“Korona virüsün şu an Türkiye’de yayılması söz konusu değil”

Türkiye’de bu virüse sahip kimse olmadığı için şu an hastalığın yayılmasının söz konusu olmadığını belirten Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ecegül Bengi, Koronovirüse ilişkin önemli açıklamalarda
bulundu.

Çin’de ortaya çıkan ve dünyada her geçen gün yaygınlaşan Korona virüsünden ölenlerin sayısı 132’ye yükseldi. Virüs, Çin’in dışında Almanya, ABD, Avustralya, Kanada, Fransa gibi binlerce kilometre uzaklıktaki ülkelere de sıçrayarak dünyayı harekete geçirdi. Korona virüsünün Çin’in Wuhan şehrinde deniz ürünleri ve canlı hayvan satan bir pazardan 4 kişide ve aynı günlerde o pazarı ziyaret eden çok sayıda kişi de ortaya çıkması dünya gündemine oturmuştu.

SARS Koronavirüsüyle %70 benzerlik gösteriyor

İzmir Özel Medifema Hastanesi Mikribiyoloji Uzmanı Dr. Ecegül Bengi Çin’de ortaya çıkan bu virüsün 2002 yılında yayılan Sars ve 2012 yılında ortaya çıkan Mers ile aynı Koronovirüs ailesinden olduğunu kaydederek bu virüse Yeni Koronovirüs 2019 (2019-nCoV) adı verildiğini belirtti.
Bu 2019-nCoV genomunun SARS Koronavirüsüyle %70 benzerlik gösterdiği kaydeden Dr. Bengi; “Sars Çin’de bulunan misk kedilerinden, Mers ise Ortadoğu’daki genç develerden bulaşmıştı. Bu virüsün de bir hayvandan değişime uğrayarak insana geçmiş olabileceğini düşünülüyor” diye konuştu.

Mevsimsel grip ile aynı belirtileri gösteriyor

Yeni Koronovirüsün mevsimsel grip ile benzer belirtiler gösterdiğine dikkat çeken Dr. Ecegül Bengi, “Yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı gibi belirtiler gösterir. Bu virüsler bazen zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına da yol açabilir. Kalp-akciğer hastalığı, bağışıklık sistemleri yetersizliği yaşlı olan kişilerde daha sık görülür” dedi.

Solunum yolları ile bulaşıyor

Bu virüsün insandan insana bulaşabildiğini söyleyen Dr. Bengi; “Bu Yeni Koronavirusun, diğer Koronavirüsler gibi solunum salgıları ile bulaştığı düşünülmektedir. Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan damlacıklar ile bulaşır” şeklinde konuştu.

Şu an için etki gösteren ilaç yok

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ecegül Bengi, Koronavirüslere etkili olduğu gösterilmiş ilaç ve aşı olmadığını kaydederek alınması gereken önlemlere ilişkin sözlerini şöyle sonlandırdı;
“Korunma da şimdilik en etkili yöntem ellerin yıkanması, hasta kişilerle temastan kaçınmak ve gerekirse maske takmak. Bugün için ülkemizde hastalığın yayılması söz konusu olmadığından toplumda özel bir önlem alınmasına gerek yok. Fakat tüm solunum virüslerinden korunmak için el
temizliğine dikkat edilmesi çok önemlidir. Son günlerde Çin’e seyahat eden veya eden kişilerle temas eden ve grip belirtileri olan hastalar bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır”

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like