Gençlere iyi şarkı yetmiyor, karakter de istiyorlar

Sadece iyi şarkı yetmiyor, gençler aşırı zeki, “Tavır” istiyorlar, karakter istiyorlar, idol belleyebilecekleri ya da tam tersi, ideolojilerine ters düştüğü için doyasıya nefret edebilecekleri birini arıyorlar.

 

Zorun Ne Sevgilim, Düşler Ülkesinin Gelgit Akıllısı, Kalbimin Tek Sahibine gibi kısa sürede liste başı olan şarkıların yorumcusu İrem Derici Narlıdere Life için konuştu.

Müzik tutkunuz nasıl başladı? Daha küçükken aile arasında şarkı söyleyen evin “assolist” kızı mıydınız? 

Valla öyle, oyuncak bebeklerini elinin tersiyle itip, iki oktav uyduruktan bir orga tutkuyla bağlanan, 5 yaşında İÜ Devlet Konservatuarı Piyano bölümünü kazanan, MSÜ Devlet Konservatuarı’ndan mezun olan, Fatih Erkoç şarkılarını ezbere söyleyen, Barış Manço albümlerini hatim etmiş bir çocuktum. Odamda söyledim hep, ya da sahnede.

Yeni çıkan Maxi Single “Üç” ten biraz bahseder misiniz?

İki maxi-singleının adı İki’ydi çünkü içinde iki şarkı vardı. Bunda da üç tane var o yüzden üç. Üç’ün çıkış şarkısı Bir miyiz’e klip çektik, sözü müziği aranjesi yani her bir şeyi Erkin Arslan’a ait. Aşığım şarkıya o kadar güzel ki… Ama şu an Kalbimin Tek Sahibine’nin bitmeyen liste başarılarından dolayı o kadar üstüne gidemiyoruz Bir miyiz ’in… Youtube’da 2 milyon izlendi şimdiden ama Kalbimin Tek Sahibine 20 milyonu devirdi, sanırım Düşler Ülkesi’nin rekorunu kıracak.

Diğer bir şarkı yine Zorun Ne Sevgilim ekibinden geldi, adı Nabza Göre Şerbet. Bir de Azeri Türküsü cover’ladım, Nazende Sevgilim isimli. Onun da aranjesi Rıza Esendemir tarafından yapıldı. Çok sevdiğim bir türküdür ve çok içten okudum.

Yeni çıkardığınız şarkılar kısa zamanda hit oluyor ve listelerde üst sıralarda yer alıyor nedir bunun sebebi?

Şöyle söyleyeyim, şarkılar naif, 90’ları hatırlatıyor, kendi içime sinmeyen bir şarkıyı sittin sene yorumlamıyorum. Laga luga yapmıyor şarkılar, tak derdi neyse söylüyor. Bakın Zorun Ne Sevgilim mesela, “Üstüne düşüyorum, kendini çekiyor – umursamıyorum, olay çıkıyor, aşkta bir taraf erken bıkıyor.”  Missss! Bunu hepimiz hissederiz, yakındığımız bir durumdur ama Gökhan Şahin bu kadar net ve yalın sorgulamış şarkıda.

Mesela Kalbimin Tek Sahibine neden mi bu kadar tuttu? Sevdiğini övüp yere göre sığdıramayan, şükürler eden, teşekkür eden bir aşk şarkısı. İşte bunu yapan çok az, canım abim Hüseyin Boncuk yapmış da Allah’tan insanlar mutluluklarını da şarkıyla ifade edebiliyor. Mustafa Ceceli’nin Sevgilim şarkısı gibi, Ferhat Göçer’in Cennet şarkısı gibi bir klasik oldu Kalbimin Tek Sahibine de.

Sezen Aksu imzalı Düşler Ülkesinin Gelgit Akıllısı şarkısıyla adeta yıktınız ortalığı, Sezen Aksu’dan şarkı almak mı, yoksa herkes tarafından takdirle karşılanmak mı sizi daha çok mutlu etti?

Benim on beş yıldır yaptığım bir liste var, adı olmadan ölme. Liste ikiye ayrılıyor, sol tarafta kısa vade başlığı var. Bu kısa vade bölümünde her şey olabilir; ekmek al, kuaföre git, fatura öde, projeyi bitir vs…

Sağ tarafta ise uzun vade bölümü var. Hayat amaçlarım, hırslarım, he işte bu olmadan ölmeyeceğim diye yazdıklarım. Ben On beş senedir her sabah bu listeyi temize çekiyorum. Ve inanın bir gün oluyor yazdıklarım. Her sabah benim o isteklerimi yazmam beni hırslandırıyor, kamçılıyor, hedefe dair bir şey yapmam gerektiği aşılıyor kahvaltıdan önce.

