Güzel Sanatlar Eğitimiyle Gelecek Nesillere

Sanat/tasarım eğitimiyle bireye estetik değerler kazandırma konusunda yardımcı olmayı amaçlarken, yeni biçimleri hissedip eğlenmeyi ve heyecanlarını doğru biçimlerde yönlendirmeyi, teknolojinin de desteğiyle öğretiyoruz.

 

Bir insanın duygu, düşüncelerini anlatabilmesi, yetenek ve yaratıcılığını estetik bir seviyeye ulaştırabilmesi amacıyla yapılan eğitim faaliyetleri sanat eğitimi olarak geçer. Ülkemizde sanat eğitimi farklı bir şekilde algılansa da dünyada sanat eğitimi alan kişiler, yaratıcılığını ortaya koyan ve topluma yol gösteren sanatçılar olarak yetişirler.

 

Atölye İzmir’de bireyin görsel sanatlar alanındaki yeteneklerini ortaya çıkarmak ve yol göstermek üzere tasarımcı ve sanatçılardan oluşan bir ekibimiz var. Sanat/tasarım eğitimiyle bireye estetik değerler kazandırma konusunda yardımcı olmayı amaçlarken, yeni biçimleri hissedip eğlenmeyi ve heyecanlarını doğru biçimlerde yönlendirmeyi, teknolojinin de desteğiyle öğretiyoruz. Tasarımcı adaylarını yaratıcılığa yöneltip, onun bilgisel, bilişsel, duyusal ve duygusal eğitim ihtiyaçlarını karşılamaya çalışarak yol gösteriyoruz. İster ortaokulda olsun güzel sanatlar liselerine hazırlansın, isterse lisede olup üniversiteye ya da üniversiteden master programına hazırlansın farketmez, sanat eğitiminin yaşı yoktur. Sanat ve tasarım bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, iş birliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevincini tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir.

 

Peki, biz Atölye İzmir olarak neler yapıyoruz? Kısaca söz edelim. Sanat/Tasarım eğitimi, güzel sanatların tüm alanlarını ve biçimlerini içine alan, yaratıcı bir süreçtir. Öncelikle bireyi tanımak için daha önce yaptığı çizimleri ve çalışmaları inceliyoruz. Bu inceleme sırasında kendisiyle küçük bir mülakat yaparak kendini tasarım anlamında nerede görmek istediği hakkında bilgiler ediniyoruz. Eğer varsa tasarımcı mesleğini giyip giymeme konusundaki tereddütlerini değerlendiriyoruz. Aklında bir tasarım bölümü varsa, bu bölüm hakkındaki bilgisini ve kişiliğinin buna yatkın olup olmadığını ölçüyoruz. Tüm bu önemli detaylarla yol göstermeye başlıyoruz. İlk olarak temel çizim ve görme becerilerini geliştirmek, seçtiği bölüme yatkın olup olmadığını denetliyoruz. Bu süreçte tasarımcılarla birebir olarak çalışma imkânı bulan birey kendini oldukça hızlı keşfediyor.

 

Ölçü, perspektif, oran-orantı, anatomi vb. teknik detayları tasarımcı ile birlikte nesneleri çizerek öğreniyor ve etüt çalışmalarıyla ilerletebiliyor. İnsan; aklı, duyguları ve imgelemi ile bir bütündür. Bu bütünlüğün korunması ve geliştirilmesi için eğitim sisteminde Matematik, Fen, Tarih, Dil gibi bilime dayalı derslerle, Edebiyat, Resim, Müzik, Tiyatro, Dans gibi sanat derslerinin dengelenmesi gerekir. Bu açıdan özellikle bu ilk aşamada ortaokul ve lise çağlarındaki bireyler hızlı ve başarılı olduklarını söyleyebiliriz.

 

Ardından, seçtiği bölüme ve hedefine özel (ister yurt dışında okumak istesin isterse yurt içindeki okullarda) yetenek sınavlarına yönelik renkli çalışmalar, bilgisayar programları ile 2 boyutlu ve 3 boyutlu tasarımlar, fotoğraf çekimi vb. görsel anlamda eğitici çalışmalar yapıyoruz. Özetle sanat/tasarım eğitimi süresince yaratıcılığın ön planda tutulduğu, eleştirel düşünmenin geliştirildiği, her bireyin kişisel gelişimi ve eğilimleri paralelinde yönlendirilmeye çalışıyoruz.

 

Son aşamada ise yapılan tasarım faaliyetleri süresince elde edilen tasarım ürünlerinden seçilenlerden kişisel bir portfolyo tasarımı yapılıyor. Portfolyo; kişiye ve hedefine özel bir tasarımdan oluşan içeriğinde kara kalemden renkli çalışmalara ve teknik çizimlerin yer aldığı bir dizi projeden oluşan kitap olarak düşünebilirsiniz. Yurt içi ve yurt dışındaki lise ve üniversitelerin Güzel Sanatlar alanlarında eğitim almak için ön başvuru koşuludur.

 

Atölye İzmir ekibi olarak geleceğin sanatçı ve tasarımcı adaylarına yol göstermekten mutluluk duyuyoruz. Güzel sanatların Grafik Tasarım, Moda Tasarım, İç Mimarlık, Fotoğraf, Mimarlık, Görsel İletişim Tasarımı, Animasyon, Film Tasarımı vb. alanlarına ilgi duyan tüm tasarımcı adaylarını tasarım atölyemize bekliyoruz. Cümlelerimi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle bitirmek istiyorum: “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”

Atölye İzmir Ana Sayfa

0232 464 48 21 – 0541 850 81 37

atolyeizmir@gmail.com

Resim altı yazı

Özge Mardi Bayar / Atölye İzmir – Sanat Yönetmeni

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Hırs

Yeni çağın kişisel gelişim kitapları aksini söylese de, hırsın fazlası sağlığa zarar. Ama zaten her şeyin öylesi değil…