Pranayama

Nefes çalışmalarına yogada Pranayama denir. Çeşitli pranayama teknikleri vardır.  Hem ısıtıcı hem de serinletici nefes çalışmaları olarak uyguladığımız belirli teknikler ile sinir sistemini düzenler, stresi azaltır, organlarımızı ve hücrelerimizi temizleriz, bağışıklık sistemimize katkı sunar, nabzımızı dengeler, kendimizi iyi ve sağlıklı hissederiz. Fakat bu ısıtıcı ve soğutucu nefes çalışmalarının her zaman uygulanması bedenimiz için yararlı olmayabilir.  Soğuk havalarda ısıtıcı nefes çalışmalarına ağırlık verirken sıcak havalarda serinletici nefes çalışmalarını ağırlık vermek bizi dengeler.  Yaz aylarında, vücut ısınızın çok yükseldiği zamanlarda hatta çok öfkeli olduğunuzda uygulayabileceğiniz bir nefes çalışması olan Şitali nefesini yapabilirsiniz.

Öncelikle her nefes çalışmasında omurganızın uzun olduğu bir duruşta olmalısınız. Kambur duran bir sırt nefesinizin akışını böylelikle de enerjinin omurga boyunca kesintisiz akmasını engeller. Dik durmakta zorlanıyorsanız sırtınızı bir yere yaslayabilir, sandalyede oturabilir ya da yatarak uygulayabilirsiniz.

Serinletici nefes olan şitali nefesi üç farklı şekilde uygulanabilir. Dilin dışarıda olduğu ve dilin yanlarının kıvrıldığı bu nefes çalışmasını herkes uygulayamayabilir. Anatomik olarak bazı kişiler dilini kıvırmakta zorlanabilir. Hangi varyasyon sizin için uygunsa onu tercih edin.

1..Sitali Nefesi: Dilinizi Öne doğru uzatın ve kenarlarını kıvırın.  Diliniz ucu açık bir kanal gibi olduğunda ağzınızdan nefes alın. Dili içeriye alın ve burnunuzdan yavaş bir şekilde nefes verin. 5 ile 10 nefes sayısı kadar yapabilirsiniz. 3 dakikadan 26 nefes sayısına kadar çıkarabilirsiniz.

İlk etapta komik gelebilir, yapamadığınızı düşünebilirsiniz.  Biraz farklı göründüğünüz kesin ama bu serinliği yaşamaya değer. Pes etmeyin 🤩

2.   Sitkari Nefesi: Dilinizin ucunu üst damakla diş köklerinizin buluştuğu yere değdirin. Alt ve üst dişleri arasında bir açıklık olsun. Sanki bir yudum sıcak çay içmeye hazırlanır gibi ağızdan serin havayı iki yandan dilinizin üzerine kadar çekin Ağzınızı kapatıp, burundan sakin bir şekilde nefes verin. 5 ile 10 nefes sayısı kadar yapabilirsiniz. 3 dakikadan 26 nefes sayısına kadar çıkarabilirsiniz.

3.   Sadanta Nefesi: Dilinizin ucunu üst damakla diş köklerinizin buluştuğu yere değdirin. Alt ve üst dişler kenetlensin. Dişler kapalı gülüyormuş gibi geniş tutun. Dillerin arasından serin nefesi karnınıza doğru çekin. Ağzı kapatın ve burundan nefes verin.  5 ile 10 nefes sayısı kadar yapabilirsiniz. 3 dakikadan 26 nefes sayısına kadar çıkarabilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Buca’da tercih desteği

Geleceğinizi emin ellerde belirleyin Buca Belediyesi,  Liseye Geçiş Sınavı’na( LGS)  giren öğrencilerin tercihlerini belirlemede destek olmak amacıyla “Lise…