Yüz Germe

Plastik cerrahi uygulamaları arasında en ilgi çeken konulardan biri yüz germe ameliyatıdır. Yüz germe ameliyatı ilk kez 1900’lü yılların başında uygulanmıştır. 1970’lerde yüz germe operasyonlarına olan ilginin arması ile farklı teknikler geliştirilmeye başlanmış ve bu konudaki ilerlemeler katlanarak artmıştır.

Yaşın ilerlemesi ile yüzümüzde birtakım değişiklikler meydana gelir. Yerçekiminin de etkisi ile alt göz kapaklarında torbalanma, ağız burun çevresinde çizgilerde artış, yanaklarda sarkma, çene konturlarında kaybolma, boyunda yağlanma gelişir. Deri canlılığını kaybederek incelir, kırışır ve sarkar. Yüz germe ameliyatında esas olarak, yanak ve boyundaki fazla yağ dokusu alınır, yüzdeki fasya ve yağ dokuları normalde olmaları gereken yere çekilerek asılır, fazla ve sarkmış olan deri çıkarılır. Böylece daha genç ve doğal yüz görünümü elde edilir.

Yüz germe ameliyatlarında temel olarak sarkmalar düzeltilir. Bu ameliyat ile yüzdeki güneş hasarları, derinleşmiş olan çizgiler, düzensiz lekelenmeler tedavi edilemez. Yüz derisine yönelik yapılacak farklı prosedürler ile deride gençleşme sağlanabilir. Bu prosedürler arasında yağ enjeksiyonları, botulinum toksin uygulaması, lazer ile deri yenileme işlemleri, dolgular, kimyasal veya mekanik deri soyma işlemleri, mezoterapi gibi çok sayıda yöntem sayılabilir.

Bu ameliyat için en iyi adaylar kimlerdir?

Yüz germe ameliyatı için ideal kişiler 40 yaşın üzerinde, yüz ve boyun derisi sarkmış, cilt elastisitesini hala kaybetmemiş, başka bir sağlık problemi olmayanlardır. Yüzde yaşlanma şekilleri kişiler arasında genetik özelliklerine göre çok farklılık gösterebilmektedir. Dolayısıyla bazı kimselerde daha erken yaşlarda yüz germe ameliyatı yapılabilirken bazı kimselerde ise çok daha ileriki yaşlarda yapılabilmektedir.

Bu ameliyat ile abartılı bir yüz ifadesi olur mu?

Yüz germe ameliyatlarında amaç; genç, ameliyat olduğu belli olmayan, doğal bir görünüm sağlamaktır. Ameliyat sırasında müdahale edilen yapıların aşırı gerginliği, aşırı yağ çıkarma veya ekleme gibi işlemler yüz uyumunun bozulması ile sonuçlanabilir. Yüz analizi yapılırken yüzdeki yapılar bir bütün olarak ele alınır. Müdahale edilecek olan yapılar belirlenir ve hasta bu konuda çok detaylı bir şekilde bilgilendirilir. Böylece ameliyat sonrasında hem hastanın beklentileri karşılanır hem de en iyi ve doğal görünüm elde edilir.

Yüz germe ameliyatının yerine geçebilecek daha basit müdahaleler var mıdır?

Estetik cerrahide en temel ilkelerden biri hastanın beklentilerini karşılayabilecek en basit ve en az sayıda işlemin uygulanmasıdır. Yüz germe ameliyatı kesin sonuç elde edilmesini et etkili prosedürlerden biridir. Bu ameliyatın yerine geçebilecek daha basit yöntemler yoktur. Ancak askı yöntemleri, yağ ve dolgu enjeksiyonları gibi birtakım yöntemler kombine edilerek yüz gençleştirmede kullanılmaktadır. Yardımcı yöntemler ile elde edilen sonuçların kısa süreli ve minimal olduğu unutulmamalıdır. Yüz germe ameliyatında ise tek ameliyat ile daha net ve kalıcı sonuçlar elde edilir.

Yüz germe ameliyatında yüzümde çok iz kalır mı?

Yüz germe ameliyatlarında iz kulak önünden kulak arkasına doğru uzanır ve saçlı deri içinde son bulur. Ameliyattan sonra ilk 3 ay kesi izleri kızarık görünse de 6 ay ile bir yıl içinde iz belli olmayacak kadar silikleşir. İzler yüzde kulak önü gibi ve saç içi gibi bölgelere saklandığı için fark edilmez.  Bunun yanında iz hiçbir zaman tamamen yok olmaz.

Ameliyat sırasında ağrı hisseder miyim?

Yüz germe ameliyatı genellikle genel anestezi altında uygulanır. Genel anestezi altında yapılan ameliyatlarda hasta tamamen uyuduğu için hiçbir şekilde ağrı hissetmez. Ameliyat süresi yapılacak olan işlemlere göre 3-10 saat arasında sürer.  Hasta ameliyattan 1-2 gün sonra taburcu edilir.

Ameliyat sonrası neler yapmam gerekir?

Ameliyat sonrası erken dönem genellikle rahat geçer. Yüzde genel bir şişlik ve morarma, uyuşukluk ve gerginlik hissi olur. Ameliyat esnasında yüz sinirleri anesteziden hafif derecede etkilenebileceğinden yüzde hafif asimetriler olabilir. Bunlar 3-5 gün içinde kendiliğinden geçer. Gözler, burun ve ağız açık bırakılacak şekilde baş sargısı ve yanaklara soğuk ped uygulanır. Sargı 2-3 gün sonra tamamen açılır. Genel kontrol ve pansuman değişimi yapılır. Saçlar bu dönemde yıkanabilir.

Ne kadar sürede iyileşirim?

Ameliyat sonrası 2. günden itibaren hasta ayağa kalkar ve evdeki işlerini yapabilir. Hasta bir hafta sonra şişliklerin geçmesiyle işine dönebilir, makyaj yapabilir. İlk iki ay ağır egzersizlerden, aşırı güneş ışığından kaçınılmalı ve dış darbelerden korunmalıdır.

Yüz germe ameliyatının kalıcılığı ne kadardır?

Ameliyat sonrası kalıcılık kişinin yapısına ve çevre koşullarına göre bazen 5-10 yıl, bazen de yaşam boyu sürer.

Yüz germe ameliyatı sonrası gelişebilecek komplikasyonlar nelerdir?

Yüz germe ameliyatı sonrası en sık gelişen komplikasyon hastaların %3-5’inde görülebilen kanamadır. Bunun dışında dokulara yeterince itina gösterilmediğinde deride doku kayıpları, sinir hasarları gelişebilmektedir. Bir diğer önemli komplikasyon herhangi bir ameliyat sonrası gelişebilen hipertrofik skar dediğimiz kesi yerinde deriden kabarık kırmızı doku oluşumudur.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like