Gayrimenkul İle ilgili 4 Pratik Bilgi

Urban Isometric area of the city infrastructure with transport, streets, houses and trees

Ev, Arazi alacaklar, Gayrimenkul Yatırımcıları, Emlakçılar; bu bilgiler çok işinize yarayacak.

En Fazla Talep Gören Bölgeleri Nasıl Öğrenirsiniz?

Özellikle gayrimenkul yatırımcıları ve emlakçılar hangi bölgelerin daha fazla talep gördüğünü bilmek isterler. Hatta bu talebin yıllara göre hangi oranlarda arttığını veya azaldığını öğrenmek, yatırım kararlarını önemli ölçüde etkileyecektir. Emlakçılar bu bilgiler ışığında yeni uzmanlık bölgeleri oluşturabilirler. Diğer yandan gayrimenkul sahipleri de, bu bilgilere ulaştıklarında bölgelerindeki pazar hareketini öğrenmiş, emlak değer artışları ve likidite potansiyeli hakkında önemli ipuçları sağlamış olacaklardır.

Peki bu bilgiye en sağlıklı bir biçimde nasıl ulaşılır?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Parsel Sorgulama uygulaması bu konuda önemli bir veri kaynağı sağlıyor. Uygulama, bilgisayarlar dışında, mobil cihazlar ile de kullanılabiliyor. Uygulamanın ana sayfasının sol üst köşesinde bulunan “Analiz” penceresini açtığınızda, bölgelere ve yıllara göre, alım-satım yoğunluğu, ana taşınmaz ve bağımsız bölüm, ipotekli, ipoteksiz satış işlem sayılarını görebiliyorsunuz. “Küme Haritası” seçeneği ile satış işlemlerinin sayılarını, “Yoğunluk Haritası” seçeneği ile de renklerle ifade edilmiş işlem yoğunluklarını inceleyebiliyorsunuz.

Uygulama ana sayfasının sağ üst köşesinde bulunan “Ayarlar” ikonunu tıkladığınızda bir katman penceresi açılıyor. Bu pencerenin en altında bulunan “Kullanım Yoğunluğu” kutucuğunu işaretlediğinizde, uydu görüntüsü üzerinde parsel sorgulama işlemlerinin yoğunluğu renklendirilmiş noktalarla ifade ediliyor.

Parsel sorgulama işlemlerinin hangi bölgelerde daha fazla yapıldığını görmek, gayrimenkul alım-satım işlemlerinin o bölgelerde daha yoğun olduğu yönünde yorumlanabiliyor.

Bir Parselin Sit Durumunu Kolayca Nasıl Öğrenirsiniz?

Bir arsa ya da arazinin doğal sit alanında olup olmadığını öğrenmek artık çok kolay. Daha önceleri belediyelere ya da Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları’na dilekçe ile başvuruda bulunularak öğrenilebilen sit durumu bilgisine artık cep telefonlarınızdan bile ulaşmak mümkün.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Sit Alanları Yönetim Bilgi Sistemi (SAYS), doğal sitler konusunda pek çok bilgiyi içeriyor.  www.says.gov.tr adresinden ulaşılan web sitesinin, Vatandaş Bilgilendirme ve Paylaşım Sistemi (SAVAB) menüsünden bir arsa veya arazinin sit durumunu kolayca öğrenebiliyorsunuz.

SAYS web sitesinden, sit ile ilgili kanun ve yönetmelikler, sit alanlarının statüleri, kullanım durumları, kısıtları ve sık sorulan soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Ayrıca bu siteden Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonları’na yaptığınız başvuru ve taleplerinizi takip edebiliyorsunuz.

Sistemin mobil uygulama (GPS destekli, akıllı cep telefonu, tablet vb.) desteği ile bulunduğunuz konum ile ilgili sit alanı bilgilerine de ulaşarak sorgulayabiliyorsunuz.

Bir Parselin Temel Bilgilerine Kolayca Nasıl Ulaşırsınız?

Bir parselin temel bilgilerine ulaşmak için ilgili belediyeye gitmek en doğrusudur. Ancak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Parsel Sorgulama uygulaması bu konuda kullanıcılara büyük bir kolaylık sağlıyor.

Uygulama ana sayfasının üst kısmındaki “i” (Haritadan sorgula) butonunu seçip, uydu görüntüsü üzerinde ilgilendiğiniz parselin üzerine tıkladığınızda, o parselin adresini, pafta, ada, parsel numarasını, yüzey alanını ve niteliğini kolayca öğrenebiliyorsunuz.

Diğer yandan parselin yaklaşık ölçülerini ya da harita üzerindeki mesafeleri de uygulama ana sayfasının üst kısmındaki “Ölçüm” ikonunu kullanarak tespit edebiliyorsunuz.

Ayrıca, mobil cihazlarda konum erişimine izin verdiğiniz taktirde bulunduğunuz yeri uydu görüntüsü üzerinde görebiliyorsunuz.

Ancak uygulama, parsellerin imar bilgisine yer vermiyor. Bu nedenle güncel imar bilgisine ulaşmak için ilgili belediyeye başvurmak gerekiyor.

Bir Arsa Veya Arazinin Pafta Görüntüsüne Nasıl Ulaşırsınız?

Bir bölgedeki parsellerin durumunu gösteren pafta görüntüsüne ulaşmak için ilgili kadastro müdürlüğüne gitmek gerekir. Ancak yine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Parsel Sorgulama uygulaması bu konuda da destek sağlıyor. Uygulamanın sağ üst bölümündeki ayarla menüsünden, “TKGM Parseller” sekmesini işaretlediğinizde, uydu görüntüsü üzerinde bölgedeki tüm parseller görülebiliyor. Ancak, uydu görüntüsü ile çakıştırılmış pafta görüntüsünde sadece parsellerin konumları ve sınırları görülebiliyor. Parsel aralarındaki hatların yol mu, dere mi olduğu anlaşılmıyor. Bu bilgi için de, konu olan bölgenin ilgili kadastro müdürlüğünden çap belgesi almak gerekiyor.

 

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like