Narlıdere Kaymakamlığı’nın öncülüğünde geliştirilen projeye göre, yaşlılık öncesindeki bireyler eğitilerek, yaşlandıklarında daha nitelikli bir yaşam sürmeleri sağlanacak.
AB’nin uygulama kurumu olan Avrupa Komisyonu üye ve aday ülkelerdeki sosyal politikalar konusunda yenilik getirebilecek uygulamaların geliştirilmesi amacıyla, 2007 – 2013 dönemi için deneysel nitelik taşıyan Progress programını geliştirmişti. Bu teklif çağrısına istinaden Narlıdere Kaymakamlığı harekete geçti. Narlıdere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Kaymakamlığın ortak geliştirdikleri projede, yaşlılık öncesindeki yakın dönemde bireylerin eğitilerek, yaşlılık döneminde karşılaşabilecekleri olumsuzlukları ortadan kaldırmak, ya da en aza indirgemek hedefleniyor.
Konu ile ilgili olarak Narlıdere Kaymakamı O. Aslan Canbaba şunları söylüyor:
2012 Yılında, Avrupa Birliğinde aktif yaşlanma teması üzerinden projeler geliştirildi. Ancak bu projelerin tamamı 65 yaş üstü, yaşlanmış bireyleri konu alıyordu. Biz, bireylerin yaşlandıkları dönemde karşılaştıkları sorunları ve yakalandıkları hastalıkları iyileştirmeye çalışmak yerine önleyici tedbirler almanın daha anlamlı olduğunu düşündük.
Bu amaçla Aktif Yaşlanma Hazırlık Okulu fikrini geliştirdik. 55-60 yılı geride bırakmış, yaşlı adaylarına, 65 yıl üstü hayatları ile ilgili uygulamalı eğitimler vererek onları yaşlılığa hazırlamanın bireysel ve toplumsal faydaları olacağını gördük. Bu amaçla planladığımız eğitimlerimizin içinde farklı modüller bulunmakta.
Bu modüllerden birisi sosyal bakım modülü. Bu modülde sosyal bakım ile ilgili bilgilendirmeler yapılarak, yaşlı sosyal bakım modelleri hakkında eğitimler verilecek. Sağlık bakım modülünde, bireyler, diyabet, kalp ve damar hastalıkları, kas iskelet sistemi gibi hastalıklara yakalanmama veya daha geç yakalanma konusunda eğitilecek. Yasal haklar ve hukuki sorunlar konusunda yaşlılık dönemine özel konular işlenecek. Uğraş terapisi eğitimlerinde, boş vakitlerin daha kaliteli değerlendirilmesi hakkında eğitimler verilecek. Yaşlılık öncesindeki bireylerin kendini tanıma ve yaşlılığa hazırlanmasına yönelik olarak kişisel ve grup olarak psikolojik çalışmalar yapılacak, psikodrama yöntemiyle yaşlılığa hazırlanmaları sağlanacak. Ayrıca bireylerin, yaşlılık dönemi için bütçe hazırlanması konusunda da eğitilmeleri sağlanacak.
Bu sosyal politika deneyi, Balçova Termal Otelde bulunan Termal Tedavi Merkezi’nde, üç haftalık bir dönem için hazırlanan günlük programlar ile gerçekleştirilecek. Programa Narlıdere ve çevresinden 55-60 yaş aralığındaki 100 kişi katılacak. Deneyin, bir de ölçme değerlendirme aşaması var. Bu aşamada bağımsız ölçme ve değerlendirme uzmanları, eğitimin öncesi ve sonrasında katılımcıların aktif yaşlanma ile ilgili ne ölçüde bilinçlendiklerini ve yaşlanmayla birlikte gelen sağlık, sosyal ve ekonomik risk değerlerindeki olumlu değişim bilimsel ölçüm yöntemleriyle ortaya konulacak.
Vatandaşlarımızın, konu olan eğitimlerin hepsini ayrı ayrı almaları mümkün, ancak bizim amacımız, bu eğitim sürecini bir okul çatısı altında ve belli standartlar dahilinde, paket olarak sunabilmek. Bu projenin sonunda, yaşlılığa hazırlık okulunun standartları, müfredatı, kimlere yönelik, ne kadar süre ile olması gerektiği, uygulamadaki içeriğinin nasıl olacağı ve finansmanın nasıl karşılanacağı gibi sorular karşılık bulacak.
Narlıdere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile ortak olan projemizin hazırlanmasında; Narlıdere İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aygül Çiftçi, Balçova Termal Tedavi Merkezi Başhekimi Dr. Salih Karakaya ve Baş fizyoterapist Burcu Aplak, önemli katkılar sağlamıştır.
Genel Yayın Yönetmeni/İmtiyaz Sahibi