Türkiye’de sanat turizmine yönelik talebi artıran sanat ile ilgili faaliyetler sayesinde köy, çiftlik, kültür merkezi ve kamplar, turistik mekanlara dönüşmeye başladı. Sanat, turistleri motive edici güçte olduğu gibi sanatsal etkinlikler de destinasyonlar için en güçlü pazarlama aracı haline gelmekte. Bu kapsamda, Türkiye Turizm Stratejisi (2023) çalışmasında, kültürel ve doğal değerlere sahip illerde kültür turizminin canlandırılarak marka kültür kentlerinin oluşturulması öngörülmekteydi. Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı (2007–2013)’nda ise, kültürel aks düzenleri ile uluslararası sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapabilecek ve katılımcılar ile izleyicilerin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yapı ve tesisleri barındıran sanat köylerinin oluşturulması hedeflenmişti.
Bu doğrultuda ülkemizde turistlerle birlikte sanatçıları, yerel halkı, gönüllüleri, özel ve/veya kurumlar gibi paydaşları bir araya getiren kırsal alandaki sanat mekanları gittikçe ivme kazanıyor. Bu sanat merkezleri, yemyeşil doğa ve tarihi geçmişe ait kalıntılarla sanat için ilham verici olurken, turizm için vazgeçilmez bir atmosfer yaratıyor. Sanat turizmi kapsamında doğada olmanın ve sanat üretmenin keyfi, paylaşım etkinlikleri ile çoğaltıyor. Doğa-sanat-yerel kültür-turizm etkileşimi birlikte yaşanıyor. Aynı zamanda sanat aktiviteleri ile turistleri buluşturan sanat köyü, akademi ve kampları yöre hakkında farkındalık yaratan çekici unsurlar haline geliyor. Böylece kırsal bölgelerin kalkınmasına büyük bir katkı sağlanıyor. Kırsal kalkınmada, kırsal turizm ile sanat endeksli bir turizm türü birlikte gelişirken, sanat turizmi turizm politikalarının bir parçası haline gelmeye başlıyor.
Ülkemizde kırsal alanlarda turizm hareketliliğinin gerçekleştiği en iyi sanat merkezleri (köy, akademi ve kamp) uygulamalarından bazıları şunlar.
Adatepe Taş Mektep (Adatepe Taş Mektep Derneği) Ayvacık/Çanakkale
Art Blue Sanat ve Spor Kampı (Güner Güngör) Fethiye/ Muğla,
Ayvalık Müzik Akademisi (Prof. Filiz Ali) Ayvalık/Balıkesir
Cam Ocağı (Yılmaz Yalçınkaya Cam Ocağı Vakfı) Riva, Beykoz/ İstanbul
Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü (Gülay Tezer ve Cenap Tezer) Ortakent/Bodrum/ Muğla
Doğada Oyun ve Sanat Kampı PastoralVadi,Fethiye/ Muğla
Gala Sanat Kampı (S.S.Gala Küçük Sanat Kooperatifi) Enez/Edirne
Gümüşlük Akademisi (Gümüşlük Akademisi Vakfı) Gümüşlük, Bodrum/ Muğla
İzmir Kültür Sanat ve Spor Kampı (Sanart Kültür Sanat Merkezi) Eski Foça/İzmir
Kaçkar Doğa, İnsan ve Sanat Kampı (Türkü Turizm Seyahat Acentası) Çamlıhemşin/ Rize
Kaş Eko Sanat Çiftliği (Aydın Çukurova) Kaş/ Antalya
Kayaköy Sanat Kampı (Ekiz Ailesi) Kayaköy, Fethiye/ Muğla
Ritim ve Dans Kampı (Galata Ritimhanesi) Güre, Edremit/ Balıkesir
Sonsuz Şükran Köyü (Sonsuz Şükran Köyü Derneği) Çavuş, Hüyük/ Konya
Olimpos Sinema Yaz Okulu (Sinematek) Olimpos/ Antalya
Uluslararası Kapadokya Sanat Kampı (Karlık Evi Butik Otel) Uçhisar/Nevşehir
Uluslararası Marmaris Akademisi (Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı) Turunç, Marmaris/ Muğla