İdadik, organ bağışında farkındalık yarattı

İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü tarafından (İDADİK) 01 Ağustos – 02 Eylül 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Organ bağışına farkındalık yaratmak”  amacıyla “Hayata dönüşüm yolunda pedalla Avrupa zirvelerine” projesi İstanbul’dan başladı.

ekran-resmi-2016-10-24-10-54-19

Sporcularımız; “Organ bağışıyla cana can kat” ve “Yaşamak güzel, yaşatmakta” sloganlarıyla yola çıktılar. Faaliyet kapsamında İstanbul-Chamonix’e (Fransa) 2500 kilometrelik etabı bisikletleriyle geçerken,  güzergâhları üzerinde bulunan Olympos (Yunanistan), Musala ( Bulgaristan), Triglav ( Slovenya), Bernina alpleri (İtalya), Mont Blanc (Fransa), Matterhorn ( İsviçre), Bernesa Alplerindeki (Eiger, Mönch, Jungfrau) dağlarına zirve tırmanışı gerçekleştirildi.

ekran-resmi-2016-10-24-10-54-30

Projenin amacı:

Ülkemizde organ bağışı ne yazık ki hâlâ yeterli düzeyde değildir. Organ bağışında bulunanların sayısı senede 300’ü geçmezken, her yıl organ beklerken hayatını kaybedenlerin sayısı ülkemizde yılda yaklaşık 6 bindir. Böbrek hastaları diyaliz makinesine bağlı olarak organ bekleyip hayatını devam ettirmeye çalışırken; kalp, karaciğer gibi yetmezliği bulunan hastaların makineye bağlı yaşam şansları olmadığı için hayatlarını kaybetmektedirler. Organ bağışı sonrası, organ nakli olan bireyler için bağış, ikinci bir yaşam anlamı taşımaktadır. Bu gerçekten yola çıkarak; “Hayata dönüşüm yolunda pedalla Avrupa zirvelerine”  ana temasıyla 26 yıllık köklü bir geçmişi olan İzmir Dağcılık ve Doğa sporları İhtisas Kulübü daha önceden birçok ilklerin öncüsü olmanın verdiği özgüvenle hâlâ önemini koruyan bu sosyal projeye kas gücüyle katkı sunmayı amaçladı.

Toplumda organ bağışı kültürünün gelişmesini sağlamak;  halkı bilgilendirme ve bilinçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen bu etkinlik, aynı zamanda Türk gençlerinin sporda hayal gibi görünen etkinlikleri gerçekleştirebilecekleri fikrini onlara kazandırmaktadır. Ayrıca bu etkinlik profesyonel bir yapımcı tarafından belgesel hâline getirilecektir. Ayrıca film hâline dönüştürülerek her yıl ülkemizin farklı şehirlerinde gösterilen “Dağ Filmleri Festivali’ne sunulacaktır. Bilimsel toplantılarda sosyal faaliyetler kapsamında, okullarda,  kulüplerde, dağcılık şenliklerinde ve farklı sivil toplum toplantılarında, bilgilendirme amaçlı gösterilecektir. Daha önce 2009 yılında yine organ bağışına dikkat çekmek üzere gerçekleştirilen Ağrı’dan İzmir’e 2000 km bisiklet ve 6 zirve projesi deneyiminden de yararlanarak bu etkinliğin sadece 2012 yılı içerisinde değil, farklı platformlarda etkisi yıllarca sürecektir.

75b44b0e9c2e5d305fa323c6c51d3476_l

Projenin kapsamı:

Bu proje, İstanbul’dan başlayarak 2500 kilometre bisikletle yol alınıp güzergâh üzerinde bulunan dağların zirvelerine çıkış yapılarak devam edecek ve Chamonix’de (Fransa) bisiklet etabı sonlanmıştır. Güzergâh üzerinde farklı şehirlerin Organ Nakil Merkezlerinden alınan sembolik organlar toplanmış ve Avrupa’nın en yüksek tepesi olan Mont Blanc (4810 m) zirvesinde organlar bir araya getirilerek sembolik olarak insan bedeni oluşturulmuştur. Daha sonra sırasıyla Matterhorn, Mönch, Jungfrau ve Eiger (İsviçre) zirvelerine çıkış yapılıp kara yoluyla dönülerek İstanbul’da sonlandırılmıştır.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like