Ortopedi Uzmanı Doç. Dr. Levent Köstem ve eşi Güler Köstem tarafından yıllar süren emek ile tamamlanan Köstem Zeytinyağı Müzesi Dünya Zeytin Günü’nde açıldı.
20 bin metrekare alan içerisinde, 5 bin 650 metrekare kapalı alanı bulunan müzede, geçmişten günümüze kadar kullanılan tüm zeytinyağı sıkma sistemleri 1/1 ölçekte sergileniyor.
Zeytin, sanat, kültür, tarih ve el becerilerini geliştirmeye yönelik bir kompleks olan müzede; modern bir zeytinyağı fabrikası, restoran, satış dükkânları, sanat atölyeleri, çocuk beceri salonları ve bir butik otel var. Ayrıca çocuklar için, 7 dekara yakın bir alan çocuk tarım bahçesi olarak düşünülmüş.
Açılışa Milletvekili Atilla Sertel, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak, Urla Kaymakamı Önder Can, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Başkanı Ümmühan Tibet, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
“TÜRKİYE TARIMLA KALKINACAK”
Açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; Türkiye’nin eğer kalkınacaksa tarımla kalkınacağını, büyüyecekse tarım potansiyelini kullanarak büyüyeceğini, sermaye yaratacaksa tarımla yaratacağının altını çizdi. Ülkemizin tarım potansiyeli çok fazla diyen Kocaoğlu; “Bunu el birliğiyle geliştirebilirsek, katma değer üretebilirsek hem kalkınacak sermayeyi bulacağız ve vatandaşımızın da refah düzeyini arttıracağız” dedi.
“ZEYTİN KUTSAL BİR BİTKİ”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk da yaptığı konuşmada, Zeytin ve zeytinyağı ile ilgili dünyaya örnek bir müzede bulunduklarının altını çizerek, “Zeytin dediğimiz bitki, semavi kitaplara göre kutsal bir bitki. Mutlaka bu bitkinin mahsulünün de, insan sağlığı üzerinde ciddi anlamda etkisi var. Bundan da faydalanmamız lazım” dedi.
“TÜRKİYE’NİN İKİNCİ SANAYİ MÜZESİ”
Köstem Zeytinyağı Müzesi’nin kurucusu Doç. Dr. Levent Köstem, yaptığı konuşmada, eşi Güler Köstem ile birlikte 17 yıldır müzeyi kurmak için mücadele ettiklerini vurgulayarak, “Anadolu’yu dolaşarak gerekli malzemeleri toplamak için çok çalıştık. Bu müzeyi örnek bir yer yapmayı çok arzu ettik. Yaşayan bir müze kavramında yaptığımız zeytinyağı müzesi, dünyanın en büyük müzesi oldu. Aslında burada iki müze olacak. Birisi Zeytinyağı Teknoloji Müzesi, seneye de üst katta Sabun ve Hijyen Müzesi’ni açacağız. Burası, Koç’un açtığı müzeden sonra, Türkiye’nin ikinci sanayi müzesi oldu. Amacımız, burada çocuklara eğitim verebilmek. Hedefimiz burayı bir eğitim kurumuna dönüştürmek. Zeytin, sanat, kültür, tarih ve el becerilerini geliştirmeye yönelik bir çalışma amaçlıyoruz. Burası sadece müzeden oluşmuyor. Arka tarafta modern bir zeytinyağı fabrikamız var. Restoran, satış dükkânları, sanat atölyeleri, çocuk beceri salonları ve bir butik otelimiz de var. Ayrıca 7 dekara yakın çocuk tarım bahçemiz var. Muayenehaneme gelen çocuklara, ‘Elma ağacı gördün mü?’ diye soruyordum. Çocuk 7 yaşına gelmiş, elma ağacını görmemiş. Çocuklar için çok çeşitli meyve ağaçları diktim. Bizlere tarım dersinde öğretilenleri öğrensinler istedim. Buranın sürekliliğini sağlamak için eşimle birlikte, Köstem Kültür Eğitim ve Müzecilik Vakfı’nı kurduk” dedi.
Konuşmaların ardından Tıp Uzmanı Dr. Ender Saraç, Kardiyolog Prof. Dr. Murat Gençbay, Araştırmacı yazar Sefa Taşkın ve TV Programcısı Coşkun Aral tarafından zeytin ve zeytinyağı hakkında bilgiler verildi.
Genel Yayın Yönetmeni/İmtiyaz Sahibi