İyi Bir Fikir Ürüne Nasıl Çevrilir?

Daha önce fikrin nasıl değerlendirileceğinden bahsetmiştim. Bir fikrin değerlendirmesini yaptıktan sonra fikri bir ürün ya da hizmete götüren sürecin nasıl olduğundan bahsetmek için öncellikle şekilde işleyen sürecin aşamalarından bahsedilim:

Fikirden Ürüne Aşamalar: 

Fikir —> Sorun(Acı) — > Çözüm —> Ürün/Hizmet

Şimdi bu aşamaların kısaca üstünden geçebilirim:

İyi bir fikir nasıl olur? 

İyi bir fikir aslında herkesin “muhteşem bir fikir” dediği ile “bu iyi bir fikir gibi gözükmüyor” dediğinin tam ortasında yer alır. Eğer fikrinize herkes harika diyorsa zaten herkesin düşünebileceği bir şey olabilir. Eğer herkes eleştiriyorsa o zaman kullanıcısı olma ihtimali azalır. Herkesin çok düşünemediği ama bir sorun olan ve hayata geçtiğinde kullanılacak bir fikre ihtiyacınız vardır.

Fikirden önce doğru acı nasıl bulunur? 

İyi bir fikrin mutlaka çözmeye değer bir acıyı ortadan kaldırıyor ya da azaltıyor olması beklenir. Bu yüzden sorunu iyi belirlemeniz gerekir.

İyi bir acı(sorun) nasıl belirlenir? 

Sorun bulmak çok zor değildir. Ancak mutlaka o sorunun sonucunda nasıl bir zarar olduğunu belirlemeniz önemlidir. Örnek olarak toplu taşım araçlarında dokunulan yerlerin hijyenik olmadığı bir sorundur. Ancak bu sorunun ne tür bir zarara yol açtığını belirtmeniz gerekir. Düşünün insanlar elleri ile tutacakları tuttuğunda ne tür zararlar doğabilir? Hastalık riski artar, ölme riski artar, mutsuz olunabilir gibi bir sonuç belirlemeniz çok önemlidir. Yani sorunu yazdıktan sonra mutlaka bunun sonucunda ortaya çıkacak zararları belirlemeniz gerekir. Ayrıca sorun çok genel olmamalıdır. Örnek vermek gerekirse “bombalama olaylarından dolayı turizm düşüyor” gibi bir sorun geneldir ve çözümlemesi için kurumlara olan bağımlılığı çoktur. Bu yüzden projenin gerçekleşmeme riski artar. Sorunlarınızı belirlerken bu tür en riskli varsayım içeren sorunları elemeniz önerilir. Son olarak sorun yazarken duygusal ifadeler kullanmaktan çekinin. Örnek olarak “var olan ve kullanılan ürünler oldukça kötü ve yetersizdir” ya da “biz bu sorunu çok daha iyi çözeriz çünkü biz çok inanıyoruz” ya da “bizim rakibimiz yok ürün yeni” gibi cümleler kullanmayın. Bu tür ifadeler projenizin ciddiye alınma olasılığını düşürebilir. Ayrıca karakter sayısı sınırlı olduğu için daha etkili yazabileceğiniz şeyler için yer kaybetmiş olursunuz.

İyi bir çözüm nasıl belirlenir? 

En çok karıştırılan şey çözüm ile ürünün aynı şey zannedilmesidir. Bunun karışmaması için “şöyle bir çözüm olsa harika olurdu” şeklinde düşünmeniz önerilir. Yukarıda verilen toplu taşım araçlarında hijyen örneğinden yola çıkarak insanların hem tutacakları rahat tutacağı hem de hijyen problemi yaşamadığı bir durum olsa ne güzel olurdu şeklinde çözüm düşünmek çok daha doğru olacaktır.

İyi bir ürün nasıl belirlenir?

Yukarıda bahsedilen çözümden sonra sıra bunu bir ürüne çevirmeye gelmiştir. Ürünü belirtirken NE olduğunu belirtmeniz çok önemlidir. X,Y’yi Z yapan bir A’dır şeklinde düşündüğünüzde ürününüz aslında A’dır. A, bir yazılım, uygulama, web sitesi, tasarım veya bir platform olabilir. Ürününüzün ne olduğunu açıkça belirtiniz.

 

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Mutlu Yıllar!

Yeni yılı karşılamaya hazırlandığımız bu günlerde, yaşattığımız tüm olumsuzlukları geride bırakıp yeni yıla umut dolu başlamak için, 2022’yi…