FİZİKSEL HAREKETSİZLİK ERKEN ÖLÜM RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde çok önemli rol oynayan fiziksel aktivitenin önemi ulusal ve uluslararası birçok bilimsel çalışma ile destekleniyor.

 Uzmanlar, fiziksel aktivitede küçük artışları sağlayacak çabaların dahi önem arz ettiğini vurguluyor. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’na yayımlanmamış ön raporuna göre;12 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 71.9’ u egzersiz yapmıyor.

“Fiziksel hareketsizlik birçok hastalığın ortak risk faktörü.”

Günümüzde en önemli halk sağlığı sorunlarından kalp hastalıkları, kanser, diyabet, kronik hava yolu hastalıklarının ortak risk faktörünün fiziksel hareketsizlik olduğunu söyleyen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Asya Babaoğlu da ‘Dünya Sağlık İçin Hareket Et’ Gününde uyarılarda bulundu.

“Erken ölüm riski…”

Yapılan geniş çaplı çalışmalarda, fiziksel hareketsizliğin sadece obezlerde değil, preobez ve normal kilolularda da erken ölüm riskini artırdığını ifade eden İKÇÜ Tıp Fakültesi’nden Dr.Öğr.Üyesi Asya Babaoğlu, fiziksel aktivitenin; felç, meme ve kolon kanseri gibi birçok önemli hastalığın riskini azalttığını ifade etti. Baboğlu, “Spor yapmak, hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, inme, diyabet, meme ve kolon kanseri, depresyon ve düşme riskini azaltır. Kemik, kas, eklem sağlığını korur ve geliştirir. Enerji dengesini sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur.” dedi.

“Spor farklı, fiziksel aktivite farklı.”

 Sağlık için hareketli yaşamın şart olduğunu kaydeden İKÇÜ Tıp Fakültesi Dr.Öğr.Üyesi Babaoğlu, bunun için haftada beş gün, 30’ar dakika yapılacak fiziksel aktivitenin yeterli olduğunu vurguladı.  Fiziksel aktivite ile  düzenli spor  yapmanın karıştırıldığını belirten  Dr.Öğr.Üyesi Babaoğlu, “Hayatınıza hareket katacak her davranış fiziksel aktivitedir; yürümek, merdiven tercih etmek, işe bisikletle gitmek, dans etmek gibi.  Aktif olmak, pahalı olmak zorunda değil. Bunun için spor salonlarına gitmeniz şart değil. Yürüyüş için rahat bir spor ayakkabı yeterli olacaktır. Güç egzersizleri için su şişelerini ve parklarda yaygın bulunan egzersiz aletlerini deneyebilirsiniz.” diye konuştu.

Cep telefonlarında olan adım ölçer gibi birçok uygulamadan da destek alınabileceğini söyleyen  Dr.Öğr.Üyesi Babaoğlu,  düzenli egzersiz yapıldığında stresin, yorgunluğun ve ağrıların şiddetinin azalacağına işaret etti: Babaoğlu, “Zamanım yok diyorsanız, yarım saati üçe bölüp gün içinde onar dakikalık egzersizlere de yayabilirsiniz.” önerisinde bulundu.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like