Hafıza şampiyonları Balçova’da eğitiliyor

Dünya Hafıza Olimpiyatları’nın şampiyonlarını yetiştiren Mentalite Eğitim Merkezi Balçova’da eğitim vermeye devam ediyor.

e303e2027514497aaa0603a129a3eb42_l

Mermoriad 2012 Dünya Hafıza Olimpiyatları’nda değişik yaş gruplarında dünya şampiyonluğu bulunan Mentalite Eğitim Balçova kurucusu Abdülmuttalip Akın’la , kullandığı hafıza teknikleri ve bunların nasıl uygulanabileceği hakkında konuştuk.

Verdiğiniz eğitimin içeriği nedir?

Genel anlamda eğitimin adı mentalite eğitimidir. Mentaliteyi hayata bakış açısı ve düşünüş şekli olarak tanımlayabiliriz. Bu bakış açısını yakalamak ve genişletmek için daha

çok bilgiyi hafızaya almaya ve hızlı okumaya ihtiyaç vardır. Bunun için de temelde Mega Hafıza beyni etkin kullanma ve Mega Hafıza hızlı okuma eğitimleri veriyoruz. Zihnin erken yaşlarda eğitilmesi için çocuklara uygun olan Mega aritmetik dediğimiz bir zihin geliştirme eğitimi veriyoruz. Teknolojinin gelişmesi ve ulaşım imkanlarının artması ile birlikte globalleşen dünyaya ayak uydurmak ve farklı kültürlerle farklı milletlerle bir arada olma zorunluluğundan dolayı da kısa zamanda kalıcı bir şekilde öğrenilebilecek, hafıza teknikleri ile hazırlanmış olan American Memory Institute Mega İngilizce eğitimleri veriyoruz. Ayrıca bu sene Mega zeka oyun ve oyuncakları da eğitimimize dahil ettik.

Son zamanlarda Soroban eğitimi, mental aritmetik, hızlı okuma ve hafıza eğitimleri gibi içeriğini tam olarak bilmediğimiz eğitimlerle karşılaşır olduk. Siz bu konuda bir uzman olarak bunları biraz anlatır mısınız?

Sizin de söylediğiniz gibi, son zamanlarda bu konuda çok paylaşımlar yapılıyor. Ancak şunu belirtmek isterim; Türkiye’de konuyla ilgili; beyin eğitimleri konusunda alanında uzman kişiler bu farkındalığı oluşturmaya çalışırken, eğitimle hiçbir bağı olmayan ticari beyinler de bu işe el atmaya başladı, bunu bir gelir kaynağı olarak gördü. Oysaki hata burada başladı bu bir ticarethane işi değil bu bir eğitimdir. Bu yüzden bu iş, alanında uzman eğitimcilerin işidir. Ancak son bir yılda, bunu ticari kaygı ile yapanlar teker teker silinmeye başladı. Bu da beni mutlu eden durum açıkçası…  Aritmetik eğitimi çocuğun zihin gelişimine katkı sağlar, dikkat ve konsantrasyon gelişimini destekler. Paritmetik eğitimi çocuğun dokunma ile zihin ve sinir sistemlerinin koordineli şekilde çalışmasını sağlar. Öğrencilerde meslek edinme kaygısı okul başarılarının ön plana çıkmasını zorunlu hale getirdi. Çalışan yetişkin kişilerde ise mesleklerinde başarılı olmak ve diğer meslektaşlarından önde olma zorunluluğu gibi daha fazla bilginin daha kısa sürede akılda kalıcı olmasını gerektirir hale getirdi. İşte bu yüzden de hafıza ve hızlı okuma eğitiminin önemi kaçınılmaz duruma geldi.

ekran-resmi-2016-10-25-12-05-56

Sizin bu eğitim sistemi kapsamında yetiştirdiğiniz öğrencilerden Türkiye ve Dünya şampiyonları çıktı. Bu konuda da bilgi alabilir miyiz?

148 ülkede tescilli dünyanın en büyük zihinsel yarışmalar olimpiyatı olan Memorıad Zihinsel Matematik Hafıza ve Hızlı Okuma Olimpiyatları’nda yarıştık. Öğrencilerimden Egecan Meriç 2012’de ilk olarak 12 yaş altı Türkiye Hafıza Şampiyonu oldu. Aynı yıl, 89 farklı ülkenin en iyilerinin katıldığı Dünya Hafıza Şampiyonası’nda 12 yaş altı Dünya Hafıza Şampiyonu oldu. Bunu 30 dakika gibi bir sürede 495 rakamı sırasıyla hafızaya alarak başardı. Yine aynı öğrencim 2013 yılında Türkiye Hafıza Şampiyonası’nda 30 dakikada 1.020 rakamı sırasıyla hafızaya alarak, 11 yaşında olmasına rağmen yetişkinlerin içinde Türkiye Şampiyonu oldu. Ancak derecelerimiz sadece bu kadar değil. Bir öğrencim Dünya 4.’sü oldu. 2012 ve 2013 yıllarında 3 ayrı öğrencim de Türkiye Şampiyonası’nda 1.’lik ve 2.’lik derecesi aldı. 2013 yılında yapılan İzmir Şampiyonası’nda da aritmetik alanında zihinsel anzan şampiyonluğunu 7 yaşındaki öğrencim Egemen Yurdakul, paritmetik şampiyonluğunu 8 yaşındaki Kıyana Mohseni, Soroban Şampiyonluğunu da Tuana Dokaoğlu aldı. Şampiyon olan öğrencilerimizin hepsinin İzmir’den çıkması da bizi ayrıca mutlu etti.

Peki her çocuk bunu başarabilir mi?

