“Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nı her mecrada anlatıyoruz”

Peki nedir Tamamlayıcı Sağlık Sigortası?

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın faydasını, diğer özel sağlık sigortalarından farkını ve kapsamını tüm medya organlarında anlatıyoruz. Bu konuda bize sorulan soruları cevaplıyoruz. Karantina Sigorta olarak, konuyla ilgili en sık karşılaştığımız 10 soruyu sizin için cevapladık.

Son yıllarda Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastane sayısı yüzde 10 artarken, özel hastane sayısı yüzde 102 artış gösterdi. Bunun sebebi, sosyo-kültürel gelişme ile birlikte kaliteli ve hızlı sağlık hizmetlerinden yararlanma ihtiyacıdır. 7 yıl önce Sosyal Güvenlik Kurumu’nun özel sağlık sigortasında gerçekleştirdiği düzenlemeyle, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası hayatımıza girmiş oldu. Hızla ve katlanarak yaygınlaşan tamamlayıcı poliçe sayısı 1.000.000’a ulaştı. Bu poliçeye sahip olan SGK’lılar, yaşa bağlı olarak 250 ile 1.900 TL arasında prim ödeyerek özel hastane hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.

Özel sağlık sigortası ile tamamlayıcı sağlık sigortası arasındaki fark nedir?

Farklar özellikle A grubu hastanelerde, özel doktor muayene imkânında ve ilaç gibi teminatlarda ortaya çıkıyor. Örneğin, özel sağlık sigortası yaptıranlar, hastane ve doktor tercihinde daha geniş bir seçim şansı elde edebiliyor, tamamlayıcı sigorta ise SGK ile anlaşmalı hastanelerde geçerlidir.

Tamamlayıcı sağlık sigortasının avantajları var mı?

Özel sağlık sigortaları genelde özel hastanelerde ayakta tedavi bedelinin yüzde 80’ini öderken, tamamlayıcı sigortada ise yüzde 100’ü karşılanıyor. Yine özel sağlık sigortasında sigortalılık öncesi hastalıkların tamamı hem yatarak hem ayakta tedavilerde kapsam dışı tutuluyor. Oysaki tamamlayıcı sağlık sigortasında genelde SGK’nın ödemesini yaptığı ayaktaki harcamalar sigorta şirketleri tarafından ödeniyor. Ancak tamamlayıcı poliçe alanlar sadece SGK ile anlaşma imzalayan hastaneleri kullanabiliyorlar. Özel sağlık sigortasında yatarak tedavilerde bekleme süresi 1 yıl iken, tamamlayıcı sağlık sigortalarında 3 aydır. Yoğun bakımlarda ise özel sağlık sigortası 90 gün ile sınırlı iken tamamlayıcı sağlık sigortasında SGK’nın öngördüğü süre boyunca faydalanılabilir.

Kimler tamamlayıcı, kimler özel sağlık sigortası yaptırmalı?

Bu tamamen gelir ve bu gelirin sürdürülebilirliği ile ilgili. Yani bugünkü gelirin dışında önümüzdeki yılların gelirini de düşünerek tercihinizi buna göre yapmalısınız.

Tamamlayıcı sağlık sigortası her hastalığı kapsıyor mu?

Poliçenin düzenlenmesi sırasında herhangi bir hastalık istisnası tanımlanmamış ise, poliçe özel şartları kapsamındadır. Fakat SGK ödüyorsa tamamlayıcı sağlık sigortası da kalan bölümü mutlaka öder.

Tamamlayıcı sağlık sigortasında poliçeye bazı eklemeler yapılabilir mi? Doğum karşılanır mı?

