Konforlu ve şık oturma odası dekorasyonunda izlenecek 5 adım

Oturma odası genellikle evde en çok vakit geçirdiğimiz alanlardan biridir. Bu yüzden tadilatını veya dekorasyonunu yaparken konforlu ve şık odalar nasıl oluştururuz diye iyi düşünmek gerekir. Dekorasyonu oluştururken önce ana mobilyaların, daha sonra tamamlayıcı mobilyaların seçimini yaparız. Ana mobilyalardan ilk sırada gelen kanepelerin seçimini ele aldığımızda her şeyde olduğu gibi sonsuz seçeneklerle karşı karşıya kalırız. Bu seçenekler arasından kendinize en uygun olanını seçmek için bu yazımda bahsedeceğim ipuçlarından yararlanabilirsiniz.

  1. Boyutlarını belirleyin.
  • Kanepenizin boyutlarını belirlerken odanızın ölçülerini göz önünde bulundurarak değerlendirme yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde mekânınızda kaybolan ya da mekânınıza büyük gelen yanlış bir kanepe seçimi yapmış olursunuz. Ayrıca seçeceğiniz kanepenin boyutlarını, odanızda yer alacak başka bir kanepe, koltuk ve sehpa gibi diğer mobilyaların kaplayacağı alanı düşünerek belirlemelisiniz. Rahat hareket etmenize olanak sağlayacak alanı da hesaba katmayı unutmamak gerekir.
  1. İhtiyacınızı belirleyin.

Başarılı bir yaşam alanı düzenlemek yaşam tarzının analizi ile başlar. Bu yüzden analiz yaparken kendinize “en çok bu alanda ne yapıyorum” sorusunu yöneltebilirsiniz.

  • Oturma odanızı genellikle TV izlemek için kullanıyorsanız, TV karşısında konumlandıracağınız kanepenin derinliğinin ve genişliğinin fazla olması bu ihtiyacınızı en iyi şekilde karşılayacaktır. L kanepe de bir alternatif olabilir.
  • Yatılı misafir ağırlamak için yeterli odanız yoksa ve oturma odanızı aynı zamanda bu ihtiyacınız için değerlendirmeyi düşünüyorsanız, yataklı kanepeler sizler için uygun olacaktır.
  • Oturma odanızı daha çok sohbet etmek için kullanıyorsanız, daha dik oturuma sahip, derinliği fazla olmayan kanepeleri düşünebilirsiniz. Kanepenin etrafına konumlandıracağınız koltuk ve sandalyeler ile de daha geniş gruplar için sohbet alanı oluşturmuş olursunuz.
  • Ailenizle, arkadaşlarınızla oyun geceleri ve şarap geceleri düzenlemek sevdiğiniz aktivitelerin başında geliyorsa, sehpanızı çevreleyecek şekilde oval veya U formuna sahip kanepeleri tercih edebilirsiniz.
  • Dinlenmek ve okumak için de bol yastıklı bir kanepe bu ihtiyacınıza cevap vermiş olacaktır. Kanepenizin uzanma köşesi yoksa bir puf ekleyerek daha konforlu hale getirebilirsiniz.
  1. Tarzını belirleyin.
  • Herkesin sevdiği tarz, renk ve konsept farklıdır. Yaşam alanlarınızda sizlere hitap edecek seçimler yaptığınız takdirde daha huzurlu ve mutlu olursunuz. Sırf trend diye sizi yansıtmayacak bir kanepe seçiminiz uzun süre sizleri mutlu etmeyecektir.
  • Eğer şık ve modern bir stiliniz varsa, yalın çizgiler ve dramatik renklerde bir seçim yapabilirsiniz.
  • Biraz daha geleneksel bir stile sahipseniz, klasik formlarda, nötr kumaşlı veya küçük desenli bir kanepe tercih edebilirsiniz.
  • Son olarak, pastel renk tonlarına, çiçek desenlerine ve yumuşak kumaşlara sahip bir kanepe seçimi, romantik stilinizi ortaya koyacaktır.

Tüm dekorasyon stillerine daha sonraki bir yazımda detaylı bir şekilde yer vereceğim.

  1. Döşeme malzemesini belirleyin.
  • Estetik önemlidir fakat sizin için uygun bir döşeme malzemesi seçmediğiniz takdirde kanepenin kullanım ömrünü kısaltmış, işlevselliğini azaltmış olursunuz. Bu yüzden eğer evcil hayvanınız ya da küçük bir çocuğunuz varsa temizliği rahat olan, düz dokuya sahip kumaşlar sizler için uygun olacaktır.
  • Evcil hayvanınız yoksa temizlenmesi oldukça kolay olan ve tarzı sürekli devam eden deri döşemeler de tercihiniz olabilir.
  • Başka bir seçenek ise, dış mekân mobilyalarında kullanılan döşemelik kumaşlardır. Güneşten solmayan, lekeye ve suya karşı dayanıklı olan bu kumaş döşemeleri son zamanlarda iç mekânlarda da değerlendirilmektedir.
  1. Rengini belirleyin.

Dekorasyonunuz ana parçası olan ve tüm dekorasyonu çevresinde oluşturacak olan kanepelerin, renk seçimi de diğer bir önemli konudur. Seçeceğiniz renk tamamıyla dekorasyon ile bütünleşebileceği gibi, kontrast oluşturacak şekilde seçilerek de odanızın odak noktasını oluşturabilir.

  • Beyaz ve açık pastel renk tonları kanepe seçiminiz, dekorasyonunuz için sorunsuz olacağı gibi, aydınlık ve ferah bir etki yaratacaktır. Farklı renkte veya desende yastık kullanarak kanepenizin vurgusunu arttırabilirisiniz.
  • Odanızda ilk göze çarpan parçanın kanepeniz olmasını istiyorsanız, canlı renk tonlarında bir tercih yapabilirsiniz. Dekorasyonunuzun bütününde uyumlu bir geçiş olması içinde birkaç parça dekoratif ürünü bu canlı renk tonunda kullanabilirsiniz.
  • Bej, kahve ve gri nötr renklerinden yana seçiminizi kullanmanız dekorasyonunuza sıcak ve davetkar bir hava getirecektir.
  • Koyu renk tonlarında bir kanepeyi de açık renklerin hakim olduğu dekorasyonunuzda kontrast oluşturması için kullanabilirsiniz.

 

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Kahve Bahane

Günümüzde sabahları içmeden kendimize gelemediğimiz, nice koyu sohbetlerin eşlikçisi, gün boyunca fincan fincan içmeden duramadığımız Türk kahvesi… Kahve…