Ali Onbaşı Deresi’nde ekoturizm

Narlıdere Kaymakamlığı’nın hazırladığı sektör analizinde Ali Onbaşı Deresi Vadisi’nin önemli bir ekoturizm potansiyeli olduğu tespit edildi. Kaymakamlık yetkililerine göre, Ali Onbaşı Deresi Vadisi Ekoturizm Model Planı ülkemizde bir ilk olma özelliği de taşıyor.

ekran-resmi-2016-10-24-10-57-25

Narlıdere’ye adını veren, Ali Onbaşı Deresi, kapalı pazaryeri ve sanayi sitesinden güneye doğru uzanan deredir. Bu dereye inen yamaçlar, neredeyse kentin içinde bulunmasına rağmen halen oldukça bakir sayılabilir. Bölgede yapılan incelemelere göre bu alanın florasında yaklaşık 180, faunasında ise 70 tür bulunmaktadır. Tepelik bölgelerde yoğunlaşan kızılçam ormanları, yamaçlarda seyrelerek makilik alanlarla buluşmaktadır. Coğrafi yapı nedeni ile bölgede, çok sayıda manzaralı tepe bulunmaktadır. Narlıdere Kaymakamlığı bu doğal zenginliğin ekoturizm potansiyeli oluşturabileceği öngörüsü ile bir sektör analizi hazırlamıştır. İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteklediği ve 2011 yılında tamamlanan bu analiz çalışmasında ayrıca Narlıdere’deki sağlık ve kültür turizmi potansiyelleri de incelenmiştir.

Ekoturizm potansiyeli ile ilgili olarak yapılan sentez ve analiz çalışmalarının sonucunda, Ali Onbaşı Deresi Vadisi’nin ekoturizm açısından bazı etkinliklerin yapılmasına olanak sağlayacak bir potansiyele sahip olduğu anlaşılmıştır. Halen aktif olarak yapılan doğa yürüyüşleri ve bisiklet turları bunun göstergesidir. Bölgeye gelen ziyaretçilerin dışında, ilçedeki termal tesiste konaklayan ziyaretçiler de stabilize yollarda doğa yürüyüşleri yapmaktadır.

ekran-resmi-2016-10-24-10-57-34

Türkiye’de bir İlk

Kaymakamlık yetkililerinin belirttiğine göre Ali Onbaşı Deresi Vadisi Ekoturizm Model Planı Ülkemizde bir ilktir. Model çalışmasının yapıldığı alan, toplam 2.336 ha dır. Toplam 36.470 m olan 4 ana yürüyüş parkurundan oluşan planda, teleferik, seyir noktaları, açık hava tiyatrosu, hostel, doğa eğitim kampı, kafeterya – restoran, otantik kafeterya, piknik alanları ve ekomüze bulunmaktadır.

Projenin hayata geçmesi durumunda, Narlıdere’ye doğrudan ve dolaylı olarak birçok fayda sağlayacağı öngörülmektedir.

ekran-resmi-2016-10-24-10-57-15

Bir biletle doğaya ulaşmak

Ali Onbaşı deresi Vadisi’ne benzer nitelik taşıyan, bakir ve ormanlık alanlar kent merkezinden uzaktadır. Bu alanlara ulaşım sağlamak maliyetin ötesinde zaman gerektirir. Ancak konu olan bölge kent merkezine çok yakıdır. Bu nedenle diğer semtlerde yaşayan İzmir’liler, doğa içinde, spor yapıp, iyi vakit geçirebilecekleri, bu bölgeye sadece  bir otobüs bileti ile ulaşabileceklerdir.

Ekoturizm Nedir?: Doğanın insanlara sunduğu kaynaklardan, planlı turizm faaliyetleri kapsamında, doğaya zarar vermeden, sağlık, sportif, kültürel, sosyal, ekonomik olarak faydalanma biçimidir.

alionbasiara

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like