Ödüllü yazara bir ödül de Balçova’dan

Kitapları yüz binin üzerinde satış rakamlarına ulaşan, üniversitelerde tez konusu olan yazar Canan Tan’a bir ödül de Balçova’dan geldi.

“Hasret”,” En Son Yürekler Ölür”, “İz”, “Issız Erkekler Korosu”, “Aşkın Sanal Halleri”  gibi romanlarından tanıdığımız ünlü yazar Canan Tan’ın; “Piraye”, “Eroinle Dans”, “Yüreğim Seni Çok Sevdi” isimli kitaplarının her biri yüz binin üzerinde satış rakamlarına ulaşmış, üniversitelerde tez konusu olmuştur.

Edebiyat dünyasına mizah öyküleri ve çocuk edebiyatı dalında kitaplar yazarak giren, okuyucunun roman kahramanlarında kendilerinden bir şeyler bulduğu, birçoğumuzun akıcı ve duru üslubu ile tanıdığımız Canan Tan’la yazdığı kitapları ve son aldığı ödül ile ilgili bir söyleşi yaptık.

Eczacılık fakültesini bitirdiniz edebiyatçılık sonradan mı geldi?

Bu soruyla çok karşılaşıyorum. “Edebiyatçı iken nasıl eczacı oldunuz?” diye sorulmalı aslında. Çünkü eczacı olmadan çok önce

başlamıştı yazın hayatım. Henüz lise yıllarında, Hisar Dergisi’nin düzenlediği  şiir yarışmasında aldığım birincilik kupası, bana bu dünyanın kapılarını aralamıştı.

Ülkemizde mizah öyküleri kitabı yazan ilk kadın yazar ünvanına sahipsiniz. Bu nasıl oldu?

1996’da Aziz Nesin’in birinci ölüm yıl dönümünde İnkılap Kitabevi’nin düzenlediği mizah öyküleri yarışmasına katıldım ve “İster Mor, İster Mavi” adlı dosyam yüzlerce eser arasından sıyrılarak basılmaya değer görüldü. İlk kitabımdı! Üstelik bana Türkiye’de mizah öyküleri kitabı olan ilk kadın yazar unvanını kazandırmıştı. Ardından Rıfat Ilgaz Gülmece Öykü Yarışması Birinciliği geldi.

Mizah ve çocuk kitaplarınız, klasik öykü türündeki kitabınız “Çikolata Kalpli Hüzünler” ve sonra uzun yıllar satış listelerindeki yerini korumuş romanlarınız… Bu geniş yelpazedeki eserlerinizin olmasını nasıl yorumluyorsunuz?

Evet, yazmaya mizahla başladım. Daha sonra klasik öykü ve romanlar… Aslında ben gülen ve güldüren bir Canan Tan’ım. Fakat yazmak içimde öyle bir dürtü ki, bana farklı şeyler yaptırıyor.

Kitaplarınızın çok satıyor olması size ne hissettiriyor?

İnsanların sıcak ilgisini her yerde görüp yaşıyorum. Bu da beni mutlu ediyor. Kitabımın çok satıyor olması beni çok ilgilendirmiyor, parayla pulla ilgim yok. Okunması, çok okunması benim için daha önemli.

Çok ses getiren romanınız Piraye’yi ben de okudum. Sizin de gelin gittiğiniz şehirdi Diyarbakır. Piraye bir kadın romanı aynı zamanda törelerine yenilmiş bir adamın da dramını anlatıyordu öyle değil mi?

Yalnızca bir kadın öyküsü değildir Piraye! Çünkü kadınlar, hiçbir şeyi tek başlarına yaşamıyorlar. Çevrelerindeki babaları, eşleri, sevdalıları, oğulları yok sayabilir miyiz? Diyarbakır’da ya da benzer yörelerde çok sayıda Piraye olduğu gibi, aynı şartlara tutsak olmuş, törelere yenik düşmüş Haşimler de var. Onun için de hem erkek, hem kadın; her yaştan okurum oldu. Çünkü erkekler de farklı yaşamların içinde kendi yaşadıklarından izler buldular.

“Yüreğim seni çok sevdi” Aslı ile Murat’ın iç burkan hikâyesi… Bu büyük aşk mutlu bitseydi olmaz mıydı? Ya da mutlu aşk yok mudur gerçekten…

Bütün aşklar mutlu sonla bitseydi, dünya edebiyatında aşk romanı ya da tutkulu aşk şiirleri olabilir miydi? Evet, Aslı’yla Murat’ın aşkı imkânsız; onun için de benim romanımda yer alabildiler.

“En çok okunan yazar” Canan Tan

Canan Tan, Balçova Halk Kütüphanesi’nde “en çok okunan yazar” ödülünü aldı.

“Balçova Halk Kütüphanesi’nde En çok okunan yazar” ödülü alan Canan Tan’a Kaya Thermal’de ödül töreni düzenlendi. Törene Balçova Kaymakamı Ahmet Beyoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Ali Çelik ile çok sayıda kütüphane üyesi katıldı.

Kaymakam Ahmet Beyoğlu ünlü yazar Canan Tan’a ödülünü verirken yaptığı konuşmada; “1200 okuru olan Balçova İl Halk Kütüphanesi’nde 10 bin kitap bulunuyor. 2011 – 2012 yıllarında kitapları en çok okunan yazar Canan Tan olmuştur. 2003’te yazılan Piraye ve Hasret hala güncelliğini yitirmedi. Sizi bir kez daha kutluyoruz. Sayenizde okumaktan uzaklaşmış çok sayıda kişiyi tekrar kitap okuru yaptınız” dedi.

Yazar Canan Tan’ın aldığı ödül kütüphanelerden aldığı ilk ödül değil. Geçtiğimiz günlerde Kütüphaneciler Derneği tarafından tüm il ve ilçelerde yapılan değerlendirme sonunda “en çok okunan yazar” plaketi veridi.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Teraslarda yaz havası

Havalar biraz ısındığında, açık havada yaşama isteğine karşı koyamaz oluyoruz. Özellikle şehir yaşamı içerisinde bahçesi olmayan evlerin kurtarıcısı…