Organik tarımda hastalıklara ve zararlılara karşı nasıl mücadele edilir?

Elinizden gelen tüm çabayı göstermenize rağmen, organik üretim yaptığınız alanda, eğer bir zararlı veya hastalık salgın hale gelmiş veya gelmek üzere ise üç seçenek üzerinde durmalısınız. Bunlar;

Mekanik kontrol

Biyolojik kontrol

Organik olarak tescil edilmiş bazı tarımsal ilaçların kullanılmasıdır.

Bu üç seçeneğin doğru yapılması için mutlaka bir profesyonele başvurmalısınız.

Bahçede ilaçlama çalışmaları

Bu bölümde ilaçlamanın nasıl yapılacağından bahsedeceğiz. İlaçlama hassas bir konudur. İlaçları temin edileceğiniz yerin yetki belgeli olması ve alırken oradaki mühendise kullanımı hakkında sorular yöneltmeniz size yardımcı olacaktır. Bahçenizdeki hastalığı ya da böcek zararını tanımıyorsanız, hastalıklı yaprağı ya da yakaladığınız böceği cd poşeti gibi bir şeyin içine koyarak uzmanına sorup, ona göre doğru ilacı almanız size yardımcı olacak bir yöntemdir ki, bazen bu da yetmez. Çünkü böcek ağacın sürgünlerinin içine saklanmıştır ve yaprakları bu şekilde kurutmaktadır. Bir uzmanın gelip ağacın sürgünlerini kontrol etmesi gerekebilir.

İlaçlamaya hazırlık aşamasında ve devamında neler yapmalıyız?

Bahçenizde öncelikli olarak böcekten kaynaklı bir hastalık varsa biyolojik mücadele vermeye çalışın. Biyolojik mücadele demek örneğin; çamlarınızda çam kese böceği mevcutsa, bunları yumurtaladığı dönemde yumurtalarının o bölgelerini keserek toplamak gibi teknik mücadeleden sonra, o böceğin yumurtalarını yiyebilen başka bir tür böceğin bahçeye salınarak yapılmasıdır. Bahçeniz eğer çiftlik boyutlarında ise bu sizin için uygun bir yoldur. Ancak bir hastalık mantar, kara leke, küf vb. gibi bir durumsa yapacağınız ilaçlamayı şu şekilde gerçekleştirmelisiniz:

İlaç etiketindeki öneri ve uyarılara uyulmalıdır.

İlaçlamalar da bulanık ve kirli su kullanmayınız.

Uygun dozda ilaçlama yapabilmek için aletin kalibrasyonu yapılmalıdır.

Suda eriyen toz ilaçlar bir kap içinde hazırlanmalıdır, sonra depoya konulmalıdır.

Su ile karışabilen konsantre ilaçlar ölçüldükten sonra biraz su ile karıştırılarak aletin deposuna konabilir.

Toz, granül ve ULV ilaçlar ilaçlama aletine doğrudan konulabilir.

Sıvı konsantre ilaçlarda kovada hazırlanmalıdır.

İlaçları çıplak el ve kollarınızla karıştırmayınız.

İlaçlama aletindeki tıkanıklığı üfleyerek açmayınız.

İlaçlamanın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir?

Zirai ilaçlar tüm canlılar için zehirlidir. İlaçların hatalı kullanımı insanda kanser ve genetik bozukluklara neden olmaktadır. Zirai ilaçlar öldürücü etkisi yanında karaciğer, böbrek, üreme ve diğer işlevleri durdurabilmekte veya bozabilmektedir. Kronik zehirlenme; ilacın belirli aralıklarla ve küçük miktarda alınması ile ortaya çıkmaktadır. İlaçlama yapan kişi akut zehirliliği olan ilaçlara karşı koruyucu ve güvenlik önlemlerini alarak kendisi için riski ortadan kaldıra bilmekte, fakat ürünü zamanından önce topladığında tüketenler için kronik zehirlenmelere sebep olabilmektedir.

İlaçlama yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

İlaçlar canlıları ağız, deri, solunum yolu ile girerek etkilediğinden; ilk yapmanız gereken ilaçlama anında maske takıp, eldiven, çizme ve gözlük kullanmak. Aldığınız zirai ilaçları etkin olması için uygun sıcaklıkta uygulamalısınız. İlaçlama sabah erken veya akşam geç saatlerde sakin havalarda yapılmalı. Meyve ağaçlarında ve diğer kültür bitkilerin çiçeklenme döneminde kesinlikle ilaçlama yapılmamalıdır. Bahçenizde öğlen sıcaklarında yağmurdan önce ve rüzgârlı havalarda ilaç atmayınız. İlaçlarınızı tavsiye edildiği dozda ve zamanında kullanınız.

