İnşaat sektörünün başarılı aile şirketi: Fiyap

Narlıdere ve İzmir’e kazandırdıkları nitelikli konut projeleriyle markalaşan Fiyap İnşaat,1994 yılından beri büyüyerek gelişiyor.

Narlıdere Life olarak, Fiyap’ın kurucusu İnşaat Mühendisi İbrahim Kayhan, eşi Mimar Fisun Kayhan ve kızları Yüksek Mimar Pınar Kayhan’a inşaat sektörü ve şirketleri hakkında merak edilen konular ile ilgili sorularımızı yönelttik:

Fiyap olarak 1994 yılında faaliyete başladınız. İlk kuruluş sürecinizden bahseder misiniz?

İş hayatına 1985 yılında Balçova’da inşaat mühendisi olarak proje kontrol hizmeti vererek başladım. 1988 yılında Mimar Fisun Kayhan’ın katılımıyla, ağırlıklı olarak İzmir’in 4 ilçesinde (Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe, Urla) mimarlık ve mühendislik hizmeti veren kurumsallaşmayı başarabilen bir aile şirketi olarak devam ettik. Fiyap İnşaat 1994 yılında işlerin büyümesi özellikle yap-sat müteahhitlik ve taahhüt işlerinin başlamasıyla kuruldu.

Bir aile şirketi olarak faaliyet göstermek profesyonelliğinizi etkiliyor mu? Aile şirketi olmanın başarınıza etkileri nelerdir?

Aile şirketi olmamızın ara sıra zorlukları olsa da, özellikle büyümemizde sorunların hızlı çözümünde çok faydası olduğunu söyleyebilirim. İş sınırlarını belirlediğimiz bir düzenimiz ve görev dağılımımız var. Ben şantiye kontrolüyle ilgilenirken eşim ve kızım büroda proje ağırlıklı çalışıyorlar. Daha iyiye ulaşma gayreti içinde, mesai saatlerinde hatta mesai dışı zamanlarda birbirimizle fikir alışverişleri yaparak tartıştığımız zamanlar çok oluyor. Bu da projelerin daha iyi bir düzeye gelmesine katkı sağlıyor.

İzmir geneline göre Narlıdere’nin inşaat sektörü ile ilgili gelişimi ve durumu hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Bugün İzmir’de Narlıdere’nin yükselen trend olduğunu söylemek yanlış olmaz.  Tasarım ağırlıklı özgün projelerin yarıştığı bir alan olarak, İzmir’de öncü olduğunu düşünüyorum. Narlıdere’de, jeotermal enerji alternatifi, deniz ve kara alternatifli ulaşım kolaylığı, merkeze yakınlığı ve temiz havasıyla potansiyeli çok fazladır. Aksine inşaat sektörü sınırlarının dar olması ve Balçova gibi sıkışmış durumda olmasından ötürü kısmi kentsel dönüşüm süreci başlamış durumdadır. Belediye Başkanımız Abdül Batur’un, Narlıdere’nin geleceğine dönük kentsel dönüşüm çalışmaları vardır. İleriki yıllarda daha güzel bir Narlıdere hayal ediyoruz.

Son yıllarda tüketicilerin daire tip ve özellikleri ile ilgili beklentilerinde nasıl bir değişim yaşanmaktadır?

Son yıllarda dijital çağ ile insanların hayat standartları da değişti. Her ne kadar gelir dağılımı ve bakış açısı farklılık gösterse de genel olarak insanların beklentileri değişti. Teknolojiye dayalı ev otomasyonu akıllı ev sistemler, az enerji ile daha hızlı, daha uzun süreli, güvenilir sistemler önem kazanmaya başladı. Önceleri çalıştığımız Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe ilçelerinde talep 3+1, 4+1 iken 2+1 daire satışı ve pazarı yok gibiydi. Bugünlerde yakın çevrelerdeki üniversitelerin çoğalması öğrenci yoğunluğunun artışı ile birlikte küçük daire taleplerinde artış yaşandı. Ayrıca, değişen müşteri portföyünde ekonomik durumu iyi olmasına rağmen küçük pratik daire talebi de arttı. İnsanlar büyük dairelerde temizlik koşuşturmak istemiyorlar. Bundan ötürü,  çevreye duyarlı, konforlu, güvenli, sağlığın ön planda tutulduğu, hayatı kolaylaştıran çözümler ve fonksiyona dayalı residence konut tipi ön plana çıkıyor.

Bugüne kadar yaptığınız imalatlar hakkında sayısal bilgiler verebilir misiniz?

