize hissettirmek, onlara dokunabilmek, hasta olan arkadaşlarımızı kucaklamak için böyle bir proje geliştirmenin uygun olacağını düşündük. Tıp Fakültesi bünyesinde bu etkinliğimizi öğrencilerimizle beraber gerçekleştirdik” diye konuştu.

Proje kapsamında gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatan Prof. Dr. Kamer, “Şu an ilk aşama olarak bir bilgilendirme broşürü hazırladık. Üniversite kapsamında bir sosyal sorumluluk projesi olması için başvurularımızı yaptık, onaylanmasını bekliyoruz. Kısa vadede üniversitemizdeki diğer fakültelerde bilgilendirme toplantıları yapmayı planlıyoruz. Uzun vadede ise projenin; Ege grubu olarak tüm Türkiye’yi kapsayan ergen ve genç erişkin tümörleri konusunda öncül olmasını, bu konudaki sosyal sorumluluk projelerini yürütmesini hedefliyoruz” dedi.

Prof. Dr. Kamer; “Ergen genç erişkin tümörleri, çocukluk çağı kanserleri ve erişkin kanserlerinden bambaşka özelliklere sahip. Bundan dolayı öncelikle öğrencileri hangi risk grubunda olabilecekleri ve bunların bulgularının neler olabileceği konusunda bilgilendirmek istiyoruz. Bu dönemin beyin tümörleri, kemik yumuşak doku kanserleri, lösemi ve lenfoma ve germ hücreli tümörler gibi özgün tümörleri var. Bunlar günümüzde en çok karşılaştığımız tümörlerdir” diye konuştu.

“Türkiye kapsamında bir platform oluşturmak istiyoruz”

Prof. Dr. Kamer; “Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ergen genç erişkin tümörlerinde son 10 yılda yüzde 25 artış mevcut. Bu konuda mutlaka farkındalığımızı artırmalı ve erken tanı konusunda gençlerimizi uyarmalıyız. Bazı kanserlerden korunma öneriler geliştirmemiz gerekir. Bizler beslenme, sağlıklı yaşam, aşılama teknikleri ile ilgili gençlerimize ulaşıp ileriki yaşlarda karşılaşabilecekleri tümörler konusunda da onları bilinçli bireyler olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz.  Ege Üniversitesinden mezun olan her gencin sağlığını korumada karşılaşabileceği hastalıklara karşı alabileceği tedbirleri bilme konusunda eğitilmiş olarak buradan çıkmasını ana hedefimiz olarak tanımlıyoruz” dedi.

Gençlerin sağlık konusunda farkındalığının artması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kamer, “Bilgilendirme açısından Tıp Fakültemizdeki bütün öğrencilerimizi hedef kapsamımız altına aldık. Şu an üniversitemiz öğrencisi olup tedavi görmüş öğrencilerimiz var. Bunların yanında hala tedavisi devam eden hastalarımız var. Onlarla bir birliktelik platformunda buluşmak istiyoruz. Hastalarımızın birbirleri ile iletişim sağlaması, kendilerini yalnız hissetmemeleri için üniversite içerisinde ve Türkiye kapsamında bir platform oluşturmak gelecek planlarımız arasında” diye konuştu.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like