Rengarenk beslenme

Sağlımızı korumak, geliştirmek, yaşam kalitemizi yükseltmek için vücudun gereksinim duyduğu besin ögelerini yeterli ve dengeli bir şekilde almak için bilinçli yapılan bir davranıştır beslenme. Önemli olan besin seçerken tercihlerimizi sağlıklı ve geniş bir yelpazede yapmaya çalışmaktır. Besin tercihlerimizi yaparken sağlımızın korunması ve geliştirilmesi için renkli besinlerin gücünden nasıl yararlanabiliriz bir göz atalım. Kırmızı ve mor renkli besinler Antioksidan kapasiteleri yüksektir, kan basıncının olumlu yönde düzenlenmesinde, bağışıklık sisteminin iyileştirilmesinde, kanserle savaşta, kalp sağlığı üzerinde olumlu, doygunluk hissi etkileri vardır ve lif ve su içerikleri ile kırmızı meyveler beslenmede önemli rol oynarlar. Kırmızı meyvelerde bulunan quercetin ve antisiyaninler öğrenme ve hafızayı olumlu etkiler. Kırmızı elma, karpuz, mor incir, kuru erik, domates, kırmızı kapya biber, çilek, kiraz, böğürtlen, frambuaz, yaban mersini, nar ve pancar, kızılcık gibi besinleri günlük beslenme rutininde salatalarınıza, soslarınıza, tatlılarınıza ekleyerek ya da kendi başlarına tüketmeye özen göstermeliyiz. Özellikle kızılcık içinde bulunan proantosiyanidin adlı bileşen sayesinde bakterilerin idrar yoluna tutunmasını engeller. Pancarda bulunan nitrat özellikle hipertansiyon rahatsızlığı olan bireylerde kan basıncının düzenlenmesine yardımcıdır. Sarı ve turuncu renkli besinler Özellikle göz, cilt, ve eklemler için faydalıdırlar, yüksek C vitamini ve lif içerikleri vardır ve bağırsak sağlığına olumlu katkıda bulunurlar, Limon, portakal, mandalina, ananas, sarı biber, havuç, greyfurt, cennet hurması, bal kabağı, patates, taze ve kuru kayısı bu besinlere örnektir, özellikle sarı ve turuncu renkli besinler A vitamini zengini olduğu için göz sağlığında büyük önem taşırlar. 1 adet havuç günlük A vitamini ihityacını karşılar, ananas B6 ve C vitamininden zengin olduğu için beyin fonksiyonlarını destekler olumlu etki sağlar, bu besinleri de günlük beslenmemizde ister tek başına ister salatalarımızda, tatlılarımızda ve yemeklerimizde rahatlıkla kullanabiliriz.

Özellikle sarı ve turuncu renkte meyveleri unutmadan…
Yeşil renkli besinler Lif, vitamin, mineral ve K vitamini açısından zengindirler. Brokoli, maydanoz, marul, roka, tere, taze nane, dereotu, ıspanak, yeşil biber, dolmalık biber, yeşil erik, yeşil elma, taze fasulye, kabak, kivi, bezelye, salatalık, semizotu bu renk besinlere örnektir. Tüm sebzeler; besin değeri, içeriği ve ekonomik olması açısından mevsiminde; bol ve ucuz bulunduğu dönemlerde tüketilmelidir.

Yeşil renkli sebzeler, lif ve besin ögelerinin korunması için büyük parçalar halinde doğranmalıdır. Metal yüzey ve havayla temas vitamin kaybını arttırır, hazırlama aşamasında dikkat edilmelidir. Özellikle rokanın folik asit, kalsiyum, K vitamininden zengindir kemik sağlığı üzerinde özellikle olumlu etkisi vardır. Coumadin gibi kan sulandırıcı ilaç kullanan bireyler bu renk grubu besinleri kontrollü ve sınırlı kullanmalıdır. Yoğurt, et yemekleri, salatalar, makarnaların içinde veya çiğ olarak günlük beslenmemizde yer verebiliriz. Beyaz renkli besinler Sarımsak, soğan, karnabahar, süt, yoğurt, ayran, kefir, peynir, mantar, muz bu besinlere örnektir. Enfeksiyonlardan koruyan, anti-inflamatuar etkisi olan bu besinlerin özelikle bağırsak sağlığımıza katkısı vardır. Özellikle sarımsak ve soğanı soframızdan eksik etmemeliyiz, kalsiyum zengini süt, yoğurt, peynir, kefiri özellikle büyüme çağında olan çocuklarda ve menapoz döneminde kadınlarda kendi gereksinimleri kadar tüketmelidir, özellikle karnabahar içerdiği A, C, B1 ve B2 vitaminlerinin yanı sıra, potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir gibi minerallerle de vücuda yarar sağlar Vücuda enerji ve güç veren, yorgunluğu gideren ve sinirleri güçlendiren karnabahar, antioksidan özelliği sayesinde kalp hastalıklarına yakalanma oranını oldukça
azaltmaktadır.

Kahverengi besinler
Çörek otu, keten tohumu, keçiboynuzu, kuru üzüm, kakao bu renk besinler arasındadır ve anti-kanserojen etkisi ile bilinen bu besinlerin ayrı ayrı kan şekerini dengeleme, tokluk hissi verme, bağırsak hareketlerini düzenleme, demir emilimini arttırma, tansiyonu dengeleme gibi sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu renk besinlerde önemli olan miktar kontrolünün sağlanmasıdır yine salatalarda, içeceklerde, tatlılarda ve tek başlarına kontrollü olarak tüketilebilir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like