İzmir Büyükşehir Belediyesi Açıkhava Sinema Günleri 5 Eylül’de başlıyor. Her gösterimden önce filmlerle ilgili söyleşilerin de yer alacağı etkinlikler dizisi kapsamında sekiz film ücretsiz olarak İzmirli sinema severlerle buluşacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi sonbaharı Açıkhava Sinema Günleri’yle karşılıyor. Sekiz filmin gösterileceği ücretsiz etkinlikler dizisi 5 Eylül’de 89. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında “Küçük Şeyler” filmiyle başlayacak. Gösterimler Kültürpark Uzun Havuz’da 21.30’da yapılacak. Her gösterimden önce sinema yazarı Vecdi Sayar ise filmlerin yönetmenleri ve oyuncularıyla söyleşi yapacak. Söyleşilerin başlangıç saati ise 21.00 olacak.
Etkinlikler pandemi önlemleri altında yapılacak.
5 Eylül 2020 Cumartesi – Kültürpark Uzun Havuz / 89. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında
“Küçük Şeyler”
Yönetmen: Kıvanç Sezer
Senaryo: Kıvanç Sezer
Görüntü Yönetmeni: Hatip Karabudak
Müzik: Turgut Mavuk, Can Saka
Oyuncular: Alican Yücesoy, Başak Özcan, Bülent Emrah Parlak, Müfit Kayacan, Ece Dizdar, Tuğçe Altuğ, Kublay Tunçer, Nihal Koldaş, Seda Türkmen
Yapımcı: Tolga Karaçelik, Kanat Doğramacı, Kıvanç Sezer
Lüks bir sitede yaşayan orta sınıftan (beyaz yakalı) bir ailenin parçalanma öyküsü. İşini kaybettiği için bunalıma giren, hep bir şeylerin değişeceği umudunu yitirmeyen hayalci erkek ve radikal fikirlere sahip öğretmen karısının ilişkisi. Küçük burjuva yaşamı ve reklam dünyasının saçmalıklarına mizah ve fantezi içeren bir bakış.
6 Eylül 2020 Pazar – Kültürpark Uzun Havuz / 89. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında
“Kızkardeşler”
Yönetmen: Emin Alper
Senaryo: Emin Alper
Görüntü Yönetmeni: Emre Erkmen
Kurgu: Çiçek Kahraman
Müzik: Giorgos Papaioannou, Nikos Papaioannou
Oyuncular: Cemre Ebüzziya, Ece Yüksel, Helin Kandemir, Kayhan Açıkgöz, Müfit Kayacan, Kubilay Tunçer
Sanat Yönetmeni: İsmail Durmaz, Osman Çankırılı
Yapımcı: Nadir Öperli, Muzaffer Yıldırım
Dağların arasında bir köyde yaşayan bir baba ve üç kızının öyküsü. Yoksulluk, tutku, kıskançlık ve aile bağlarının kıskacında hayata tutunmaya çalışan üç kardeş… Özgürlüğün, ancak başka bir tutsaklığı kabullenmekle mümkün olduğu bir düzen…
7 Eylül 2020 Pazartesi – Kültürpark Uzun Havuz / 89. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında
“Renklerde Kaybolan Hayat: Fikret Mualla”
Yönetmen: Metin Güngör
Senaryo: Metin Güngör
Görüntü Yönetmeni: Veli Kayır, Ovidiu Gyarmath, Nurhan Aktar, Mehmet Yılmaz,
Müzik: Mustafa Budan
Oyuncular: Ali Poyrazoğlu, Metin Güngör, Okan Bayülgen, Şebnem Schaffer, Bedri Baykam, Öznur Kula, Mehmet Tokat, Bora Gencer,
Yapımcı: Metin Güngör
1904 yılında İstanbul’da zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Fikret Mualla, annesinin ölümü sonrası yeniden evlenen babası ve baskıcı toplum düzeniyle uzlaşamaz. Bir dönem İstanbul’da öğretmenlik yapmayı denediyse de, yaşamının büyük kısmını Fransa’da resim yaparak geçirir. Başkalarının bakışıyla ‘deli’, sanat tarihinin yorumuyla ‘dahi’ bir ressamın yaşam serüveni.