Her çocuk şampiyon olacak diye bir şey yok. Amaç her çocuğun şampiyon olması da değil. Amaç, bu eğitimler ile çocuğun kendi kapasitesini katlayarak, zihinsel gelişimini en üst seviyeye ulaştırmak. Bunu yapmak için de her eğitimin kendi içeriğine uygun günlük çalışmalarının yapılması gereklidir. Bunu yapan her çocuk başarıya ulaşabilir.

Bu eğitimlere hangi yaşlarda başlamak doğrudur?

Her eğitimin uygun olduğu başlama yaşı vardır. Örneğin aritmetik eğitimi ergenliğe girilmeden tamamlanmalı. Bunun da en uygun yaşı 5 ile 11 yaş arasıdır. Çünkü ergenlik ten önce zihin gelişiminin kritik dönem olduğu ve işlenmeye en uygun yaşlar olduğu herkes tarafından bilinmekte. Peki bu yaşları kaçırmışsak geç mi kalmış oluyoruz? Aslında evet. Ama bu noktada 11 yaş üzeri ve yetişkinler için uygun olan beyni etkin kullanma eğitimleri devreye giriyor.

Bu eğitimler çocuğun veya bizlerin hayatını ne denli kolaylaştırıyor?

Bu eğitimlerin tümü, bireye beynin gücünü fark ettirir. Uygulanan kolay yöntem ve tekniklerle zihnini daha etkin kullanmasını sağlar.

Bu eğitim sistemi dünya genelinde uygulanıyor mu?

Mental aritmetik eğitimi uzak doğu ülkelerinde bir eğitimden ziyade hayatın içinde olan bir zorunluluk halindedir. Devlet okulları ve özel okullarda zorunlu bir eğitimdir. Hafıza ve hızlı okuma eğitimleri Avrupa ve Amerika’da elit ve zorunlu bir eğitim olarak görülür. Ayrıca hızlı okumanın temeli 2. Dünya savaşında pilotlara uygulanan takistoskop eğitimi ile atılmıştır.

Türkiye ve İzmir’de bu eğitimlere ilgi ve katılım nasıl?

Türkiye birçok eğitim konusunda hep geri kalmıştır. Ancak hafıza ve hızlı okuma eğitimlerinde tüm dünyanın otorite olarak kabul ettiği ve dünyanın en büyük zihinsel yarışma organizasyonu olan Memorıad Zihinsel Matematik Hafıza Ve Hızlı Okuma Olimpiyatları’nın dönem başkanlığını yapmış olan Melik Duyar’ın Türkiye’de yaşamasını bir şans olarak görüyorum. Türkiye bu alanda farkındalık oluşturan Dünya Hafıza Şampiyonlarından Melik Duyar’ın ülkemizde gösterdiği faaliyetler, bu konuya ilgi duymasına ve sonuç almasına zemin hazırlamıştır. Dereceye giren öğrencilerim de Türkiye ve Dünya şampiyonluğu kupa ve belgelerini Melik Duyar’dan almıştır.

Siz bu eğitimleri çeşitli yaş ve meslek gruplarına da veriyorsunuz. Daha çok kimler tercih ediyor?

İlköğretim, lise ve üniversite öğrencileri, doktorlar, öğretmenler, askerler, esnaf ve şirketler sayabileceğimiz birçok meslek grubu hafıza, hızlı okuma ve İngilizce eğitimlerini almaktalar.

Hocam bu eğitimler maliyetli mi? Yani isteyen herkesin bu eğitimlere alabilmesi mümkün mü?

Eğitim kurumlarına verilen ücretlere bakıldığında fazlasıyla uygun olduğunu düşünüyorum. Hatta dikkat edilmesi gereken asıl konu aldığınız eğitimlerin getirisine bakıldığında bu eğitimin maliyetinin hiçbir önemi kalmıyor.

Yeni projeleriniz var mı?

Bu sene başlattığım bir sistem çok iyi sonuçlar vermeye başladı. Okul derslerinde öğretilen ders bilgilerinin hepsinin hafıza teknikleri ile kolayca öğrenilmesini sağlayan bir sistem geliştirdik. Bu sayede öğrencilerimiz zorlandığı bilgileri bile kolayca zihnine yerleştirebiliyor. Etüde gider gibi bize her gün gelen çocukların okul başarılarını tam kapasiteye çıkartıyoruz. Hem öğrencimize hem de ailesine bol zaman kalıyor ve aile ile çocuk arasında sağlıklı bir iletişimin oluşmasına da katkı sağlamış oluyoruz. Önümüzdeki Eylül ayından itibaren lise öğrencileri de bu eğitim modelimize katılabilecekler.

Okurlarımıza vermek istediğiniz bir tavsiyeniz var mıdır?

Şüphesiz her çocuk anne babası için çok değerlidir ve başarılı olması istenir. Aileler tarafından çocuğunun bütün eğitimlerden faydalanması isteniyor ve çocuğa sürekli bir yükleme yapılıyor. Ancak bu durum çocukta bir bıkkınlık ve başarısızlık oluşturuyor. Çocuklarımızın anne ve babasının yanında zaman geçirmesine olanak tanıyalım. Kilit eğitimlerin uzmanlarından alınmasına özen gösterelim. Bu konularla ilgili bilgi sahibi olmak isteyen her kes dilediği zaman bize ulaşabilir.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like
Devamını oku...

Mimarlık: Sıcak Ev

Konutlarla ilgili yayınlara sıkça bakıyorum son zamanlarda. Proje paftalarına, çizimlere, renderlara, fotoğraflara. Müstakil konutlara, apartman dairelerine, ikiz villalara,…
Devamını oku...

Eskiden…

“Bitmiyor, sadece bazen -belki güneşli bir günde veya kalabalık bir gecede- geçtiğini sanıyorsun ama geçmiyor esasında. Alışıyorsun zamanla,…