İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin simge mekanı Kordon’da fayton keyfine yeni bir soluk getirdi. Haflinger cinsi özel atlarla koşulan yeni faytonların ilk seferini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başlattı.
İzmir’in simgesi faytonları kente yakışan modern bir görünüme kavuşturmak için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avusturya’dan gelen özel atlarla koşulan yeni faytonları Kordon’da hizmete aldı. Yabancı dil ve davranış eğitimi almış, özel kıyafetli sürücülerin kullandığı faytonların ilk seferi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Kentin turistik imajına renk katması beklenen faytonlar, İzmirliler tarafından da büyük beğeni ile karşılandı. Vasıf Çınar Meydanı’nda düzenlenen törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kordon’un İzmir’in gözbebeği olduğunu belirterek, kentin simgesi faytonları ve bu geleneği disipline ederek sürdürmek için yeni bir düzenleme yaptıklarını söyledi. 12 yeni körüklü fayton ve 35 Haflinger cinsi atla başladıkları fayton işletmeciliği için öncelikle yıllardır faytonculuk yapanları işe aldıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:
Küçük bir adım ama…
“Kordon’u ne kadar iyileştirir ve geliştirirsek, kentimizi o kadar tanıtmış olacağız. Kordon’daki ulaşımı sadece akülü araçlar ve faytonlarla sağlamayı düşünüyoruz. 3 yıldır üzerinde çalıştığımız Kıyı Tasarım Projesi’nde son noktaya geldik. Ağustos ayından itibaren düzenleme ihalelerine çıkacağız. Bu 5- 6 yıllık bir süreç. İlk örneklerini gördükten sonra vatandaşlarımızın da desteği ile hem Körfez’in kıyıları hem Kordon daha yaşanılası bir yer haline gelecek. Türkiye coğrafyasında ilk kez projelendirip yaşama geçireceğimiz ve 2013 yılında temelini atacağımız opera binası da bu projelerimiz arasında önemli bir yer tutuyor. Sürdürülebilir bir kalkınma için samimi bir şekilde, taviz vermeden hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz. Fayton projesi de bizim için küçük bir adım ama İzmir için önemli. Umarım İzmirliler, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistler yeni faytonlarımızı beğenir.”
Kentin kruvaziyer turizmdeki gelişimine, EXPO 2015 ve EXPO 2020 sürecinin de bu gelişimdeki katkısına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “El birliği, gönül birliği ile kentin kanaat önderleri ile birlikte uyum içinde kenti belli bir noktaya getirdik. 7 yıllık çalışmanın sonucunda, İzmir kendi gücüyle dünyada hızlı gelişen 200 metropol içerisinde 4. sıraya yerleşti” diye konuştu. Dünyanın birçok ülkesinde cuma ve cumartesi günleri kentin önemli noktalarında şovlar düzenlendiğini ve bu uygulamayı İzmir’e taşımak istediklerini açıklayan Başkan Kocaoğlu, “Kent merkezini canlandırmak, hareketlendirmek istiyoruz. Belirli saatlerde biz yöneticilerin vatandaşla buluşacağı, konservatuar öğrencilerin gruplar halinde müzik yapacağı bir ortam yaratmak istiyoruz” dedi.
İzmirliler çok beğendi
Başkan Kocaoğlu, konuşmasının ardından törene katılan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci ile birlikte yeni faytonlardan birine binerek Alsancak Limanı’na kadar gitti. Töreni izleyen vatandaşlar da Başkan’la birlikte Kordon’daki fayton keyfine katıldı. Başkan Kocaoğlu, yeni faytonları çok beğenen ve alkışlarla destek veren vatandaşlara Kordon boyunca karanfil dağıttı. Yeni faytonlarla ilk seferlerini yapan fayton sürücüleri ise hayallerindeki faytonlara kavuştuklarını belirterek Başkan Kocaoğlu’na teşekkür etti.
Tek sefer 10 Euro
İzmir’in yeni faytonları, sabah 09.00’dan gece saat 00.00’a kadar İzmir’ Kordonu’nda, Liman ile Konak Pier arasında sefer yapacak. Kordon boyunca güzergahları arasında yolcu alıp indirebilecek. Konak Pier önünde faytonların duraklayabileceği üstü tenteli gölgelik durak yeri bulunuyor. Faytonların tek gidiş bilet ücreti ise yabancı turistler için 10 EURO, İzmirliler ve yerli turistler için ise 20 TL. olarak belirlendi.
Faytonlar Akhisar, atlar Avusturya’dan
Kordon’da faytonlara koşulan 3- 6 yaş arası 35 Haflinger cinsi at Avusturya’dan getirildi. Victoria Klasik tarzındaki 12 adet körüklü fayton da, bu alandaki üretimi ile ünlü Manisa’nın Akhisar ilçesinde üretilerek teslim alındı. 4 yolcu ve 1 sürücü kapasiteli olan körüklü tip faytonların yolcu koltukları biri geniş diğeri dar olmak üzere 2’şer kişilik.
Atlar için özel barınak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kahramanlar’daki bir alanda faytonlar için kapalı park alanı ve her bir at için 10’ar metrekarelik barınak yaptırdı. Alanda bir de idari bina bulunuyor. Ayrıca, at barınağında atlarla özel olarak ilgilenen bir veteriner görevlendirildi.
Yabancı dil eğitimi aldılar
İZULAŞ bünyesinde görev alan fayton sürücüleri için de özel kıyafetler hazırlandı. Sürücüler uzun kollu, İspanyol model, hakim yakalı bir gömlek; yanları kırmızı biyeli siyah renk pantolon ve yelek, kösele tabanlı, sivri burun, yuvarlak ökçeli ayakkabı giyiyor ve siyah şapka (london model) takıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi eğitmenlerinden turistlerle iletişim becerisi, kurum içi davranış biçimi, öfke yönetimi, duygu kontrolü ve konuşma becerisi eğitimi alan faytoncular, İngilizce de öğrendi.
Genel Yayın Yönetmeni/İmtiyaz Sahibi