Girişimci Kadınlar Grubu’nun kurucusu Ülkü Hür. İzmir’de başlayıp, birçok şehre yayılan kadın hareketinin fitilini ateşleyen kişi… İnançla, dayanışmayla, kız kardeşlik ruhuyla yapılan her etkileşimin gücüne inanan ve bunu grubun geldiği noktadaki, başarısıyla kanıtlayan kişi. Bu kadar çok sayıda kadını bir platformda toplaması asıl hikâye aslında. Biz başarıya giden yolu sorduk, o da tarif etti.
Ülkü Hür kimdir tanıyabilir miyiz?
Ülkü Hür, isminin hakkını vermiş bir kadın bence. Hep inandığı şeyler uğruna mücadele etmiş, insan kalmaya çalışmış bir dünyalı. Duru adında çok özel bir çocuğun annesi olması en güzel sıfatlarından…
Girişimci Kadınlar Grubu kurucusu olmadan önce bir fotoğrafçı, fotoğrafçı olmadan önce bir bankacı… İyi bir hayalperest her şeyden önce…
Anlamlı bir hayatın peşinde koşan özgür ruhlu bir yay kadını.
Ülkü Hanım, birçok kadının bir noktada birleştiği bu oluşumunuzu tanıtır mısınız bize?
Girişimci Kadınlar Grubu; kurucusu olarak 2017’den beri yürütmekte olduğum “Fotoğraf – Styling & Etkin Sosyal Medya kullanımı” atölyelerine katılan girişimci kadınlarla yollarımızın ayrılmaması ve her daim onlara destek olmak isteğiyle kurduğum bir oluşumdur. Bu grup gönüllülük esasına dayanan bir sivil harekettir.
“Birimizin hayali, hepimizin hayali” sloganıyla birleşen Girişimci Kadınlar Grubu her yıl giderek büyüyen, toplumsal olaylara duyarlı, kadının üretkenliğinin iş dünyasında da temsil edilmesi inancıyla hareket eden, bunun için de etkinlik ve organizasyonlara imza atan bir kadınlar topluluğudur.
Girişimci Kadınlar Grubu; bu güne kadar İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, İzmit olmak üzere Türkiye geneli toplam 1700 kadın girişimci üyeyi aynı çatı altında buluşturdu.
Sosyal girişiminizin temelini oluşturan fikri açıklayabilir misiniz?
Girişimci Kadınlar Grubu’nu kurarak kadınları aynı çatı altında buluşturup, birbirlerine destek olmalarını sağlamak. Girişimci kadınlar grubu üyesi kadınlar arasında geliştirdiğim network ağı sayesinde iş birliktelikleri, sosyal sorumluluk projeleri yürütmelerine katkıda bulunmak. Aynı zamanda onlara verdiğim eğitim ve dışarıdan yönlendirdiğim konunun uzmanı kişilerce verilen seminer ve eğitimler sayesinde gelişimlerine yardımcı olmak.
Çalışmalarınıza katılan, yaptığınız işten doğrudan etkilenen kişilerin hayatında neler değişti?
Kaliteli bilgi edinme, özgüven gelişimi, ekonomik gelişim, hayallerine inanma ve gerçekleştirme isteği, sosyal çevre gelişimi gibi konularda çok yol kat ettiklerini görüyorum.
Toplumda çalışmalarınız sayesinde oluşan değişimin göstergeleri nelerdir?
Toplumda kadınların eğer isterlerse tüm engelleri aşabileceği, girişimcilik alanında başarılı olabilecekleri inancı sağlanıyor.
Eğitimlerinize gelen ve bu gruba üye olan kadınlarda yaşanan değişim neydi peki?
Kurucusu olduğum Girişimci Kadınlar Grubu üyesi kadınlardaki ilk değişim; kendilerine olan inançları oldu. Oluşturulan sosyal network ağı sayesinde hem sosyal çevre hem de ekonomik alanda gelişim gösterdiler. Onlara verilen eğitimler ve seminerler sayesinde vizyonları gelişti ve bu iş alanlarındaki etkilerini de büyüttü. Birlikte gerçekleştirdikleri iş birliktelikleri sayesinde daha bütçeli işler yaptılar. Sosyal sorumluluk projelerinde yer aldılar ve böylece topluma da faydalı olmanın mutluluğunu yaşadılar.
Birçok farklı şehirde eğitimler veriyorsunuz, dolayısıyla çok koşuşturmalı ve iş seyahati bol bir yaşam şekliniz var. Bu yoğunluk içinde hayatınızı nasıl planlıyorsunuz?
Evet, yaşamımın büyük bir kısmı havaalanlarında geçiyor. Bu yoğunluk içinde hayatımı belli bir plan dâhilinde yaşayabilmem zor, itiraf etmem gerekirse. Şu bir gerçek ki sadece iş planı noktasında programa sadık kalabiliyorum. Mümkün olduğunca kızıma vakit ayırabileceğim şekilde planlıyorum işlerimi. Kendime zaman ayırabilmek büyük lüks oluyor bu yoğunluğun içerisinde.
Erkekler için düşündüğünüz bir şey yok mu diye sormuyorlar mı size?
Benim yüreğime dokunan hikâyeler hep kadınlara ait oldu.
Ayrıca erkekler için de bir şey yapıyorum aslında; hayatlarındaki kadınların girişimlerini destekliyorum, mutlu olmaları için çaba gösteriyorum. Mutlu kadınlar, mutlu erkekler demek değil midir?
Kısa, orta ve uzun vadede grupla ilgili planlarınız nelerdir?
Başlatmış olduğum bu projeyi daha geniş kitlelere ulaştırmak, kısa vadedeki planım. Orta vadedeki planım ise; kadınların girişimcilik noktasında ne kadar iyi olabileceklerini hem kendilerine, hem de çevrelerine ispatlamalarını sağlamak. Uzun vadedeki planım; internet ağının ulaşmadığı, hatta iletişimin sorunlu olduğu kasaba ve köylere ulaşıp, kadınların kendilerine olan öz güvenlerini sağlamak. Hatta evlerinden çalışma imkânı sunarak, ekonomik özgürlüklerine kavuşmalarına yardımcı olmak.
Bu benim sadece uzun vadedeki planım değil, doğup büyüdüğüm coğrafyadaki kadınlar için en büyük hayalim aslında.
Girişimci Kadınlar Grubu nereye kadar gider?
“Gökyüzü nerede sona erer” gibi bir soru bu benim için. Girişimci Kadınlar Grubu’nun daha gidecek çok yolu var, gerçekleştirmemiz gereken daha çok hikâyemizin olduğu gibi.