Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 1945’te kurulduğu tarih olan 16 Ekim’i her yıl “Dünya Gıda Günü” olarak kutluyor. FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü etkinliklerinde; birincil gıda üretimi, işlemesi ve tüketimi, gıda güvenliği, iklim, çevre ve göç gibi konular gündeme taşınarak bugün de büyük önem arz eden açlık ve gıda israfına dikkat çekiliyor.
Ege Üniversitesi’nde, Dünya Gıda Günü dolayısıyla “16 Ekim Dünya Gıda Günü Buluşması” adlı program gerçekleştirilecek. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü işbirliğinde düzenlenecek olan program; 16 Ekim Çarşamba günü saat 14.00’de Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Turgut Yazıcıoğlu Konferans Salonunda yapılacak. Programın açılış konuşmalarını Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ile Mühendislik Dekanı Prof. Dr. Hasan Yıldız ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum yapacak. Program kapsamında oturum başkanlığını Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Harun Uysal ve Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Figen Ertekin’in yapacağı “Sağlıklı ve Sürdürülebilir Gıda Üretimi ve Beslenme” konulu bir panel düzenlenecek.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Harun Uysal; “Dünya Gıda Günü’nün bu yılki teması sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeyi herkes için ulaşılabilir kılmak için ‘Eylemlerimiz geleceğimizdir, sağlıklı beslenme ile açlığa son verilmiş bir dünya’ olarak belirlenmiştir. Dünya Gıda Günü’nde; dünyadaki açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının gösterilmesi, ülkeler arasındaki gıda üretimi birlikteliğinin sağlanması, gıdaların üretimi-tüketimi ve satış noktalarındaki hijyen ve sanitasyon etkinliğinin sağlanması ile yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin belirtilmesi amaçlanmaktadır” dedi.
“Sağlıklı ve Sürdürülebilir Gıda Üretimi ve Beslenme” paneli
Gıda güvenliği ile yeterli ve dengeli beslenme konularının gün geçtikçe Türkiye’de de önemini artırdığını ifade eden Prof. Dr. Harun Uysal; “Bu manada, çiftlikten sofraya kadar ürünün her süreçte kontrol ve denetiminin insan sağlığı açısından büyük önem taşıdığı sıkça vurgulanmaktadır. Ancak insan sağlığı ve gıda tüketimi ilişkisini daha öne çıkaran konuların işlenmesi gerekmektedir. Daha geçtiğimiz hafta sonu Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan hileli gıdalar ve bunları yapan firmaların listesine baktığımızda, bir takım üreticilerin tüketici sağlığını riske attıkları görülmektedir. Bir de gıdalarla ilgili bazı ilgili meslek mensupları ve çoğunlukla da mensup olamayanlar tarafından yapılan spekülasyonlar da bunlara eklenince tüketicilerin haklı olarak kafaları karıştırmaktadır. Gıdalar konusunda kafa karışıklıklarını gidermek için daha fazla etkinlik düzenlenmesi gerekmektedir. Bu amaçla, ‘Sağlıklı ve Sürdürülebilir Gıda Üretimi ve Beslenme’ konulu bir panel düzenliyoruz. Panelde sürdürülebilir birincil üretim, gıda işleme ve kontrolü ile sağlıklı beslenme konularında bildiriler olacak” dedi.