8 Eylül 2020 Salı – Kültürpark Uzun Havuz / 89. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında
“Endişe”
Yönetmen: Yılmaz Güney- Şerif Gören
Senaryo: Yılmaz Güney
Müzik: Atilla Özdemiroğlu, Şanar Yurdatapan;
Oyuncular: Erkan Yücel, Kamran Usluer, Ayşe Emel Mesçi, Aden Tolay, Nizam Ergüden
Yapımcı: Güney Film
‘Kan parası’nı ödemek için, Çukurova’nın pamuk tarlalarında mevsimlik işçi olarak çalışan Cevher ve ailesinin öyküsü. Kötü çalışma koşulları nedeniyle işçilerin grev kararı alması Cevher’i zor durumda bırakır; grevi kırarak çalışmayı sürdürür… Bir yanda feodal yapının, öte yanda modernleşme ve sömürü düzeninin çarkları arasında ezilen yoksul köylüler. Erkan Yücel ve Yılmaz Güney’in de anılacağı etkinliğe Erkan Yücel’in eşi Şükran Yücel, oğulları Fırat Yücel, Doğu Yücel) ve “Endişe” filminin oyuncusu Ayşe Emel Mesçi de katılacak.
10 Eylül 2020 Perşembe – Kültürpark Uzun Havuz
“Kardeşler”
Yönetmen: Ömür Atay
Senaryo: Ömür Atay
Görüntü Yönetmeni: A. Emre Tanyıldız
Kurgu: Doruk Kaya, Amon Guilliard,
Özgün Müzik: Erdem Helvacıoğlu, Victor Chouchkov
Yapımcı: Funda Ödemiş
Oyuncular: Yiğit Ege Yazar, Caner Şahin, Gözde Mutluer
İşledikleri cinayetle birbirlerinin yazgısını yaşamak zorunda kalan iki kardeşin öyküsü. Abisinin suçunu üstlenen küçük kardeş çocukluk yıllarını geçirdiği cezaevinden çıktıktan sonra, abisinin kendisi için belirlediği koşullarda yaşarken, bir yandan da vicdanı ile hesaplaşmasını sürdürür. Feodal ahlakın zincirlerini kıramayan aile yapısının kurbanı olan iki kardeş aynı kadına ilgi duyunca, çatışma büyür.
11 Eylül 2020 Cuma – Kültürpark Uzun Havuz
“Görülmüştür”
Yönetmen: Serhat Karaaslan
Senaryo: Serhat Karaaslan
Görüntü Yönetmeni: Meryem Yavuz
Kurgu: Ali Aga;
Oyuncular: Berkay Ateş, Saadet Işıl Aksoy, Ercan Kesal, İpek Türktan, Füsun Demirel, Erdem Şenocak, Müfit Kayacan
Yapımcı: Serkan Çakarer
Mahkumların mektuplarını denetlemekle görevli bir gardiyan, çalışma saatleri dışında yaratıcı yazarlık kurslarına devam etmektedir. Okuduğu bir mektup ve içinden çıkan fotoğrafın ilgisini çekmesi sonucu, mektup sahibi mahkumun aile yaşamına ilişkin kaygılar duymaya başlar. Gerçekle düşgücü arasındaki sınırı tartışan, cezaevi yaşamından gerçekçi kesitler taşıyan bir yapım.
12 Eylül 2020 Cumartesi – Kültürpark Uzun Havuz
“Kapı”
Yönetmen: Nihat Durak
Senaryo: Filiz Üstün Durak
Görüntü Yönetmeni: Eyüb Boz
Müzik: Güldiyar Tanrıdağlı
Kurgu: Akın Denizli
Oyuncular: Kadir İnanır, Vahide Perçin, Timur Acar, Erdal Beşikçioğlu, Aybüke Pusat, Sermet Yeşil, Menderes Samancılar, Nilay Erdönmez, Şerif Erol, Serhan Midyat Yapımcı: Önder Köse, Filiz Üstün Durak
Ülkeyi terk edip, Almanya’ya yerleşmiş Süryani bir aile, yıllar önce öldürülen oğullarının cesedini teşhis etmek için Midyat’a döner. Baba evi sapasağlam durmaktadır ama geleneksel motifler içeren güzelim ahşap kapısı satılmıştır. Kapının peşinden uzun bir yolculuğa çıkan Yakup’un serüveni, ayrımcılığa karşı bir çağrı niteliğinde.
13 Eylül 2020 Pazar – Kültürpark Uzun Havuz
“Nuh Tepesi”
Yönetmen: Cenk Ertürk
Senaryo: Cenk Ertürk
Görüntü Yönetmeni: Federico Cesca
Müzik: Leon Gurvitch
Kurgu: Yorgos Mavropsaridis
Oyuncular: Ali Atay, Haluk Bilginer, Arin Kusaksizoglu, Hande Doğandemir, Mehmet Özgür
Yapımcı: Alp Ertürk, Tuna Ertürk
Doğduğu köydeki bir ağacın altına gömülmek isteyen baba ile evliliğinde sorun yaşayan oğlunun yaptıkları yolculuk iki erkeğin birbirini daha iyi tanımalarına neden olur. Baba, çocukken kendi elleri ile diktiği ağacı aramaktadır. Oysa tepedeki ağaç, köyün çıkarcı muhtarı tarafından bir ziyaret mahalline dönüştürülmüştür.