Dinlediği İspanyolca bir şarkı ile hayatı değişen Rasime Öktem’in Flamenko yolculuğu
Rasime Öktem: “İnsan bir şeyi kocaman bir yürekle istediğinde, emek verdiğinde ve sabrettiğinde tüm kapılar açılıyor…” diyor.
Yıllar önce dinlediği bir şarkıyla hayatı baştan aşağı değişen Rasime Öktem, başlarda bu tutkunun sebebini önceki hayatına bağlamış ancak zaman geçip Flamenko’yu daha yakından tanımaya başladıkça sebebini anlamış. Aslen Kırşehir doğumlu olan Rasime Öktem çocukluğu boyunca yoğun bir halk kültürü içerisinde yetişmiş. Müziğe çok önem veren bir ailede büyümek, bebeklikten itibaren Neşet Ertaş ve diğer tüm ozanların müzikleriyle dolmuş bir kulak, sanatçıları dinlediği ve ısrarla şarkı söyletildiği düğünler, okul koroları vs… İşte Flamenko da tüm bunlar gibi icra edilen bir halk kültürü diyor Rasime Öktem. Şöyle ekliyor: “Sahnede veya televizyonda izlediğimiz büyük dans tiyatrolarının yanında İspanya’da halkın içerisine girdiğiniz zaman bunu çok iyi görebiliyorsunuz ki ben de Flamenko’ya olan aşkımın sebebini Sevilla’ya ilk gittiğim zaman anladım”.
Flamenko ile tanıştığı 2003 yılı aslında çok zor bir yıl olmuş Rasime Öktem için. İzmir’de eğitimini almak bir yana Türkiye’de Flamenko ile uğraşan çok az kişi olması bu dansla ilgili araştırma yapmasını kısıtlamış. İnternetin evlere yeni girdiği ve bir şey aramanın çok zor olduğu yıllardan bahsediyoruz. Uzun uğraşlar sonucu İzmir’de birkaç öğrencisi ile bildiklerini paylaşan bir öğretmeni olmuş. Öğretmenin şehir değiştirmesiyle grup arkadaşları ile yola devam etmiş ancak beraber çalıştığı kişilerin Flamenko’ya olan hislerinin kendi aşkıyla uzaktan yakından ilgisi olmadığını anladığı an yollarını ayırmış. Sonraki dönem İzmir’de Flamenko gitarla uğraşan Can Erdil Şentürk’le beraber çalışarak, bir dönem Berk Gürman’ın da İzmir’de bulunmasıyla Flamenko’yu daha yakından tanımaya başlamış.
Flamenko eğitimlerine İstanbul ve Ankara’da başlayarak öğrendiklerini paylaşmak adına ilk zamanlarda evde dolap kapaklarının üzerinde ders vermeye başlamış, sonrasında ise ailesinin ve Flamenko gruplarının gitaristi Doruk Demircan’ın desteği ile Alsancak’ta İzmir Flamenko Dans ve Müzik Atölyesi’ni kurmuş.
“İnsan bir şeyi kocaman bir yürekle istediğinde, emek verdiğinde ve sabrettiğinde gerçekten tüm kapılar açılıyor…”
Hemen ardından çalıştığı işini bırakarak yıllardır hayalini kurduğu flamenkonun başkenti Sevilla’ya gitmiş ve bir süre yoğun olarak Flamenko kültürünü yaşamış. Dünyaca ünlü sanatçılar; Manuel Betanzos, Andres Peña, Farruquito, Pilar Ogalla, Pastora Galvan, Adela Campallo, Rafael Campallo başta olmak üzere birçok eğitmen ile çalışmış, Flamenko’nun divası Esperanza Fernandez’den şarkı dersleri almış. Flamenko’nun efsanevi şarkıcısı Camaron’a eşlik etmiş gitaristlerden Carlos Heredia ile çalışma fırsatı bularak, şu an hepsi arkadaşı olan birçok müzisyenle fiestalarda, flamenko gecelerinde sahne almış ve onlardan Rasi la Turca ismini almış.
“Türkiye’de bulunan sayılı Flamenko topluluklarından birisidir Flamenco Esmirna”
“Flamenko dansı; müziği ve şarkıları ile beslenir, her birini icra etmek için gerçekten çok çalışmanız gerekir, Flamenko’yu ilk olarak bir şarkıyla keşfetsem de dansa yönelerek başladım yola, ancak sonrasında bir grup olduğumuzda şarkıcı eksikliği beni tekrar şarkı söylemeye yöneltti. Zaman içerisinde İzmir’de bulunan ve Flamenko’ya ilgi duyan birçok müzisyenle çalıştık, Flamenco Esmirna’nın yaptığı müzik puro (öz) Flamenko çizgisinden ödün vermeyerek gün geçtikçe daha da güzelleşti. Şu an İzmir’de bulunan çok yetenekli müzisyenlerle çalışıyoruz. Bu bizim için gerçekten büyük bir şans. Grubumuzda şu an Flamenko gitarda Doruk Demircan, alto saksafonda Canberk Ruscuklu, perküsyonda Veysel Cesur ve vokalde Deniz Atılgan var. Flamenco Esmirna ile birçok performans sergiledik, atölyemiz öğrencileri ile beraber sıkça düzenlediğimiz gösterilerin ve fiestaların yanında belediye veya özel kurumların düzenlediği birçok organizasyonda yer almaya devam ediyoruz. Televizyonla olan ilk deneyimimiz ise Ercan Saatçi’nin Mucize Nağmeler isimli programı ile oldu. Grubumuz şu sıralar bir dans tiyatrosu hazırlığında, sürpriz olduğu için detay veremiyorum ancak çok güzel tepkiler alacağına eminiz”.
Uzak diyarlara ait olduğunu düşündüğümüz, ancak bize çok yakın olan bir kültür: Flamenko
Flamenko:
Şarkı, gitar ve danstan oluşan bir bütündür, birçok kültürden beslenerek son halini Endülüs’te almıştır, belli ritim kalıplarına göre yapılır, gitarı sert ve güçlü şarkısı duygu doludur, dansı altı çivili ayakkabılarla yapılır. Flamenko Öncelikle size tutku katar, yere daha sağlam basmayı sağlar, kişinin kendine olan güvenini artırır, “hayır” demeyi öğretir, mükemmel bir stres atma yöntemidir, çok iyi bir spordur, kalori kaybettirir.
İzmir Flamenko Dans ve Müzik Atölyesi
Alsancak’ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin girişinde sıcacık dekorasyonu ile içinizi ısıtan iki katlı bir atölye, genellikle akşam saatlerinde eğitimler veriliyor, eğitimler dışındaki zamanlar ise eğitmenlerin bireysel çalışmaları ve Flamenco Esmirna’nın provaları ile geçiyor. Alsancak’a yolunuz düşerse bir kahve içip flamenkodan ve sanattan konuşmak veya dersleri izlemek için atölyenin kapısını çalabilirsiniz.