Ağırlıklı olarak İzmir’de; Balçova, Narlıdere ve Güzelbahçe ilçelerinde çalıştık. Bir dönem Antalya’nın Lara ilçesinde 5 blok; 78 daire ve 8 işyerinden oluşan projeyi bitirdik. Yakın zamanda Narlıdere Ilıca mahallesinde 19. projemiz olan HaneLİFE’a başladık. Ilıca mahallesinde yaşayan 250 kişiyi sıra dışı çözümlerle ortak paydada buluşturarak hukuk yoluna başvurmadan günün şartlarında en iyi çözümleri ürettik. 53 m2 yeri olan arsa sahibine 1+1 konut, 106 m2 yeri olana 3+1 konut projelendirdik ve teslim ettik. Çoğu zaman hisseli arsaya karşılıklı para veya daire seçeneklerini sunarken, biz şirket olarak kalan arsaya 3 yıl, 4 yıl sonra başlayabildik. Mahalledeki ihtiyaçlı kişilerin sesi olmaya özen gösterdik.

Sektörünüzde sizi farklı kılan özellikler nelerdir?

İlk yıllarda bizde taleple birlikte klasik, sıradan konut projelerinde yer aldık. Ekonomik, seri ve barınma amaçlı çalışmalardı. Geçen zaman içinde tasarımın ön plana geçmesi gerektiğinin farkına varıp yoğun odaklı tasarım projeleri çalışmaya başladık. 2015 yılı sonunda kızımız Yüksek Mimar Pınar Kayhan’ın da katılımıyla daha da güç kazandık. Firma olarak kapıdan bacaya kadar her detayı çözmek ve tasarlamayı hedef alan, yeniliklere açık, yeni ve özel çözümler üreten, hırslı, inatçı, en önemlisi heyecanlı ve yaptığımız işe gönülden tutkulu bir firmayız.  Yurt dışı, yurt içi fuarları takip ediyor önemli mimarların eserlerini izliyoruz. Projelerimizde komşuluğun yeniden yeşermesi için yaşam alanları tasarlıyoruz. Bir projemizde çatı terasta odun fırını uygulamamız, açık sinema alanımız çok ses getirmişti. Şirket olarak proje yaptığımız bölgeye karşı kendimizi sorumlu hissediyoruz. Çalıştığımız bölgede ağaçlandırma, peyzaj kısmi kaldırım park çalışmalarıyla belediyemize yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Yoğun kent merkezinden dış semtlere doğru bir göç yaşanıyor. Bu durum size de yansıyor mu? Müşterileriniz ağırlıklı olarak kent merkezinden mi geliyor?

Yoğun kent merkezi demeyelim de, İstanbul ve Ankara gibi trafik, otopark vs. gibi sorunlu illerden İzmir’e göç durumu söz konusu. Az katlı, güvenliği çözülmüş, otopark sorunu olmayan Narlıdere, Güzelbahçe ve Urla bu konuda yüksek talep görüyor. İzmir’de konut müşterilerinin önemli bir kısmı halen şehir merkezinde bir yaşamdan yana olmasına rağmen merkezde arsa fiyatlarının yüksek oluşu ve işyerlerinin konumuyla alakalı olarak Torbalı, Çiğli, Yelki, Manisa yönünde yapılaşma çoğalmaktadır.

Müteahhit gözüyle bir daireyi incelerken değerlendirmeye aldığınız ilk 5 kriter sırasıyla nelerdir?

-Dairenin lokasyonunun doğru konumda olması (manzara, eğitim, ulaşım, sağlık merkezlerine ulaşılabilirlik)

-Dairenin kullanıcı sayısına bağlı m2‘lerinin yeterliliği

-Mimari farklılaşma ve fonksiyon ile bağlantısı

-Sosyal tesis ve olanakları olması

-Otopark ve güvenlik hizmetinin sağlanması

Firmanızın imalat dışında başka faaliyetleri var mı?

Bugün itibariyle bünyemizde 3 şirket bulunuyor. Pınart A.Ş. Mimarlık Mühendislik Taahhüt Danışmanlık Hizmeti vermekte, Fiyap A.Ş. lüks konut projeleri üretmekte ve %70 ortağı olduğumuz Fiyap Bayındır A.Ş. ise Narlıdere, Balçova ilçeleri dışındaki bölgelerde inşaat, taahhüt ve taşeronluk hizmeti vermektedir. 2017 yılı sonunda Gıda ve Tarım sektöründe yeni yatırımlarımız olacak.

Yeni projeleriniz var mı?

2016 yılında Güzelbahçe’deki apartman konut projemizi başarıyla tamamladık, 2017’de Narlıdere’de çok değer verdiğimiz haneLİFE projemiz devam ederken, Balçova ve Güzelyalı’daki 2+1, 4+1 ve işyerlerinden oluşan projemiz tamamlanmış olacak. Ayrıca Güzelbahçe ilçesinde lüks myNARvilla projesi 4 ay gibi bir sürede tamamlanmak üzere.

Şu an yoğunlukla ilgilendiğimiz bir projede Karabağlar Bozyaka’da 80 bağımsız bölümden oluşan 15 katlı lüks konut yapısı. Bu bölgede özgün tasarım ve detaylarımızla öne çıkacağımızı, bölgeye artı değer katacağımızı düşünüyoruz.

 

 

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın
You May Also Like