Narlıdere Merkez Anaokulu’nun toplam kalite yönetimindeki başarısı

Narlıdere Merkez Anaokulu, “Dengeli beslenme ve obeziteyle mücadele sayesinde daha sağlıklı ve zinde yaşam” konulu proje ilçede birincilik kazandı.

8da476f72f06a276b1f930cdb28c21f1_l ekran-resmi-2016-10-25-09-32-30

Milli Eğitim Bakanlığı Toplam Kalite Yönetimi  Uygulamaları konulu proje okullar arasında ilçe birinciliği kazanadı ve ilde değerlendiriliyor.  İzmir’de de derece alırsa bakanlığa gönderilecek. Şimdiden bazı okullar projeyi örnek olarak uygulamaya başladılar bile. Proje kapsamında yapılan çalışmaların ayrıntılarını okul müdürü İrfan Zaman açıkladı:

Yapılan çalışmanın konusu

Okulumuzda “Dengeli beslenme ve obeziteyle mücadele“  ekibi oluşturuldu. Ekip “Dengeli beslenme sayesinde obeziteyle mücadele edilerek daha sağlıklı nesiller yetiştirmesine katkı sağlamak” konulu proje çalışması doğrultusunda okulda, evde ve dış çevredeki beslenme kültürünü değiştirmeyi hedefleyerek yola çıkmıştır.

Seçilen problemin tanımı ve analizi

Öz değerlendirme ve SWOT analizi sonuçları ile Rehberlik Servisi’ne gelen öğrenci gelişim bilgilerinin hepsi birlikte değerlendirilerek veriler oluşturuldu. Bu veriler bilimsel olarak analiz edildiğinde okul mevcudu olan 125 öğrenciden, 75 öğrenci örneklem olarak seçildi. Ekibimiz bu öğrencilerin sorunlarındaki temel sebepleri belirlemek için bir araya geldi, öğrencilerle yüz yüze görüşmeler, aile yapısı ile ilgili araştırmalar ve okul yemekhanemizdeki sorunlar sonucunda, çocuklarımızı bu duruma getiren ana nedenleri belirlendi.

Mutfak atölyesi hazırlamak, aile ve öğrenci eğitimi, öğretmenin öğrencilere model olması, okulun fiziki koşullarının düzenlenmesi gibi önceliklendirilecek hedef çözüm konuları belirlendi.

İyileştirme süreci planı ile problemlerin çözüm seçeneklerini belirledik ve uygulamaya koyduk.

“Süpermen obez değildi” isimli bir ekip kurduk. Ekibimiz 26.02.2012 tarihinde bir araya geldi,  okulumuz öğrencilerinin dengeli beslenme ve obeziteyle mücadeleye yönelik bazı ana konularda çalışma yapılmasına karar verildi. Bu çalışmaların amaçları ve hedefleri, sorumluları, karşılaşılabilecek muhtemel riskler ve çalışma aşamaları şöyle sıralandı:

Aile ve öğrenci eğitimi ile başladık.

Amaç: Obezitenin tanımı, nedenleri ve ortaya çıkmasını kolaylaştıran faktörler, obezite için riskli yaşam tarzlarının, obezitenin neden olduğu sağlık sorunlarının anlaşılır bir dille aile ve öğrenciye anlatılmasını sağlamaktır.

anaokulu-ara

17.03.2012-22.12.2012 tarihleri arasında, aşağıdaki konu başlıklarındaki eğitimler verildi:

▶ Evde çikolata, cips gibi hızlı tüketilen gıdaların göz önünden kaldırılması ve mümkün olduğunca az bulundurulması, tatlı isteklerinin sütlü tatlılarla karşılanmasının önemini vurgulamak.

▶ Fast foodlardan uzak durulmasının önemini kavratmak.

▶ Ödül olarak asla bir yiyecek kullanılmaması gerektiğini hissettirmek.

▶ Ailece yapılan spor aktivitelerinin alışkanlık haline getirilmesini sağlamak.

▶ Televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen sürenin azaltılmasına yönelik olarak, günde 2 saatin altına indirilmesini sağlamak.

