“Dünya Kalbi Yeniden Canlandırma Günü”

Doç. Dr. Ekşi, “Ani kalp durmalarında, kalp masajı uygulamaları hayati önem taşıyor”

Her yıl dünya genelinde yüzbinlerce insan ani kalp durması ile karşı karşıya kalıyor. Bireylerin kalp masajı uygulamaları konusunda farkındalığının olması ve kalp masajı uygulamaları konusunda beceri kazanması önem arz ediyor. Ege Üniversitesi (EÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü ve EÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Afet Tıbbı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Ekşi,“Pandemi sürecinde olduğumuz bu günlerde ani kalp durmalarında ilkyardımcı, bulaşıcı hastalık riski olan durumlarda kendisine ve hastaya ağzı ve burnu kapatacak şekilde maske takarak, suni solunum yapmadan sadece kalp masajı yaparak hayat kurtarabilir” dedi.

Ani kalp durmalarında, kalp masajı uygulamalarının hayati önem taşıdığını ifade eden Doç. Dr. Ali Ekşi, “2013 yılından beri Avrupa Ülkelerinde, son üç yıldır da dünya genelinde halk tarafından uygulanacak kalp masajının önemine dikkat çekmek adına 16 Ekim’de farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Ani kalp durmalarında yeniden yaşama dönme adına hastanın yakınında bulunan ilkyardımcıların yapacağı kalp masajı uygulamaları hayati önem taşımaktadır. Bilinci kapalı ve solunum alıp vermeyen hasta için 112 Acil Çağrı Merkezi ile mümkün olduğunca hızlı iletişim kurmak, ambulans ekibi gelene kadar ilkyardımcı tarafından yapılacak kalp masajı hayat kurtarıcıdır. Kalp masajı uygulaması göğüs kemiği üzerinden dakikada 100-120 aralığında olacak şekilde ritmik ve göğüs kafesi 5-6 cm çöktürülecek şekilde yapılmalıdır. Kalp masajı uygulamalarına 112 Ekibi gelene kadar mümkün olduğunca ara vermeden devam edilmelidir.

“Çok basit becerileri öğrenerek herkes hayat kurtarabilir”