Bu durum değişkenlik gösterebiliyor. Ancak tamamlayıcı sağlık sigortasında iki temel ayrım var. Bunlardan biri sadece yatarak tedavileri, ikincisi hem yatarak, hem ayakta tedavileri karşılıyor. Yatarak tedaviler limitsiz olarak karşılanırken, Ayakta tedavilerde kendi içinde ayrılıyor. Bazı firmalar ki; sektörün genelinde bu çok yaygın ‘kereli teminat’lar veriyor. Sekiz kere, On kere gibi… Yani bir yılda hastaneye sekiz kez gidiyorsunuz ve o hastalıkla ilgili SGK’nın ödemesinin ardından kalan tüm masraflar sigorta şirketince karşılanıyor. Ayrıca doğum teminatı eklenerek doğum masraflarınızı da tamamlayıcı sağlık sigortasından limitsiz olarak karşılayabilirsiniz.

Ömür boyu yenileme garantili özel sağlık sigortam var, ben bu muafiyetlerle tamamlayıcı sağlık sigortasına geçebilir miyim?

Sektör genelindeki uygulamada, ömür boyu yenileme garantili özel sağlık sigortası poliçesi bulunan bir kişi şirketine başvurup tamamlayıcı sağlık sigortasına geçebiliyor. Fakat aynı kişi bir süre sonra tekrar özel sağlık sigortasına geçmek isterse işte sorun burada başlıyor ve şirketler muhtemelen ömür boyu yenileme garantili bu geçiş talebini karşılamıyor.

Tamamlayıcıda sigorta şirketi değiştirme hakkımız var mı?

Var. Ama bu konu da şirket politikalarıyla bağlantılı… Şirketler sizden gelen geçiş talebini alırlar, ilgili hangi şirketten geçiyorsa o şirketten hasar geçmişini isterler ve o hasar geçmişine bakarak, karar verirler. “Aynı şartlarla yaparız; bu şartlarla olmaz veya daha iyi şartlarla yaparız” diye bildirimde bulunurlar. Bu tamamen o şirketin politikasıyla ilgilidir.

Tamamlayıcı sağlık sigortasında alt-üst yaş sınırı var mı?
Alt sınır yok. Ancak ilk kez sağlık sigortası yaptıracak olan kişiler için bazı şirketler 56, bazı şirketler 59 yaş sınırı uyguluyor. Tabii bu sigortaya ilk defa giriş yaşı. Ama örneğin 45 yaşında sigortaya girer ve 3 yılın sonunda ömür boyu yenileme garantinizi elde ederseniz şirketler süresiz yenilemek zorundalar.

Sigorta şirketinin ileri yaştaki müşterilerinin primlerinde yüksek oranda artış yapma hakkı var mı?
Hayır yok. İleri yaştaki sigortalıya şirket yüksek fiyat artışı uygulayamaz. Aşırı prim artışı yapan firma bunun nedenini Hazine Müsteşarlığı’na açıklamak zorundadır.

Tamamlayıcıda eş ve çocuklar için ayrı poliçe ve para ödenmesi gerekiyor mu? Örneğin, kendime değil de sadece çocuklarıma poliçe alabilir miyim?
Tamamlayıcı sigortada da eş ve çocuklar için ek para ödenmesi gerekiyor. Örneğin, kişi kendine sigorta yaptırıp sadece eşine veya sadece çocuklarına poliçe satın alabilir. Bazı şirketlerde 0 yaş, bazı şirketlerde 2 yaş itibari ile çocuklar tek başına sigortalanabilir.

18/1 Sokak No: 2/C Güzelyalı, İzmir     224 28 10

Mithatpaşa Cad. No: 128/C Güzelbahçe, İzmir     234 10 00

Mithatpaşa Cad. No: 246/B Narlıdere, İzmir     239 40 20    0 555 350 94 96

 

 

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Sevgi arsızı

Birine sevginizin tümünü sunmak, asla sizi de ayni şekilde seveceğinin garantisi değildir. Sevgiye karşılık beklemeyin. Sadece sevginin karşıdakinin…
Devamını oku...

Moda

Nisan’ın gelişiyle dolaplardaki kışlıklar yerini rengarenk, tiril tiril yazlıklara bırakmaya başlıyor. Baharın tazeliğini, kır çiçeklerinin rahatlatıcılığını ve renk…