▶ Okuldaki sportif faaliyetlere çocuğun katılımının desteklenmesi ve cesaretlendirilmesini sağlamak.

▶ Obezitenin “riskli” ve  “önlenebilir” bir hastalık olduğunu öğretmek.

Öğretmenin öğrenciye model olmasını sağladık.

Amaç: Öğretmenlerin öğrencilere yönelik eğitimin yaş grubu göz önüne alınarak dengeli beslenme konusunda eğitimlerin eğlenceli bir oyun gibi algılanmasının sağlamayı hedefledik. 15.04.2012  -26.12.2012 tarihleri arasında öğretmenin konuyla ilgili bilgilenmesini ve bilgilendirmesini sağlayarak aşağıdaki çalışmaları gerçekleştirdik:

▶ Tüm öğretmenlere konu ile ilgili en az üç materyal kaynağı ulaştırılarak, en az bir seminer verildi.

▶ Bütün öğrencilerin ve öğretmenlerin de katılabileceği fiziksel aktiviteler ve egzersizler düzenleyip, birlikte futbol, voleybol gibi oyunların oynandı.

Mutfak atölyesini hazırladık.

Amaç: Öğrencilerimizin, kendilerine göre hazırlanan mutfak atölyesinde sağlıklı beslenmeyle ilgili yemek üretimi yaparak beslenme alışkanlıklarını değiştirmeye yardımcı olmak. Yapılacak mutfak atölyesinde yardım verilerek, yaşlarına uygun basit yemekler yapmalarına olanak sağlamak.

12.05.2012-20.09.2012 tarihleri arasında aşağıdaki konu başlıklarında, öğrencilerin eğitim almaları sağlandı;

Besin öğelerinin protein, yağ ve karbonhidrat olmak üzere sınıflandırılarak besin maddelerinin tanıtılması (maketler ya da gerçek beslenme saatlerinde)

▶ “Sürekli” ve etkin bir beslenme eğitimi verilmesi.

▶ Öğrencilere sağlıklı beslenmeyi yaşayarak ve yaparak öğretmek.

▶ Öğrencilere değer verildiğini hissettirmek.

▶ Sağlıklı yaşam bilincini kazandırmak.

▶ Gıda maddelerinin besleyici özelliklerini, sağlığa etkilerini ve olumsuz özelliklerini bilmek ve yanlış beslenme alışkanlıkları konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak.

▶ Öğrencilerimizin özgüvenlerini geliştirmek.

Fiziki koşullarının düzenleyerek, sağlıklı yaşam alanı oluşturduk.

Amaç: Öğrencilerin daha düzenli beslenmesi ve obeziteyle mücadele kapsamında okulda ihtiyaç duyulan çalışmaların başlatılması ve yaz okulunun açılması.

22.03.2012-20.09.2012 tarihleri arasında okulumuzun iç dış bahçesinin spor ve aktivite yapmaya uygun hale getirdik. Yemek listesini yeniden oluşturduk.

Hedefimiz tüm velileri ve öğrencilerimizi eğitim etkinliğine katmaktı. Velilerin %90’ına, öğrencilerimizin % 100’üne ulaştık.

Hedefimiz tüm öğretmenlerimizi faaliyete katmaktı. Hedefimize %100 ulaştık.

Yapılan İyileştirme Çalışmaları sayısı: 8

İyileştirme Çalışmalarına katılan öğretmen ve yönetici sayısı  : 10

İyileştirme çalışmalarına katılan veli sayısı: 103

Hedefimiz okul bahçemizin tamamını spor ve fiziksel aktivite alanına dönüştürmekti hedefimize  %100 ulaştık.

ekran-resmi-2016-10-25-09-32-48

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Eskiden…

“Bitmiyor, sadece bazen -belki güneşli bir günde veya kalabalık bir gecede- geçtiğini sanıyorsun ama geçmiyor esasında. Alışıyorsun zamanla,…
Devamını oku...

Korku nedir?

Korkmak… İnsanların çoğu kaybetmekten korktuğu için, sevmekten korkuyor. Sevilmekten korkuyor, kendisini sevilmeye layık görmediği için. Düşünmekten korkuyor sorumluluk…