Gastronominin önde gelen isimleri İzmir’de buluştu

İzmir mutfağı görücüye çıktı

İzmir’in ilk Uluslararası Gastronomi Festivali “İzmir GastroFest” yerli, yabancı ünlü şefler, yemek yazarları ve ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle gerçekleşti. Alsancak Garı’nda düzenlenen festivalde göçlerle zenginleşen İzmir Mutfağı tanıtıldı.

ITALTUR M.I.C.E tarafından düzenlenen İzmir GastroFest, kente özel boyoz, söğüş, kumru, gevrek gibilezzetlerin eşlik ettiği kahvaltıyla başladı. Ziyaretçiler İstanbul ve İzmir’in ünlü lokantalarının lezzetlerini de tatma imkanı buldu. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği festivalde, hem dünyaca ünlü şeflerin hazırladığı lezzetler hem de isimlerini tüm ülkeye duyurmuş olan restoranların festivale özel workshopları ilgi gördü.

İzmir Gastrofest’in tadımlar kadar dikkat çeken diğer etkinliği paneller oldu. Moderatörlüğünü Müge Akgün’ün gerçekleştirdiği panellerin konuşmacıları arasında Haluk Özyavuz, Ahmet Güzelyağdöken, Vedat Başaran ve Sara Pardo ziyaretçilere göç ile şekillenen İzmir Mutfağını anlattı. Prof.Dr. Biray Kolluoğlu ve yemek sosyolojisi konusunda uzman Prof.Dr. Zafer Yenal, 1923 Nüfus Mübadelesi sonrası İzmir’in değişen yemek kültürüne dikkat çekti. İsrailli şef Moshe Basson ve Parabere Form’un kurucusu Maria Canabal’da festivalin önemli konukları arasında yer aldı. GastroFest Düzenleme Kurulu Başkanı Hande Arslanalp ve Turyid Başkanı Kaya Demirer ise “Türkiye’de Turizmin Etkin Silahı Gastronomi Olmalıdır” başlığıyla sunum yaptı.

Bülent Akgerman moderatörlüğünde Can Ortabaş, Bilge Bengisu Öğünlü. Enis Güner ve Ali Boz, Ahmet Örs’ün konuşmacı olduğu İzmir’in Bağ Yolları adlı panel büyük ilgi gördü. Aylin Yazıcıoğlu, Şemsa Denizsel, Yılmaz Öztür, Osman Sezener ve Murat Bozok, Jale Balcı’nın düzenlediği tadım etkinliğinin moderatörülüğü Sırma Güven ve Metin Süerkan gerçekleştirdi. Almanya’nın önde gelen peynir uzmanlarından Ursula Heinzelmann’ın İzmir bölgesi şaraplarını ve peynirlerini eşleştirdiği tadımlar da ziyaretçilerden tam not aldı. Gastronominin beyazperdeye uyarlanmış iki önemli projesi de festivalde yer aldı. Deniz Alphan’ın “Kaybolan Bir Dil, Kaybolan bir Mutfak” belgeseli ile Dünya’nın en iyi restoranlarından sayılan El Celler De Can Roca’nın sahibi Roca Kardeşler’in Türk Mutfağını keşif hikayesi olan “Turkish Way” filmleri beğeni topladı. Festival Amerikalı ünlü saksafon efsanesi Ricky Ford, pianist Ali Perret, Can Kozlu, İmer Demirer, Matt Hall’in birlikte sunduğu caz performansı ve Aydok Moralıoğlu seslendirdiği eserlerle son erdi.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Reddedilme korkusu

Amerika’da bir üniversitede yapılan geniş çaplı bir araştırmaya göre ‘Reddedilmek’, ölümden bile daha çok korkulan ve baskısını hissettiğimiz…
Devamını oku...

Ballı hayır…

Oğuzhan Özkaya Eğitim Kurumları Ortaokul öğrencileri tamamenorganik bal üreterek kurdukları kooperatif ile satarak elde ettiklerigeliri ihtiyaç sahibi okullara…