Aklınızda bulunsun!

İlaçlamayı zorda kalmadıkça kesinlikle yapmayın. İlaç almanız gerekirse de mutlaka ilaç satma yetkili bir mühendisin çalıştığı yerlerden kullanımına dair bilgi alarak ilacı temin edin. Bahçenizde ilaçlama yaptığınızda, 12 saat içinde bahçenize çıkmayınız ve bitkileri ellemeyiniz.

İlaçlama sonrasında neler yapmalıyız?

Sabunlu su ile el ve yüz iyice yıkayın. İlaçlama esnasında ve sonrasında baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, göz kapaklarında aşırı yorgunluk, terleme, göz kararması gibi zehirlenme belirtileri görülmesi halinde hemen doktora gidilmelidir. Zirai ilaçlar konsantre halde çok tehlikelidir. İlaçlar kilitli bir yerde gıda maddelerinden uzakta saklayın. İlaçlamada kullandığınız aletlerin bakımı yapılmayı unutmayın. Eğer ilaçlamayı yaptınız birkaç saat sonra yüzünüz ya da ellerinizde iğne batıyor hissine kapılıyorsanız yanma eşliğinde ilaç alerji yapmış demektir. Bu durumdada en yakın eczaneden uygun bir alerji ilacı isteyin.

İlaçlama işlemi bitkilere nasıl yapılır?

Yapraktan uygulamalarda traktör ve sırt pülverizatörleri ile motorlu atomizörler kullanılabilir. Yoğun yeşil aksamı olan bitkilerde iyi bir kaplama için özen gösteriniz. İlaçlama zararlının artmaya başladığı dönemde yapılmalı ve gerektiğinde tekrarlanmalıdır. Günün sıcak saatlerinde yeşil aksamı ıslak olduğu veya hemen yağış beklenen durumlarda ilaçlamadan kaçınılmalıdır. İlaçlamadan önce aletin uygun şekilde kalibre edildiğinden emin olunuz.

Dekara kullanılacak ilaçlı su miktarını belirlemek için, önce sadece su ile belirli bir alanda bitkiler düzgünce ıslatılır. Harcanan su belirlenerek dekara kullanılacak ilaçlı su miktarı hesaplanır. Domates (sera) ve biber (sera) uygulamasında ilaç damla sulama sistemi ile bitkilerin kök bölgesine verilir.

İlaç bitkilere nasıl uygulanır?

İlaçlama öncesi sade sulama ile bitkilerin kök bölgesinin ıslanması sağlanmalıdır. İlacı hazırlarken ilaçlama aletinin deposunu yarıya kadar suyla doldurunuz. Aletin karıştırıcısı çalışır vaziyetteyken tavsiye dozu üzerinden hesaplanan ilaç, tanka ilave edilir. Karıştırmaya devam edilerek kalan su miktarı tanka konur. İlaç suyla iyice karıştıktan sonra, ilaçlamaya başlanır. İlaçlama tamamlanıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Karışması gereken ilaçlar küçük bir kapta karıştırılır; çökelme var ise bu ilaçlar birbiriyle karıştırılamaz. İlaçlara karşı böcek direnç oluşturacağından her yıl aynı ilaç kullanılmamalıdır. Tüm bitkilerin tarif edilen dozda homojen bir şekilde ilaçlamasına dikkat edilmelidir. Özellikle yaprakların alt yüzeyi ilaçlanmalıdır.

İlaçlamada dikkat edilecekler nelerdir?

İlaçlamayı yukarıda bahsettiğimiz şekillerde yapıp, başta olumlu etkilerinizi görmenize rağmen sonra hastalık tekrarlarsa bu ilaçlamayı eksik ya da doğru uygulamadığınızı gösterir ve tekrarlamanız gerektiği anlamına gelir. İki üç tekrardan sonra sorun devam ediyorsa, burada bahçenizin kurulumundan kaynaklanan sıkıntılar var demektir. Örnek vermemiz gerekirse; çiminizde mantarlar gördünüz ve mantar ilacı attınız. Bir süre mantar olmasa da sonra yeniden tekrarladıysa, büyük ihtimalle toprağınızın drenaj sorunu var demektir. Çiminizin olduğu alanda toprak yüzeyinde su birikiyorsa, bu zamanla toprağın Ph oranını değiştirerek, toprağınızın bazik özellik kazanmasını sağlar. Bazik özelliklerde olan topraklarda ise mantar hastalığı gözlemlenebilir. İlaçlama yapmak bazı hastalıkların önüne geçse de asıl konu hastalığın kökenini bulup, kalıcı çözümler getirmektir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like