Hastalık ve virüslerden balık tüketerek korunun

Sağlık deyince balık, balık deyince Kılıç

Hastalıklar ve virüsler insan sağlığını tehdit ederken, uzmanlar bağışıklık sistemini güçlendirmenin ve hastalıklarla baş etmenin en etkili yolunun haftada iki gün balık yemekten geçtiğini söylüyor. Tüm uzmanların her fırsatta balığın faydalarını anlattığını ancak ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen yeterli balık tüketiminin olmadığını söyleyen Kılıç Deniz İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan, “Balık, en sağlıklı besinlerin başında geliyor. Biz de balığı en sağlıklı koşullarda ülkemiz için üretiyor ve hem ülkemizin sofralarına hem de dünya mutfaklarına sunuyoruz. Dünya Çin’den yayılan korona virüsü ile mücadele ederken, uzmanlar bağışıklık sisteminin güçlü olmasının temel korunma olduğunu belirtiyor.

Balığın Omega 3 ve protein yönünden zengin yapısı ile bağışıklık sistemine katkısı yadsınamaz. O zaman haftada iki kez balık tüketerek hem bu virüs özelinde hem de genel olarak bünyemizi tehdit eden benzer hastalıklara karşılık bağışıklık sistemimizi güçlendirmek mümkün” dedi. Sağlıklı üretim temel prensip Ulusal ve uluslararası gıda güvenliğinin kriterlerinde, ürün kalitesini her şeyin önünde tuttuklarını söyleyen Kızıltan, “Kılıç, yasal uygunluk, gıda güvenliği, hayvan refahına uygunluğu, çevresel ve sosyal kriterlere verdiği özenle dünyada en önemli sertifikalar arasında olan global gap ve asc belgelerine sahip. Siz sağlık için balık tüketmeye, biz ise o sağlıklı balıkları sofranıza getirmeye devam edeceğiz” dedi.

Türkiye’nin en önemli balık üreticisi olduklarını ifade eden Kızıltan, başta çipura, levrek ve alabalık ile ülkemizin hem sofralarına hem de ihracatına en önemli katkıyı yapmaya devam ettiklerini vurguladı. Levrek ve çipura’nın dışında kendi çiftliklerimizde özenle yetiştirdiğimiz alabalıkları hem taze ve donmuş şekilde, hem de füme olarak sunduklarını söyleyen Kızıltan, “Füme alabalık, eşsiz lezzetini meşe odunu dumanında tütsülenerek alır. Alabalıkların üzerindeki su miktarını azaltan tütsüleme işlemi, hem onları daha lezzetli hale getirir hem de saklama sürelerini uzatır” dedi.

Balığın faydaları nelerdir?

Yüksek oranda Omega 3 yağı içerir. Önemli miktarda A, B2, B3, B12, D ve E vitaminleri ve folik asit, fosfor, kalsiyum, sodyum, selenyum bulundurur. Bol miktarda protein barındırır.Beyin fonksiyonlarının geliştirilmesine katkı sağlar. Kan basıncını düşürür. Kalp krizi riskini azaltır. Kalp ritmini düzenlemeye yardım eder. Alzheimer’ı önlemeye yardımcıdır. Güçlü bir
antioksidandır. Arterit rahatsızlığını önler. Kemiklerin güçlenmesine yardım eder. Zihin yorgunluğunu giderir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara kolay yakalanma riskini azaltır. Sinir sistemi için de fayda sağlar. Kan şekeri seviyesini düzenler. Bu yüzden şeker hastaları için yararlıdır. Vücuttaki toksin seviyesini düşürmeye yardım eder. Kolesterolün dengelenmesinde etkili rol oynar. Haftada birkaç kez tüketmek, felç riskini %6-12 arasında düşürür. Hipertansiyon yani yüksek tansiyon hastalığına yakalanma riskini de azaltır. Kansere yakalanma riskini azaltır. Vücuttaki yağ birikimini önlediği için obeziteyi engeller. Büyüme ve gelişmeye katkı sağlar. Balık göz sağlığına büyük fayda sağlar.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like