Ve size şu kadar söyleyeyim, 28 Nisan’da geldi bana Sezen Aksu’dan Düşler Ülkesinin gelgit akıllısı şarkısı. 29 Nisan’da, On beş yıldan beri her sabah o listeye yazdığım şu maddeyi artık yazmayacak olmanın gururuyla başladım güne “Bir gün Sezen Aksu’nun hiç bilinmeyen bir şarkısını ilk yorumlayan kişi ol…”

Biraz sert bir imajınız var, gerçekte nasıl biridir İrem Derici? Nelere ağlar, nelere sevinir, nelere sinirlenir?

Geri zekâlılığa tahammülüm yok. At gözlüğüyle bakanlara tahammülüm yok. İşini yarım gönül yapan, dolayısıyla bol bol hata yapıp insanları dara düşürenler ne kadar az yaşasa o kadar iyi dünyamız için.

Saçma sapan şeylere sıklıkla ağlarım. Sokakta bir kedi bana 2 saniye acıklı baksın ağlarım. Sinirden ve hırsımdan çok ağladığım olur. Baba-kız ilişkisi içerikli filmlerde çok ağlarım. Bazen annemin suratı gözümün önüne geldiğinde bile ağlarım ki şu an ağladım. Diğer bir taraftan küçük şeylere sevinebilme gibi bir huyum olduğu için çok şanslıyım. Tesadüflere çok inanırım. Hep bir işaret ararım işleri yolunda götürebilmek için.

Bir de çok dolduğum zaman aynanın önüne geçip “sen izin vermediğin sürece kimse seni üzemez” diye defalarca bağırırım.

Müzik piyasasına girerken, korkularınız, çekinceleriniz oldu mu? Olduysa bunları nasıl aştınız?

Korkuları, çekinceleri aşarsam biterim. Ölene kadar olacak o korkular çekinceler ki başarılı olayım. Piyasaya girerken daha korkusuzdum, çocukluk hayalim gerçek oluyor yaşasın pop star olacağım gibi aptalca bir pozitiflik içerisindeydim. Fakat devler ligine oynuyorum ve işim çok çok zor. Her gün yüz tane albüm çıkıyor, single çıkıyor, her apartmanda 5 şarkıcı var. Bunların arasından sıyrılabilmek inanın çok çok çok zormuş onu gördüm. Sadece iyi şarkı yetmiyor, gençler aşırı zeki, “Tavır” istiyorlar, karakter istiyorlar, idol belleyebilecekleri ya da tam tersi, ideolojilerine ters düştüğü için doyasıya nefret edebilecekleri birini arıyorlar.

Melih Kibar’ın “Bensiz Yapamazsın” ile başlayıp her çıktığında teker teker “hit” olan şarkılarınız ne zaman bir albümde toplanacak? 

Ekim gibi toparlayacağım, 3-4 yeni şarkı ve eskiler şeklinde bir albüm düşünüyorum. Ama benim sağım solum belli olmaz, yine bir single da yapabilirim.

Müzik hep yaşantınızda oldu, daha ne kadar daha hayatınızda olacak, bu konuda hedefleriniz nedir?

Bu benim mesleğim, ölene kadar hayatımda olacak. Hedef koymak saçmalık olur, benim hedeflerime göre ilerlemiyor çünkü halkın beni ve şarkılarımı sevmesiyle yürüyor her şey. Kendim olmaktan vazgeçmediğim ve işimdeki titizliğimi elden bırakmadığım sürece bu iş zaten hep ileriye gidecektir.

Bu zorlu yolda size kimler ışık tutuyor, en büyük destekçileriniz kimler?

Babam, annem, Özgür Aras, “”menajerim Doğukan Cönger, plak şirketim GNL, Samsun Demir, bütün beraber çalıştığım aranjörler, bana şarkılarını emanet eden besteciler, söz yazarları ve yıllardır bana arka çıkan Jingle House’daki abilerim, Ömer Ahunbay, Erkin Aslan…

Bir 10 yıl sonra nasıl anılmak istersiniz?

Ölmeyeyim, akli dengemi yitirmeyeyim yeter, bir şekilde anılırım.

Zorun ne Sevgilim şarkınız tam yaza uygun bir şarkı, yaz aylarında yine bu şekilde hareketli bir parça daha gelecek mi?

Üç isimli maxi-single’da var, yine aynı ikiliden Gökhan Şahin – Emrah Karaduman ikilisinden, Nabza Göre Şerbet şarkının adı. Ama ben mevsimlerle şarkıların bağdaştırılması olayını gerzekçe bulduğum için o şarkıya Eylül’de klip çekeceğim. Bir miyiz? mevsim kabul etmeyecek kadar enfes bir şarkı çünkü, daha uzun bir süre gider.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like