Her yıl dünya genelinde yüzbinlerce insan ani kalp durması ile karşı karşıya kaldığını vurgulayan Doç. Dr. Ali Ekşi, “Pandemi sürecinde olduğumuz bu günlerde ani kalp durmalarında ilkyardımcı, bulaşıcı hastalık riski olan durumlarda kendisine ve hastaya ağzı ve burnu kapatacak şekilde maske takarak, suni solunum yapmadan sadece kalp masajı yaparak hayat kurtarabilir.  Herkesin öğrenebileceği ve uygulayabileceği kalp masajı uygulamaları ile her yıl binlerce kişinin hayatı kurtarılabilir. Özellikle hastane dışında meydana gelen ani kalp durmalarında, ilk 5 dakika içerisinde ambulans ekibi gelene kadar bir ilkyardımcı kalp masajına başlamazsa hastanın yeniden yaşama dönme şansı neredeyse imkânsız olmaktadır. Çünkü beyin hücrelerimiz 5 dakikadan daha fazla oksijensizliğe dayanamamakta ve beyin ölümü gerçekleşmeye başlamaktadır. Bu nedenle de herkesin kalp masajı uygulamaları konusunda farkındalığının olması ve kalp masajı uygulamaları konusunda beceri kazanması önemlidir. Geçtiğimiz yıllarda, Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleriyle 16 Ekim günlerinde üniversitemiz kampüsünün çeşitli yerlerinde farkındalık etkinlikleri düzenleyerek, üniversitemiz genelinde kalp masajının önemi konusunda farkındalığı arttırmaya çalıştık. Bu yıl pandemi nedeniyle fiziki ortamlardaki etkinliklerimizi yapamasak da, gelecek yıllarda etkinliklerimiz devam edecek. Unutmayalım çok basit becerileri öğrenerek herkes hayat kurtarabilir” dedi.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Biz İzmir ve İzmir Art için Halk Oylaması Başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iki projesi, 21. Altın Örümcek Ödülleri finalinde  İzmir Büyükşehir Belediyesi, 21. Altın Örümcek Ödülleri’nde En İyi Web Sitesi Kamu Kurumu kategorisinde “Biz İzmir”,  En İyi Web Sitesi Etkinlik Kültür Sanat kategorisinde ise “İzmir Art” ile finale kaldı. Yarışmada sonucu halk oylaması belirleyecek. 10 Ağustos’ta başlayan oylama, 23 Ağustos’a kadar devam edecek ve “altinorumcek.com” adresinden dileyen herkes oylamaya katılabilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yıl 21’inci kez düzenlenen Türkiye’nin bağımsız web ödülleri organizasyonu Altın Örümcek Ödülleri’nde iki web sitesi ile finale kaldı. İzmirlileri yönetime dahil etmek ve belediye hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırmak üzere hizmete alınan Biz İzmir adlı dijital platform “En İyi Web Sitesi Kamu Kurumu” kategorisinde, kentin kültür ve sanat etkinliklerini tek çatı altında toplayan, düzenlediği ve paydaşı olduğu organizasyonlarla sanat üretimine katkı sağlayan İzmir Art ise “En İyi Web Sitesi Etkinlik Kültür Sanat” kategorisinde finalde yarışıyor. Halk oylaması başladı Yarışmada sonucu halk oylaması belirleyecek. 10 Ağustos’ta başlayan oylama, 23 Ağustos’a kadar devam edecek ve “altinorumcek.com” adresinden dileyen herkes oylamaya katılabilecek. Altın Örümcek Ödülleri Altın Örümcek Ödülleri; web, dijital pazarlama, mobil teknolojileri kullanılarak yapılan başarılı projelerin daha iyi tanıtılması ve hak ettiği yeri bulması, bu alanda yapılacak yatırımların özendirilmesi ve gündem oluşturulması amacıyla düzenleniyor. Farklı kategorilerde alanında başarılı projeleri ödülle taçlandıran yarışma, 26 kategoride yapılıyor. Altın Örümcek Ödülleri’ne 21 yıl boyunca 43 binden fazla başvuru yapıldı. Bu yıl başvuran proje sayısı 1241 olurken, halk oylamasına kalan proje sayısı ise 256 oldu. 26 kategoride finale kalan 256 adet proje, 51 kişilik alanında uzman jürinin oylarıyla belli oldu. İzmir Art Kentin kültür ve sanat etkinliklerini tek çatı altında toplayan İzmir Art, düzenlediği ve paydaşı olduğu organizasyonlarla sanat üretimine katkı sağlıyor. Kentin kültür sanat ajandası olan İzmir Art, Genç Bilet kampanyası ile gençleri ücretsiz bir şekilde etkinliklerle buluştururken, ortak üretimlerle İzmir’in kültür politikasında önemli bir yer alıyor. Platforma www.izmir.art üzerinden ulaşılabiliyor ve platformun uygulaması indirilebiliyor. Biz İzmir İzmir’de yaşayanların kentteki tüm etkinlikleri takip edebilmelerini, belediyeden haber almalarını, önemli konularda görüş ve önerilerini kolaylıkla paylaşabilmelerini sağlamak için hayata geçirilen Biz İzmir dijital platformuna “https://www.bizizmir.com/” adresinden erişilebiliyor ve platformun uygulaması indirilebiliyor. Melis Cantürk
Devamını oku...

Serinleten Kurs

Serinleten Kurs Güzelbahçe Belediyesi’nin başlattığı yüzme kursu büyük ilgi görüyor. Yaz sıcağında serinlemek isteyen çocuklar, bir yandan eğlenirken…